跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi qqbabe,

Could you please send information to me, Thanks!

大宅

For the full list of Nursery, please browse the following link:

http://www.swd.gov.hk/doc/fcw/Child%20Care%20Centre%20Co-registered%20with%20Kindergarten%20(300609).xls

男爵府

醒目開學勳章

qq媽咪,

可不可以給妳講的excel file給我? Thanks!

[email protected]

暫時我只是幫阿仔報了一間幼兒園...我諗應該是最懶的媽咪

原帖由 qqbabe 於 09-3-3 08:52 發表
如果說綠苗, 就只有九龍塘金巴倫道有提供1.5~2歲playgroup, 窩打老道是全日制n1, 其餘校舍收生標準各異, 要直接打去查詢.

據我瞭解有寫明是international kindergarten的才是全英教學(如有誤請更正), 如yew chung, ...

大宅

如果我依家報幾間N1, 而幾間都收, 咁我梗係讀最近o個間, 咁一年後再搵K1, 又想報番之前refuse過o既, 會唔會有壞影响?

做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Pertra 於 09-8-31 00:16 發表
Any mami here will let the baby to go to N1 during next Feb ?

報左間全日nursery, 如果收o既話就2月插班.

大宅

畀面勳章

你報邊幾間呀? 咁快知道收唔收嘞??
原帖由 YYZ 於 09-8-28 18:59 發表
如果我依家報幾間N1, 而幾間都收, 咁我梗係讀最近o個間, 咁一年後再搵K1, 又想報番之前refuse過o既, 會唔會有壞影响?

大宅

畀面勳章

THANKS FOR SHARING~~
原帖由 louiseter 於 09-8-28 17:17 發表
For the full list of Nursery, please browse the following link:

http://www.swd.gov.hk/doc/fcw/Child%20Care%20Centre%20Co-registered%20with%20Kindergarten%20(300609).xls

大宅

just 如果 ... hahaha.

i just apply PIPS (Kln), if there is vacancy, can join Pre-Nursury in Feb 2010... it seems that they take candidate on First-come-first-serve basis.

原帖由 carton514 於 09-8-31 13:18 發表
你報邊幾間呀? 咁快知道收唔收嘞??
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

報幾多間先夠呢? 報得少又驚最終冇間收, 報得多又怕面試辛苦? 我地阿b係大仔有少少advantage, 5~6間夠啦掛?

大宅

畀面勳章

我問咗好多間FULL TIME 都唔收2010 FEB 插班! 可能PART TIME機會會大D, 但如果同佢報PT, 到正式返N1可能又要轉返FT, 所以都唔知點好??

禁止訪問

大宅

原帖由 Pertra 於 09-9-2 14:21 發表
qqbabe,

Did you also send application form to FunFul (Kowloon Tong Main Campuse) ?

我冇打算報方方呀, 而家手頭mark低既有7間, 多數係9~11月入表, 12月面試. 嗰間keen mind出年1月先派表3月先面試, 希望到時已有結果就唔駛試.

大宅

原帖由 carton514 於 09-9-2 13:10 發表
我問咗好多間FULL TIME 都唔收2010 FEB 插班! 可能PART TIME機會會大D, 但如果同佢報PT, 到正式返N1可能又要轉返FT, 所以都唔知點好??

我又係問左好多間想2010 feb插班(FT OR PT).. 3間話無位.. 1間話唔收.... 我係因為細b年尾出世.. 想比暐澄早少少入學等姐姐無湊得咁辛苦.. 但係事與願遺...

依家係唯有報2010年8,9月正式N1(N1都係返PT)... 我報左4間.. 等消息...

大宅

畀面勳章

可能到出年2月真搵唔到學校插班, 或者會俾佢返唔洗家長部果D PG 先 LOR!!

大宅

一間學校(Think)都要4個回郵信封, 誇唔誇張d?! 仲要記得影定出世紙+針咭+同近照. d學校唔理有幾多學位都收你數千張報名表, 一個$30都剩袋十幾萬, 的確係門好生意.

男爵府

醒目開學勳章

加埋今日報的3間幼兒園, 我暫時報了4間在紅磡黃埔區的學校~ 再報埋聖三一, 靈糧堂, 樂基及劍鳴便收工.....因為阿仔仲未講嘢, 我好驚interview時冇學校收他才要報咁多間

原帖由 qqbabe 於 09-9-1 14:26 發表
報幾多間先夠呢? 報得少又驚最終冇間收, 報得多又怕面試辛苦? 我地阿b係大仔有少少advantage, 5~6間夠啦掛?

大宅

原帖由 qqbabe 於 09-9-4 10:03 發表
一間學校(Think)都要4個回郵信封, 誇唔誇張d?! 仲要記得影定出世紙+針咭+同近照. d學校唔理有幾多學位都收你數千張報名表, 一個$30都剩袋十幾萬, 的確係門好生意. ...

Creative要3細1大信封添, 不過佢in先交$30, 暫時報左四間, 我覺得夠了, 唔想in太多, 反正附近有學校問左10年2月有位挿, 但係下午班

大宅

原帖由 kakashi 於 09-9-8 11:30 發表

Creative要3細1大信封添, 不過佢in先交$30, 暫時報左四間, 我覺得夠了, 唔想in太多, 反正附近有學校問左10年2月有位挿, 但係下午班

我影左成打相... 報4間用左8張.. 好在$5一打
信封又係用左8個... 有1間收$10.. 1間收$20.. 2間收$30...

我唔想比阿仔返下午... 我全部報上午... 我媽都話唔好比佢返下午... 佢有套理論話會對身體唔好.. 我唔鬼記得左... 不過依希記得電視都好似有講過...

大宅

chacha, 唔多啦, 因為呢兩三年好多babies出世, 加上而家早教多左人讀n1, 所以我都擔心最後冇人收. 阿q喺屋企就be li ba la, 出到街見生保人就撬都唔開口, 我都唔知佢點in 不過聽聞n1都係問家長多, 睇小朋友係睇反應, 說話能力係次要.

kakashi, 如果已經有學位就放心好多喇!

yyy008, 我喺fotomax影左32張, 派相都唔及派信封多. 好多家長鐘意比小朋友番上午班, 下午有時間可以上其他pg, 或者安排節目, 不過有d kinder去到k3一律係下午班.

首頁

尾頁

跳至