自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

Jameskey 發表於 17-11-14 18:55
邀請朋友黎香港玩,機票我出我訂,自己亦請左假準備同佢出去玩,黎到同我食左餐晚飯就話唔得閒,要陪阿媽, ...

我同你一樣甘天真,借了接近六位數比相識三十年老友,三年冇叫過佢還,點知我有需要問佢還返小部分都話冇,但自己去旅行,上郵輪露台房,買LV ,仲叫我當左自己隻撈

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢环境唔好,三年冇回港探父母同親人(妹),你成全左佢聚天倫,佢亦話俾番錢你及同你食饭,算喺咁啦。佢不是去同其他朋友wet或shopping。

你plan行程係你一廂情願,你之前有冇同佢提过,要符合你行程,多d陪你才送机票?

當做左件好事及上左一課啦。

男爵府

回覆樓主:

你當佢係好好好好朋友係半個妹,但佢未必得你一個好朋友,樓主你太單純了,佢只係係咁2客氣地講話比番機票錢你,其實就係多謝你送機票畀佢。

水晶宮

_kapo 發表於 17-11-14 19:00
你係做多左,唔明點解要出埋機票俾朋友

x2, 同埋朋友有親友喺hk, 點解返嚟唔探埋親人?! 朋友覺得佢目的係返嚟探所有親友, 都話俾返機票錢你, 唔明點解樓主要出機票錢...

水晶宮

Jameskey 發表於 17-11-14 19:49
唉,咁當初我講果時就唔好比希望我啦!佢自己又話細個同我去過邊,返黎想同我一齊去邊度邊度。成個行程唔 ...

你咁講完,我就覺得你朋友有問題。似利用你的友情,難怪你傷心(emoji)。樓主你惟有當日久見人心,認清大家的關係

子爵府

_kapo 發表於 17-11-14 19:00
你係做多左,唔明點解要出埋機票俾朋友

Agree

伯爵府

2018復活節勳章

邀請朋友黎香港玩,機票我出我訂,自己亦請左假準備同佢出去玩,黎到同我食左餐晚飯就話唔得閒,要陪阿媽, ...

at the end ur friend give u back the money wor?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你c6講得岩喎, 你都話幾年冇返香港, 當然想多D時間陪屋企人啦

男爵府

2018復活節勳章

樓主係好好人
不過耐無返香港 一返去自然會想陪多D屋企人
我上次返香港都有好多朋友話耐無見想約出來
我會盡量就時間睇下可唔可以Group 唔group到一班班出來食
但好多時都寧願留係屋企
或者同屋企人周圍行下
唔係唔想見朋友
而係想見多呀媽幾面

我唔知道你同朋友之間係咪溝通上有誤會
1. 你有無表明你邊2日已請咗假, 想同佢去邊? 佢有無應承話OK?
2. 機票錢 - 佢以為你只係幫佢訂所以一直都係諗住會比返錢你?
佢真係好唔掂, 你唔買機票都返唔到來? 所以佢怕唔知要隔多幾耐先再見到屋企人?

樓主, 我見你都話你呢3年都有去探過佢, 即係佢見你起碼容易過見自己呀媽.
既然你錫佢如親妹妹, 就唔好為咗佢陪唔到你2日而咁唔開心, 見到佢開心就自己開心, 大愛D. 樓主有錢有時間就去探下佢當旅行囉, 唔好唔開心.

珊瑚宮

Jameskey 發表於 17-11-14 20:08
咁佢話無錢返麻!我話當咁多年既生日禮物羅,你又咁耐無見過父母!不過返黎要陪我玩兩日架!
到我訂左比左 ...

其實,你朋友還了錢比你未?

未真正收到錢,只說吾算還了錢。

水晶宮

Jameskey 發表於 17-11-14 19:04
唉,我比得梗係有原因啦!嫁左過去,環境唔係太好,少返香港,對上果次都三年前啦!
...

咁你當機票係禮物送比佢啦,唔好期望人地點樣感恩,佢目標主要都係想探屋企人,你當成全一個舊朋友

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Jameskey 發表於 17-11-14 20:08
咁佢話無錢返麻!我話當咁多年既生日禮物羅,你又咁耐無見過父母!不過返黎要陪我玩兩日架!
到我訂左比左 ...

你都無認真同佢plan行程,淨係話陪2日。
你諗住佢陪你2日,都幫佢book足2期,又話係生日禮物。但就唔好咁計較啦。

水晶宮

回覆樓主

講真,有心見你食個大家樂下午茶都ok

呢個朋友算了吧,有時後緣份盡了就盡了

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jameskey 發表於 17-11-14 19:59
雞脾就有!
頭先睇佢FB,原來佢都有約朋友舊同學出黎聚嘅!

雖然樓主可能有少少 over, 但係比左機票錢對方又接受喎,用人地既錢去探呢個果個真係
總有離別的時候

翡翠宮

Jameskey 發表於 17-11-14 19:09
唔係老友會咁樣咩?由細識到大,當自己半個妹咁。對上三年前我去佢果邊探過佢。佢環境唔係十分好,我諗住 ...

算啦。朋友可能想感謝但唔好意思開口,唔好太計較啦

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Jameskey 發表於 17-11-14 19:04
唉,我比得梗係有原因啦!嫁左過去,環境唔係太好,少返香港,對上果次都三年前啦!
...

我好朋友係美國移咗民廿幾年,都係返過嚟香港兩次咋,佢都有屋企人係香港。我又冇諗過買機票比佢返嚟,我只諗我自己過去探佢。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

唔好再咁天真就ok喇
大家好,我是子悠~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jameskey 發表於 17-11-14 19:09
唔係老友會咁樣咩?由細識到大,當自己半個妹咁。對上三年前我去佢果邊探過佢。佢環境唔係十分好,我諗住 ...

咁你都同佢食左餐飯, 感覺已好好喇! 真係無需太介懷
放下自在

大宅

回覆樓主:

同人相處最大既智慧就係唔好期望對方同自己心意相通

公爵府

回覆樓主:

咁佢都唔好意思啦都俾番機票錢你啦

首頁
23456...10

尾頁

跳至