自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

湊B咁唔辛苦樓主點解唔辭職自己湊?

珍珠宮

我愛Corina 發表於 17-4-3 08:57
唔好話奶奶or亞媽,我自己後生湊都辛苦,責任大呀。
洗碗都係辛苦工,但洗碗失手最多跌爛隻碗。小朋友跌親 ...

仲要係人地個b, 慘過跌親自己個b.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我諗要呻嗰個係你奶奶,點解有人覺得湊孫唔辛苦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

good_pig 發表於 17-4-3 09:19
佢ok咪ok囉

我睇倒呢個post O晒咀,返工搭幾耐車,去新抱度搭幾耐車,年紀,身體強壯與否,都要比新抱評估。。。。返工同幫人湊仔,完全兩回事。如果咁舒服,大把人唔做自己湊啦!我自己返工,但我更知FTM嗰種辛苦,真係不能用言語表達。

水晶宮

siuba 發表於 17-4-3 08:46
睇咗你篇嘢,我唔敢講湊孫同洗碗邊樣辛苦D?但睇到5x歲仲要做十個鐘洗碗,就唔知你哋做仔女嘅點搞?

我阿 ...

如伯母想揾part time, 唔太勞碌的, 你支持佢做。長老有寄託, 見多 d人, 反而身心更健康, 冇咁易有老人病。

伯爵府

回覆 jacobkit 的帖子

當然係個人選擇, 有人覺得番工辛苦, 有人覺得照顧細念辛苦, 公司d太太們都話情願番工, 都唔想番屋企照顧d仔女, 放假仲辛苦過番工, 每人想法都不一樣

珍珠宮

我30歲都覺得湊小朋友辛苦過返工,我寧願返12個鐘工

子爵府

回覆樓主:

年紀大
精神力量衰退
小朋友望少一眼都唔得
病左大人又嚇餐飽
照顧小朋友辛苦死
未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

jacobkit 發表於 17-4-3 08:23
要拎件事來講。真心唔明,奶奶54歲,身體健康,自己爭住話要湊孫,本身做洗碗的,之後要c6俾錢,話請工人幫 ...
咩事呀??你個情況都幾好呀~受左人地D閒言呀???

個人認為:辛唔辛苦睇情況的, 有時見到老人家都已七老八十, 仲要咩一個, 拖一個咁買送, 果D真係辛苦的.

大宅

麻煩貓 發表於 17-4-3 08:33
工可hea返,孫不能hea凌湊

道出重點。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

碗碟係死物,人係生物,妳估邊樣壓力大丫? 除咗要照顧佢起居飲食之外,又要氹佢、又要教佢...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實睇個老人家自己意願既姐
有D 老人老無錢都肯湊
有D 就俾錢都唔想幫手寧願返工

我就打死都唔想湊孫, 捱左咁多年抖下啦
自己去玩好過
唔想又辛苦仲要俾個新抱怨

珍珠宮

小母雞 發表於 17-4-3 09:33
道出重點。

係,返工都有食飯時間,去下厠所發呆

大宅

要拎件事來講。真心唔明,奶奶54歲,身體健康,自己爭住話要湊孫,本身做洗碗的,之後要c6俾錢,話請工人幫 ...

總之,在BK,講到出口的,內容必定要係,俾個孫老人家玩下就得,如果給她湊,否則無論乜人都插到你傻,凡係照顧小孩的,事無大小,必定不能過老人家手,這樣你才能稍微避免給人插。(無論個老人家係幾想湊,幾樂意湊,幾享受湊,幾想湊孫打發時間都好)呢個係我睇了BK咁多年得出的結論。

ling_198710    發表於 17-4-3 17:48
tkkmama    發表於 17-4-3 09:43
lingfu    發表於 17-4-3 09:40

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都好花心力

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

你意思係,54歲咁後生,洗碗咁辛苦都得,湊孫無理由仲辛苦?
首先,54歲雖然不算太老,但你也明白洗碗辛苦工,不是什麼舒服工作,仔大女大是否應該叫阿媽享下清福?70歲都有人洗碗掃街做保安添,咁係咪老人家個個應該做到70歲?
其次,99主動幫手,雖然你C6有比$,但湊孫責任重大,壓力一定比洗碗大咯。你話佢不用做家務就不辛苦,一係你低估左湊小朋友的workload,一係就你搞唔清湊孫同做工人的分別

如果對方不是99而是你母親,你是否一樣咁諗?如是,我覺得你太老奉,冇感恩之心咯

侯爵府

如果老人家體力OK, 喜歡小朋友又樂意幫忙,仔女及媳婦又會心存感激(唔好評論佢有幾辛苦啫), 就真係全家都好幸福!

翡翠宮

作為媽媽既我,即使湊既係自己既仔女,我都會覺得好辛苦!
就算有工人湊,我都會覺得辛苦了個工人。
現在有親人幫你湊,我會好感激佢囉!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

吓! 咁都講得出嘅? 洗碗工係辛苦, 但辛苦極都係體力勞動,湊孫就唔同, 體力上係舒服啲, 但精神壓力大, 一個唔留神小朋友有咩損傷我唔信你唔鬧爆佢, 就算小朋友無事, 照顧平時飲食都好花心思,加上小朋友扎扎跳, 唔好話你99,連後生媽媽都追到氣咳,仲要你99係上門湊孫, 隨時仲要幫手做少少家務, 講完以上種種我都覺得辛苦

首頁
23456...13

尾頁

跳至