懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家唔好太擔心, 我女女之前都好勁濕疹, 護士都以為佢出玫瑰疹.
不過, 我個醫生朋友話, 依家天氣咁乾, BB出濕疹的情況會好普遍... 我地可以:
1. 同BB搽多d BODY CREAM,一日3-5次
2. BB沖涼後, 未抺身前, 搽 CREAM (我覺得此方法非常有效)
3. 如果濕疹情況未有改善, BB沖涼時, 唔好加bathing soap, 改用BODY CREAM同佢搽身.
我bb依家濕疹好番好多, 我用藥房買的AQUEOUS CREAM, $40-45 for 500ml, 醫生介紹, 好好用.

洋房

BB發燒一定要飲多D野, 水或奶都無問題. 只要BB可以如常玩同笑, 就唔駛擔心. 不過一定要保持同佢探熱, 太高燒要去醫院.

大宅

原帖由 fisheman 於 09-1-14 19:36 發表
大家唔好太擔心, 我女女之前都好勁濕疹, 護士都以為佢出玫瑰疹.
不過, 我個醫生朋友話, 依家天氣咁乾, BB出濕疹的情況會好普遍... 我地可以:
1. 同BB搽多d BODY CREAM,一日3-5次
2. BB沖涼後, 未抺身前, 搽 CREAM ( ...

邊隻牌子好呀?

http://hk.myblog.yahoo.com/post_pig/article?mid=10

大宅

原帖由 第二任媽媽 於 09-1-14 09:32 發表
唉! 我個女都咳o左成個禮拜, 睇o左三次 e 生, 都未清, 仍然有咳. 都唔知點解. 食得西藥多始終好散.

同埋唔知妳地 d bb 係咪都係咁呢. 我個女呢排成日係屋企叫, 尖叫, 玩片.或者沖完涼換衫都好. 一瞓低佢係床. 片未 ...

我個女都有尖叫,扮老牛叫......好扭抱....好扭玩....換片換衫要用摟枕頂住唔比佢轉,無得轉就捉隻腳放入口...食食!

大宅

原帖由 iamkit 於 09-1-14 09:07 發表

係丫,我去醫生度探,佢地探耳仔都係話無燒,但係我摸到好熱,屋企探加拿大成41度,跟住問醫生,話要45度角同耳道夠直先準

可遊好d未呀?我用百靈牌要拉一拉住bb個耳殼先按制度架!

大宅

原帖由 oh_baby 於 09-1-14 21:36 發表

可遊好d未呀?我用百靈牌要拉一拉住bb個耳殼先按制度架!

又發燒喇,38.8度,仲嘔添
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

原帖由 iamkit 於 09-1-14 22:59 發表

咁你有冇再帶佢睇醫生呀?
welcome to my blog http://hk.myblog.yahoo.com/michell-diary

大宅

無丫,佢好精神,今晚睇定0的,好辛苦,我成晚無得訓
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

伯爵府

原帖由 小QB 於 09-1-14 12:25 發表

不如試下煲蘋果雪梨水佢食呀! 清潤下~
我煲比囡囡佢好鍾意呀~ 水就唔飲架!

請問點樣煲架呢, 之前都聽有 d bk 媽咪講過.

係咪剩係用蘋果, 雪梨, 跟住就乜都唔駛落架喇.
幾多個蘋果, 幾多個雪梨呢? 請問要煲幾耐.
thanks!

大宅

原帖由 iamkit 於 09-1-14 22:59 發表

咁慘!快D再睇多次醫生啦!

大宅

原帖由 第二任媽媽 於 09-1-15 10:15 發表

thanks!

我開咗個topic揾613出世既BB,都無人回應,唔通真係咁少BB同我地個B一樣個日出世?蘋果雪梨水我個仔都唔肯飲,因為太酸.唔知妳個女飲唔飲呢?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kennisw 於 09-1-14 12:14 發表

我唔得呀!上個星期個仔打針無返99到,今個星期日要交人. 過年出嚟2次囉,一次去妳屋企,一次0806媽咪敍會.不過到e+得咁少人得可能攪唔成啦!

31/1我得呀, 你真係攪就pm我啦, 有時入唔到bk, 所以好耐都伙無上嚟

大宅

好媽媽勳章

原帖由 奶皇包 於 09-1-6 11:41 發表
今朝我亞姐同我講嚟緊公司應該唔加人工, 真係慘

無人工加好過被人炒啦~~~我公司裁緊員呀

大宅

好媽媽勳章

可遊好番未呀?
祖: 你未無得瞓好覺~~~

大宅

原帖由 RURUJOYJOY 於 09-1-15 10:45 發表

31/1我得呀, 你真係攪就pm我啦, 有時入唔到bk, 所以好耐都伙無上嚟

我31/1唔得,初7得

報名喇,tst好唔好??
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

原帖由 RURUJOYJOY 於 09-1-15 10:49 發表
可遊好番未呀?
祖: 你未無得瞓好覺~~~

未,逼佢訓多0的
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

原帖由 iamkit 於 09-1-15 09:52 發表
無丫,佢好精神,今晚睇定0的,好辛苦,我成晚無得訓

你日頭有冇人幫你睇住可遊呀, 有就瞓吓啦...
我呢兩個week都冇覺好瞓, 亞女唔知係咪'牛'牙'牛'到痛醒, 晚晚醒幾次, 仲要抱成個鍾先瞓得噃, 日頭返工釣魚咁濟, 尋晚開始好d, 冇醒
welcome to my blog http://hk.myblog.yahoo.com/michell-diary

大宅

原帖由 iamkit 於 09-1-15 11:01 發表

我31/1唔得,初7得

報名喇,tst好唔好??

初七我都得, 兩邊都ok

大宅

原帖由 第二任媽媽 於 09-1-15 10:15 發表

thanks!

每樣一個就得架啦! 我就煲過兩次, 如果加一粒蜜"早"好少少呀! 第一次加就酸少少, 煲半個至45MSNS

大宅

原帖由 kennisw 於 09-1-15 10:32 發表

我開咗個topic揾613出世既BB,都無人回應,唔通真係咁少BB同我地個B一樣個日出世?蘋果雪梨水我個仔都唔肯飲,因為太酸.唔知妳個女飲唔飲呢?

有架! 我識一個BK媽咪BB13/6架!

首頁

尾頁

跳至