自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:尋日出左一日街,順便觀察吓D爸爸媽咪同小

原帖由 lypoon 於 16-06-19 發表
尋日出左一日街,順便觀察吓D爸爸媽咪同小朋友的親子時間,眼見最雀躍當然係小朋友,因有爸媽陪玩。但好多 ...
人生就係咁...結婚為乜 生存為乜。。。其實真係唔個為乜

珍珠宮

唔知為乜?
但都好開心

千萬年文化總有生存之道

未必瞓係張床等天光最開心掛?

大宅

回覆:有感而發,其實生小朋友為乜?

乖無問題,
壞係禍害社會

大宅

牛年勳章

回覆:spikenard 的帖子

公爵府

回覆 lypoon 的帖子

為豐富和更美滿人生
學懂付出一切都不計算回報和責任感(更有存在價值)

我這上半生平凡,有了小朋友令我引以為傲!下半生會是多麼精彩!
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

大宅

無得解, 有D人覺得做媽咪好開心,
有D人覺得好慘...
如果已成事實, 做左人呀媽了, 就吾好諗咁多啦,
比心機揍大佢 揍好D 很多野是種豆得豆 付出總會有成績和有多少回報既...
但應該 遲小小生會好D 如果妳識規劃自己的人生的話
生同吾生 諗清楚先~ 及當妳人生已經歷了少女 工作, 單身 旅行 拍拖 結婚 2人世界, 各樣都經歷過晒 滿足晒呢D美好既人生體驗 才去生小朋友
會更充實美滿 ~

珍珠宮

回覆:大力大力 的帖子

已刪除用户

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係樣樣野都有點解,正如你老公又唔係xxx富豪個仔,點解要嫁比佢姐?每件事都有兩面,時間會磨蝕耐性,返工如是,ftm 如是~但我總相信唔會一件令你欣慰既事都冇。

珍珠宮

回覆 wing426 的帖子

多謝支持,好開心

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆樓主:

唔知為咩,可能就係為左有忽肉,好甜咁嗌你做媽咪,
雖然激氣,但的確生左先知,咩叫做,快樂原來好簡單

伯爵府

有小朋友,是開心事!

血脈相連,一句爸爸、媽媽,很滿足了!

大宅

我覺得係為咗學習、同埋豐富自己嘅人生經驗。

我未生BB之前係一個自我,追求自由, 冇耐性, 對大部份事情都唔上心嘅人。唔鍾意細路仔(任何會喧嘩、情緒失控嘅)、對住佢哋係零耐性。生咗之後個適應期我諗足足有一年, 自己先至慢慢摸索到個定位,同埋開始享受做母親呢回事。

我耐性比以前好了,對人多咗同理心,會嘗試用個心去睇事物。因為小朋友好細嘅時候根本未識表達,你只可以揣摩佢諗乜, 用心去感受佢。

托賴屋企冇乜經濟壓力, 我可以安心地做個ftm。可以睇住佢每一日成長,由佢淨係識喊識食識訓開始到慢慢佢對個世界有意識, 有個人感受自己喜好... 我覺得生命呢樣野真係好奇妙, 係由衷地覺得感動嗰種。

自己嘅使命感大咗。開始會思考作為一個正確成熟嘅人應該做啲乜唔應該做啲乜。講真我以前真係冇乜思考過呢方面,仲會以自己我行我素為榮。如果連自己作為一個母親都做唔到榜樣, 咁小朋友又可以向邊個學習呢?當然我仍然係一個唔完美, 滿身缺點嘅人, 但我會努力向呢個方面發展。

呢個係一個學習、成長嘅機會。對我小朋友嚟講係,對我自己而言都係。

cheers88816    發表於 16-6-19 21:18

珍珠宮

CYK 發表於 16-6-19 08:20
我反而成日覺得,因為自己的希望,帶左小孩出生來這個世界上,佢地享受生命嗎?

我以前成日認為,窮有窮養,但, ...

same here

子爵府

回覆樓主:

人都係怕孤獨所以要建立一個有我有你有他既家庭,只係有啲得到左之後就覺得不似預期。

大宅

好媽媽勳章

anna59 發表於 16-6-19 11:50
回覆 lypoon 的帖子

自私系某個牧c,向訪問中所講,佢自己有一個女,佢話不論D人有千千萬萬個理由吾生小孩 ...

我有個朋友也曾經咁講過,唔生小朋友係自私。以前我領會唔到咩意思,而家明。
但係,我都係偏向可以再選擇唔會生。

珍珠宮

回覆 trintrinmum2007 的帖子

多謝支持,不過,我覺得你吾系自私。我相信你亦有仔女。只不過我吾想生第二個,因為已經吾夠時間照顧一個

男爵府

呢個世界總有人覺得自己一個人過一生都好開心,亦有人只需要搵個伴侶互相扶持過一生亦得;仲有更多既係一定要一生人經歷過必經既歷程如生仔,病死先算完滿,所以無定案既
當然有能力既咪生囉,無能力既,咪開開心心過日子算。

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

生物一向汰弱留強,但這個強並不是我哋一向以財富階級指標去分別的強弱。係以邊個最適合係地球生存作指標。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

首頁

尾頁

跳至