自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 siuwa 於 08-11-9 20:11 發表

上次個位 "何 x" 小姐好似都係拿綜緩, 當時佢個女都係讀國際學校.

大宅

原文章由 咪咪兔 於 08-11-9 18:18 發表

AGREE

佢地拎啲綜緩嚟咁樣用, 就會得出咁嘅後果
拎啲錢去賭去滾, 一身賭債, 一身性病
日日去酒樓大魚大肉, 食到肥膏塞腸, 周身病
佢地生咗啲仔女唔教, 誤交損友, 吸毒啪丸,
好食懶飛, 將 ...

上次個阿伯先恐怖, 冇單claim眼鏡錢, 唔比claim就撥嘢係社署人員身上, 真係大晒!!!!

男爵府

原文章由 siuwa 於 08-11-9 20:11 發表

上次個位 "何 x" 小姐好似都係拿綜緩, 當時佢個女都係讀國際學校.

吓 攞綜緩都讀國際學校咁富貴呀

大宅

January-- the month to pay tax
to support this group of lazy people.

Do not give them any money but the
vouchers for their daily expenses for food for transport for clothes etc

男爵府

睇完呢個post"47.5 萬 人 明 年 加 綜 援"
又睇到呢個新聞,
http://hk.news.yahoo.com/article/080509/4/4db5.html
綜援金額計算3個家庭成員, 一個月竟有12,700元!!!

我即刻覺得自己挨得好辛苦...但人工少過佢地好多....
佢地又唔洗交租交學費.....乜費都唔洗, d錢係only for洗.
又唔洗做野, 又唔洗受氣, 又唔洗左計右計....
但佢地一個有咁多錢only for 洗, 仲有十四個月糧,
依家仲可以加多4.2%, 即係一年加50.4%,
即係一年有14.5個月糧啊!!!!
就以上個家庭咁計, 計3個人,
$12,700x(1+50.4%)x14 =$267,411.2 only for 洗.
一年可以有$267,411.2
, 遲d個大陸女人攞埋單程證,
計4個人綜援就更加多, 多過我多多聲.
呢份咁好福利咁高工既工去邊度搵?!
點解香港政府會咁做野, 係咪低能ga?
越睇越激氣, 搞到我無晒心機, 都唔明自己點解要挨得咁辛苦.
原文章由 鑰匙 於 08-11-9 00:43 發表
又睇到呢個新聞,
http://hk.news.yahoo.com/article/080509/4/4db5.html

我即刻覺得自己挨得好辛苦...但人工少過佢地好 ...

我估應該咁計 $12,700*1.042%*14=$185,267.6好d,如有錯請指教.

媽媽最愛大小b

男爵府

辛辛苦苦捱份洗碗, 12粒鐘, 唔休息先有5千8/月. 我隻公做保安捱更扺夜都係得8千8, 計埋老強, 每月減1千, 即係5800+8800-1000=13600/月 x 12月 = 2毎人辛辛苦苦,先有16萬3千2百, 仲未計水電煤租...係政府迫我攞綜援, 係政府迫我攞綜援

大宅

原文章由 mcdullyiu 於 08-11-9 17:55 發表

申請綜緩無學費減免, 但一日千幾, 都唔洗5000元掛?

攞綜援既小朋友係唔洗申請學費減免,
好似係政府直接支付, 如果讀小學or中學
好多course&什費都唔洗交ga

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-11-9 07:39 發表
雖然我都唔鍾意d有手有腳,又走去拎政府錢既人..
但其實樓主你有冇計錯數呢?

首先$12700/m係全包,包括交租+雜費+食,that is not only for 洗.

其次,以我所知,租金同生活費係分開計,即係話而家加4.2%只係for生活費, ...

哈哈~~可能我真係計錯數, 不過希望大家唔好怪我數學差啦.
但以年薪$185267.6..真係好高, 仲要唔洗做bor~~
$12700x(1+4.2%)x14=$185267.6
每個月人工即係$185267.6/12=$15438.9667.
佢等於我兩倍人工啦, 鳴~~~~~

男爵府

47.5萬人/4人= 約11.9萬/家庭

11萬9千家庭 x $267411.2 (一年3人家庭綜援金, 4 人不止此數)

>>一年綜金額約$31821932800 (有無人識讀)

原文章由 celiaho 於 08-11-9 23:11 發表
就以上個家庭咁計, 計3個人,
$12,700x(1+50.4%)x14 =$267,411.2 only for 洗.
一年可以有$267,411.2
, 遲d個大陸女人攞埋單程證,
計4個人綜援就更加多, 多過我多多聲.

水晶宮

好媽媽勳章

點解會有咁多??

我朋友單親有2個仔,因為身體唔好醫生証明左佢冇工作能力,但一個月都係得幾千蚊....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我睇過社會福利署site, 好似一個100%冇工作能力/ 殘疾既人, 最高可以囉4千幾, 一個正常的, 都係2千左右, 個個人係唔係報大數, 定係個個都係殘疾, 租金亦好似有上限,

((((租金﹑學費及其他教育費用﹑必需的交通費用﹑醫生建議的膳食﹑復康及醫療用具等支出。健全成人/兒童可獲的特別津貼﹐只限於租金﹑水費/排污費﹑與兒童就學有關的支出﹑幼兒中心費用及殮葬費用。)))))

詳見以下網址:

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... ialsecurity/#CSSAsr

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 prettybabe 於 08-11-9 05:07 發表
點解十四個月糧?

上年經濟好,派左兩次糖嘛..出多左兩個月...我諗來年唔會啦..

男爵府

今年庫房會有赤字,出年唔會再有糖派,我唸綜援都唔有啦,有$都要攪好香港經濟先啦,香港唔好庫房繼續赤字既話,搵咩嚟派呀?派條毛呀?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 Angel小茵 於 08-11-10 01:53 發表
我睇過社會福利署site, 好似一個100%冇工作能力/ 殘疾既人, 最高可以囉4千幾, 一個正常的, 都係2千左右, 個個人係唔係報大數, 定係個個都係殘疾, 租金亦好似有上限,

((((租金﹑學費及其他教育費用﹑必需的交通費用﹑醫生 ...

邊有樓主講咁多丫
我媽有住佢兩個細既拎都冇咁多啦
我媽有心臟病
兩個細仲剛剛讀中學
都冇咁多啦...

子爵府

原文章由 keroroee 於 08-11-9 23:50 發表
47.5萬人/4人= 約11.9萬/家庭

11萬9千家庭 x $267411.2 (一年3人家庭綜援金, 4 人不止此數)

>>一年綜金額約$31821932800 (有無人識讀)

>>一年綜金額約$31821932800

三百一十八億二千一百九十三萬二千八百元正
or
港幣參佰壹拾捌億貳仟壹佰玖拾參萬貳仟捌佰圓整

唔知有冇讀錯呢?
咁我都離婚囉~咁多
又有屋住,幾好呀~

男爵府

睛靈勳章

又好唔明???點解正苦鼓勵d大人黎香港生仔,放咁多水,我地d香港人生仔又無咩比,係唔係應該比獎金加助養津貼呢!!!起碼我都係納稅人。

大宅

原文章由 29XX86 於 08-11-9 01:02 發表
係呀! 就係呢篇報導喇!

「仔女每月學費都要5000蚊,屋租水電也要四千。」左支右絀,被迫偶爾也要向同是領綜援的家姑借十元八塊。

讀咩學校呀? 要成5000蚊學費呀! 12年免費教育啦. 點洗咁貴呀!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 鑰匙 於 08-11-9 00:43 發表
又睇到呢個新聞,

我即刻覺得自己挨得好辛苦...但人工少過佢地好 ...

你條數計錯左喇, 佢加4.2%, 即係1個月攞到12700x 1.042 =13233.4
一年就係13233.4x12 = 158800.8
唔知今年佢地仲有冇14個月, 有的話就185267.6...

冇廿幾萬一年咁多, 以一個3人家庭計...有18萬都幾好洗, 仲要唔洗理書簿/租金個d

男爵府

我又要去攞綜援 反正我肩頸都已經係成日痛
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

樓主..佢地d綜緩金係包埋租金,水,電,媒費.

香港地幾多個家庭係唔洗比架........

仲有好多家庭一個月收入,
都無綜緩金咁多錢,
咪一樣係用自己的收入支付以下費用,

1, 租金/供樓/管理費/差晌
2, 水費
3, 電費
4, 煤/石油氣費
5, 電話費

首頁

尾頁

跳至