自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

petitsomeone 發表於 16-2-17 00:31
建議換藥盒。

要換每格有獨立蓋嘅藥盒。

假如我係一個有老人痴呆, 又成日疑心人地會害我嘅. 用你講嘅呢款藥丸盒, 有一個問題就係, 好容易倒咗其中一格格藥, 對嗎?
假如我病發, 閙個工人唔記得餵藥, 而即時入去睇, 又真係 "吉" 咗喎, 咁, 我都可以話, 個工人掉咗之嘛.

你應該明白我想表逹嘅咩架可?

我隨手都可以即時再摷多兩三款藥丸盒影相比你睇, 你覺得點解我地一家人有錢買藥丸盒, 但係又唔換呢?

另, 請看#25
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

sunev 發表於 16-2-17 00:45
回覆 酸棗仁 的帖子

個葯盒冇問題架,只係工人有大問題,咁咪換咗個工人啰。 ...

如果我亞爸未死, 我想換過個亞媽! 要有錢啲嘅!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

tester5 發表於 16-2-17 00:43
無論點,如果你堅持繼續用這個咁好既藥盒,請唸下點可以避免意外再次發生。始終人一定有機會犯錯,藥盒要跌 ...

我之前有 post 咗一大堆藥丸袋, 但係唔啱我地屋企用.

另外, 請看 #25

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Jnam 發表於 16-2-17 00:28 唔認為係

原帖由 酸棗仁 於 16-02-17 發表
唔係好明點解唔容易倒走任何一格藥?因為要花好多時間?咁如果有人唔記得餵,或者有人想屈人唔記得餵,趁揭發前倒或裝落去咪ok囉?

伯爵府

二小姐 發表於 16-2-17 00:43
仍用#1的葯盒嗎?

第一,得一個蓋易整亂,你工人已示範

請問應該用邊隻? 請唔好問點解隨手都可以拎到啲手套影相上來.

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

catcatcati 發表於 16-2-17 00:54
唔係好明點解唔容易倒走任何一格藥?因為要花好多時間?咁如果有人唔記得餵,或者有人想屈人唔記得餵,趁揭 ...
同感.....
工人要倒葯, 乜葯盒都可以倒到, 工人要餵錯葯, 乜葯盒都可以餵錯.....

結論: 唔係葯盒問題, 係人既問題

伯爵府

catcatcati 發表於 16-2-17 00:54
唔係好明點解唔容易倒走任何一格藥?因為要花好多時間?咁如果有人唔記得餵,或者有人想屈人唔記得餵,趁揭 ...

咁工/屈人, 就要記得每次事發前/後, 都要倒咗/加翻啲藥先喇.

呢個, 只係用來塞住某人把口嘅, 唔係一個 100%嘅方法.

另, 請看 #25

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:petitsomeone 發表於 16-2-17 00:31

唔好意思,唔係好明,你用#1果款藥盒,如果要攞藥出來餵會好高難度?如果唔係,應該掉咗任何一格藥都唔難吖?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:甩繩僱傭, 請評理. 人命尤關, 歡迎記者!

完全唔明佢寫咩?
要個個都睇到,是但一款係透明都得。
要唔易倒出黎?咁拿唔到出黎點食藥?
更唔明點解要一次分成個月出黎。
意思係怕工人偷懶掉左D藥唔餵?咩藥盒都掉得㗎喎。

伯爵府

fitfish 發表於 16-2-17 00:42
最慘亞印......中英文都唔識

點解佢地好多都識入當鋪嘅? "押"字, 係印文?

伯爵府

呢個係我早幾日專登 login 覆人地嘅留言, 睇完之後, 相信你都大約明白我不是零知識, 零處理, 零孝順的, 何況再加兩個妹呢?

謹供有興趣者參考!

>>>行路已經去到制唔到,腳無力,手又控制唔到
我媽咪對腳都冇力嘅, 佢呢十年來, 跌過好多次了, 有時坐低咗都會起唔到身. 我地一方面幫佢補充食物營養, 再比一啲中藥補品佢食; 另一方面, 喺廁所等等地方, 加扶手; 喺企缸放張櫈等佢可以坐住沖涼; 出入口加鋪防滑地毯. 其實, 需要啲咩附助設施, 或者用品, 係可以向好多機構請教嘅; 如果冇記錯, 一線通平安鐘都有人可以幫忙提供呢類資料, 另外, 有一啲非牟利嘅護老機構, 都可以. 其中用品可以包括......助行架(坐喺度, 踢腳行行下嘅)可以練腿力, 又可以扶住行, 行得攰又可以坐下.......如果好多時間都要瞓床嘅, 又可以考慮一啲特別嘅床褥, 或者一啲特別嘅床, 同埋起落設施. 仲有, 針炙呢, 推拿呢, 呢啲都可以幫到手嘅.

>>>眼又時常流眼水!
我媽咪都有呢個問題, 醫生檢查話, (唔記得咗)淚線定淚管塞有問題, 跟住幫我媽咪喺面上按一下, 即刻流好多淚水......去睇睇專科吖, 可能只係小問題來架咋.

>>>今日我話佢食完野就要咩出聲叫我啦!唔好手多多,佢話隻手唔係我控制到,喊加話想死!如果真係想知佢實時情況, 一部 web-cam, 或者一部視頻 baby monitor 就可以幫到你了.
反而如果怕佢有咩事, 出唔到聲, 平安鐘, for 緊急事件, 當然有用啦; 一個鎖匙扣形嘅防狼器(一掹就會大叫嘅), 要來召喚屋企人, 好好用架.

>>>話想死!
呢樣, 識都唔教您啦. 但係, 情緒支援都好緊要, 尤其是做仔女嘅, 邊個鍚佢, 邊個唔錫佢, 佢會唔知咩? 所以, 多啲鼓勵, 多啲支持, 多啲幫助, 多啲有講有笑......我身為一個男人, 亦同樣有潔癖, 一聞到臭味仲會即嘔; 但係佢失禁時, 都係我(戴晒手套等等)或者仔仔(11歲咋), 幫佢拖地嘅; 我媽都試過偷偷地喊, 大家都心酸, 大家都難受架, 不過, 回心一諗, 佢又幫我抺咗幾多年 pat pat 呢? 我又幫仔仔抺咗幾多年 pat pat 呢?

咁多年喇, 總結一句經驗 : 只要有足夠嘅智慧, 就已經可以解決好多嘢; 更何況, 呢場仗, 無論人力財力, 仲有你三個哥哥一齊幫手架嘛!

侯爵府

引用:第一盒藥, 正確嘅.....第二盒藥, 亂晒嘅...

原帖由 酸棗仁 於 16-02-16 發表

第一盒藥, 正確嘅.....
甩成其實都幾出名………係黑店囉

男爵府

酸棗仁 發表於 16-2-16 23:54
藥袋更加行唔通, 我細妹因為工作關係, 手上隨時有幾千個呢啲藥袋, 我而家手上都有.
係解決唔到問題嘅.

吾明, 點解有好多這種袋仔就解決吾到問題?

袋仔有很多同有現貨係手同解決問題有何關係?
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

男爵府

酸棗仁 發表於 16-2-16 23:32
第一盒藥, 正確嘅.....甩繩介紹來嘅工人, 本來都應該較值得信頼嘅. 但係, 我家嘅工人, 來咗三個月多啲, 早晚各餵一次藥比我媽食, 即係 共約 180次.

今晚餵藥時, 我媽話 : 點解得 3粒嘅?
剛好我在家聽到, 就即時睇下. 原來盒藥係亂晒嘅,
應該係有人打斜/直拎盒藥
, 唔小心倒亂咗. 而個工人見到今晚格藥得 3粒, 就餵比我媽食.

另外, 星期一(昨天)我妹剛入去幫我媽執滿晒兩個藥盒.

你地覺得個工人有冇錯?
我同妹妹們都覺得好恐怖! 至於我媽今早食咗幾多粒藥, 食咗啲咩藥, 就真係 God knows 喇.
(補充一句, 呢兩個藥盒, 用咗超過6-7年, 幾個工人都冇出過事嘅)
一句總結: 盒藥不能給人打斜/直拎攞

掉得。
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

子爵府

seaman1982 發表於 16-2-17 01:00
完全唔明佢寫咩?
要個個都睇到,是但一款係透明都得。
要唔易倒出黎?咁拿唔到出黎點食藥?
樓主媽媽應該有老人痴呆+驚人害佢, 個藥盒有哂一個月份量應該比媽媽睇當日或之前有無食藥。我99有少少老人痴呆+被害妄想症, 佢d記憶有d亂, 有時自己做左d野會唔記得, 有時發生左既事時序會亂左, 但佢又唔知, 令佢覺得有人偷入屋攪佢d野想害佢。

男爵府

同情,真心覺得工人問題,完全冇危機意識!講得白d, 係人都知食藥係要跟份量啦下話?你工人就算唔識字都唔係傻架?d藥亂到咁都睇唔出?一個咁既人你唔抄佢留佢响度都冇用啦!你點知佢會唔會認錯沙粉當粟粉用黎煮飯比你阿媽食!工人係信唔過,但老人家有工人照顧已經好好。如果家人要番工,點親自做?我建議暫時set 定alarm提醒工人餵藥係幾多粒方便佢留意(我估佢係懶同蠢),再打電話whatsapp double confirm(口頭都ok暫時講個信字)。

其實有好多工人湊小朋友責任一樣大,好姐姐亦有好多,親自去搵過個好d既工人好過啦。

水晶宮

引用:Quote:petitsomeone 發表於 16-2-17 00:31

我果個款藥盒,同你用緊果款係一樣,只係每格再加上一個蓋,就算打側咗放都唔會倒瀉。

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:呢類得唔得?

原帖由 Onlok 於 16-02-17 發表
呢類得唔得?
呢款好掂

子爵府

如果打直或打斜就可以整亂d藥,呢個藥盒根本就有問題

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嵐嵐喵1234 發表於 16-2-17 02:34
樓主媽媽應該有老人痴呆+驚人害佢, 個藥盒有哂一個月份量應該比媽媽睇當日或之前有無食藥。我99有少少老人 ...

睇完你個留言終於明白樓主想表達d乜。之前真係一頭霧水

首頁

尾頁

跳至