自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:近期學生跳樓令我想起n年前一單新聞!

其實小至功課,家長也不放手

香港d父母連功課都唔比錯,簡直ridiculous! 我們小時候也沒有補習,冇人跟功課,所以我們不會依賴別人完成自己的工作⋯⋯功課錯了就做改正,改幾次唔明就問老師(通常老師會寫出答案),測驗前會多溫錯的部分

而家d家長要求補習老師改正所有功課,唔改功課好似蝕咗咁,老實說,小朋友跟本學習不到,因為學習的機會已經被奪去⋯⋯

如果各位家長有比小朋友去補習社,請要求不改功課,也不check 做齊未(小朋友自己check),可要求補習老師印d小朋友功課常錯的練習給小朋友做,錯就解釋⋯⋯補習社只提供環境給小朋友一起做功課(太多獨生子女),當然可以不去補習社就更好⋯⋯

好多家長很短視,最遠只看到考試/入大學,但小朋友學習獨立更重要,相信大家返工都見到好多年輕的大學生每事問,做野非常不小心甩漏極多,要人spoon fed 吧,原因是什麼?

小朋友好慘,小至功課,揀自己的興趣,大至選科都沒有自由⋯⋯大人比很多無形的壓力給小朋友又不自知。

我識小朋友壓食+暴食,也有同學自殺⋯⋯以前做過幾年補習,有感而發,見到d小朋友連暑假個schedule 也排得密過大人,他們會攰,請在時間表上留白,讓他們發呆,自己用自己的創意發明小玩意,香港d家長好多是control freak,反而窮的小朋友較幸福,家長多d灌輸德行做人要正面d已夠

珍珠宮

15週年勳章

babymj33 發表於 16-3-10 16:38
係入住果間酒店彈, 都好方便啫
係大6, 酒店話規矩要申請, 唔知係唔係耍阿女

男爵府

siu05 發表於 16-3-10 17:26
係大6, 酒店話規矩要申請, 唔知係唔係耍阿女
大 6, 人就係規矩。
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

侯爵府

CYWS 發表於 16-3-10 10:09
唉 ! 如我個仔上到大學畢業我都劏雞還神啦 ! 我唔會要求攞乜鬼優異成績畢業. ...
我都諗起一單新聞

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150715/bkn-20150715155101409-0715_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402881074710405701471a7cb0431009

【on.cc東網專訊】 文憑試今日放榜,屯門保良局百周年李兆忠紀念中學的學生李翰霖考獲5科5**,他同時考獲英國奬學金,有機會負笈劍橋大學升讀工程,惟李本身來自醫學世家,其父親為護士,母親為家庭醫生,故冀翰霖未來可入讀醫科,兩代之間對升學前路產生矛盾。李翰霖去年在數學比賽中獲獎,令他對數學產生興趣,今年3月更考獲英國菲臘親王奬學金,可到英國修讀工程,翰霖認為工程系有大量應用數學機會。不過,母親卻認為讀醫科前途較平坦,不想兒子未來辛苦,而做工程的社會地位亦未必能快速地反映出來,收入也不及醫生般有保證,加上若到海外升學4年使費約需240萬元,故反對兒子赴英修讀工程,兩代之間的爭拗暫時未有結論。翰霖認為今日文憑試才放榜,英國菲臘親王奬學金最遲可於8月底才答覆,而其父母表示會尊重兒子的最終決定。翰霖續稱,計劃修讀工程後,將來可從事科研或成為科研教授。

果時我同老公講, 如果我仔叻到咁, 仲考到獎學金去, 我開心都黎唔切, 仲點會管佢讀咩科..

侯爵府

healthymimi 發表於 16-3-10 16:59
其實小至功課,家長也不放手

香港d父母連功課都唔比錯,簡直ridiculous! 我們小時候也沒有補習,冇人跟功 ...
我都眼見D家長, 日日都跟功課對功課, 仲要幫佢CHECK 齊手冊....仲要係小4,5.. 真係唔知邊個讀書

珍珠宮

好悲

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做父母架,好多時唔會承認自己比過壓力仔女架,我好姊妹兩公婆就係咁....個女係學校一定要全級考第一,為左個第一,咩都唔洗做,留返d腦汁同體力溫書.

考到港大,都未面試已經叫定個女做x醫生,原來父母想個女入醫科,可惜面試話佢數學分數唔達標,入唔到醫科,最後選左讀社工,總之一係人面前做亞爸架,就會不停講:亞大學生....你而家係大學生來架啦...呢d無形壓力,佢地話唔係,邊有比壓力個女呀.

到而家佢個女冇做社工,畢業出來只係做寫字樓工作,一有人問佢而家做咩,佢就會望下佢父母,之後細細聲講打份工low.
<br><br>

公爵府

我係外國親戚嘅同事嘅朋友(韓國人)想個仔做醫生,迫佢讀醫,個仔考得上醫學院,但唔開心,畢業嗰日佢自殺死咗,遺書同阿媽講佢已經完成阿媽心願,但唔開心決定了結生命。

禁止訪問

引用:+本帖最後由+goat+於+16-3-10+08:17+編輯+\\

珍珠宮

15週年勳章

sfuhsg 發表於 16-3-10 19:24
我都諗起一單新聞

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150715/bkn-20150715155101409-0715_00822_001.html ...

咁阿女個同學幸運得多, 佢父母都是醫生, 個同學家中至細, 大既都做左醫生, 或者咁, 當年個同學10科A,
無揀醫科讀父母都無阻止

翡翠宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 16-3-10 08:22
但係相信獨生一定會比有2,3個兄弟姐妹大壓力, 唔止學習期, 到大個要照顧父母, 有事只有一個人去想, 去擔當
...

我男、女家兩邊都只有我女一粒孫,我女曾經講過,諗起將來所有親戚都要佢照顧,所有人既喪禮都靠佢,佢就覺得好大壓力

我諗左一陣,同佢講:「姑媽伯伯舅父姨媽唔結婚都係自己既選擇,佢地會安排好老年既生活,你唔需要全部揹上身。有時間,得閒同佢地飲下茶就得。」雖然咁教女好似好衰,但一個人又點可以負擔八、九個老人家既壓力,衰都冇計,要教識佢負擔不起的責任無需揹上身。
日日是好日

大宅

回覆:Onlok 的帖子

我都覺得宜家的小朋友真係好慘, 每日甘多功課,根本冇咩應該有的童年玩樂時間,好多父母都係生一個,要求自然高好多, 其實就會好似一個炸彈,唔知幾時會壓力爆煲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+babyhowie+於+16-03-10+發表

原帖由 feifei_baby 於 16-03-10 發表
應該係乖乖女,如果係反叛嘅,一早反枱,離家出走
做左人呀媽見到呢排咁多學生自殺,難過之餘亦都擔心個女。點知老公個fd都好似你咁講,一言驚醒。無錯,我嗰個有咩都反抗左先啦,點會咁聽話跟住去死丫

真係乖又擔心,曳又煩

伯爵府

Sad

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

子爵府

真係要自己識諗 無論係應唔應該盲目愚孝 或者是否輕生

大宅

熱血勳章

引用:Quote:siu05+發表於+16-3-10+09:50+為左成

原帖由 babymj33 於 16-03-10 發表
係入住果間酒店彈, 都好方便啫
我果時喺教院住宿舍都鍾意喺宿舍琴房彈琴 好方便又開心!

寶石宮

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 16-03-10 發

原帖由 p_o_m_a_n 於 16-03-10 發表
做左人呀媽見到呢排咁多學生自殺,難過之餘亦都擔心個女。點知老公個fd都好似你咁講,一言驚醒。無錯,我嗰 ...
我大女就係好乖果隻,好多人羨慕佢咁乖,但其實我一直都擔心佢收收埋埋,抑壓住自己,唔知幾多年後大爆出嚟,所以我特別留意佢嘅情緒,成日同佢傾計,make sure佢ok……

男爵府

育兒性格勳章

中大音樂系同學仔考試拿b都嗌生嗌死,個個一定要拿a,我明事主為何大壓力。

首頁

尾頁

跳至