自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-2-28 10:36
人各有志...人哋可能好滿足呢。

子非魚,焉知魚之樂。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

我都好想有自己生活,咁無人幫我可以點?我都想去行下街,可以睇下書,可以靜靜地用正常速度食餐飯,可以訓一覺超過三個鐘,咁無時間可以點?樓主好彩有人幫手就可以話人,同何不食肉糜有咩分別?

大宅

pretty0 發表於 18-2-28 10:21
成日見到d媽媽圍住仔女圍
生活圈子都係得仔女 同朋友開始疏離
我覺得咁樣會無哂自我

有同感!媽媽圍住仔女轉係好正常,但我成日都提自己就算點圍都要有自己
一方面做人都應該要有自己,另外亦想做個榜樣俾仔女睇

不過,所謂同朋友疏離其實好難界定,因為唔同階段有唔同朋友,priority問題而已

子爵府

回覆樓主:

我好想我嘅父母有朋友

我阿爸退休後
佢嘅世界只得我哋幾個家人
日日無所事事睇新聞
等結咗婚嘅仔女 whatsapp 電話
人哋都有家庭,邊會每分每刻都搵佢??

阿媽都想有朋友,佢可以接受新事物
但阿爸唔比佢同人接觸
但我會陪我嘅媽媽
同埋佢更享往自己一個嘅生活

有時行山遇見啲老人
很羨慕和欣賞佢哋仔大女大
退休後可自由地做自己想做嘅事
唔一定要識到一個常見的朋友
但我覺得同萍水相逢的人傾吓計
也是一件樂事

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我無圍住仔女轉,不過發現人越大越唔想出去應酬,有d朋友自已有家庭仔女後都無時間,一樣整整下變左無來往。

覺得最緊要自得其樂,有無朋友、仔女、老公都可以自己開心過日子先最緊要。

大宅

losttoa 發表於 18-2-28 10:45
你唔使好怕睇到,你覺得唔好就自己唔好咁做就得,人地家事自己事自己決定,外人何需評價?可能人地過得好開 ...

同意

珍珠宮

畀面勳章

Giant 發表於 18-2-28 11:54
所以我覺得,冇錢請工人或冇長老幫忙嘅,真係唔好生BB。不過我後悔時已太遲。 ...
咁唯有捱過佢. 其實呢方面真係好多人未試過唔會明, 講佢地聽都唔會信.

珍珠宮

starrymama 發表於 18-2-28 11:48
係會有呢個階段.
所以最好可以就早d生仔, 長老們重年輕.
等仔女大左自立d時, 自己又可以專心理長老.
我咪就係.... 30歲生個囡, 呢幾年6299輪住唔舒服, D仔全部返工, 於是次次陪覆診都係我, 而我又成日要趕住去接囡返學放學(其他新抱一係要返工, 一係仲有個更細既要照顧, 一係靠唔住), 係呢2個月因為囡轉左校, 車程遠左好多, 完全冇時間陪覆診, 加上6299又好返好多, 可以自己去覆診, 先至可以抖下
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

Wonderlady 發表於 18-2-28 11:55
有時候不是抽不到時間,可能是對象問題。我反而不想和之前的朋友出來gathering, 話題唔啱。思想上大家好似 ...
又係喎~ 以前D朋友仲有好多係未婚/冇生BB, 我最近留意既都係幫囡安排第日既升學路, 同佢地完全唔岩傾, 無謂大家出到來好似冇野好講咁啦~反而識到囡既同學媽咪, 日日都有計傾, 好開心!

所以唔係冇朋友, 只係朋友未必一定要約出來食飯, 亦可能圈子不同姐~

珍珠宮

畀面勳章

小寶貝兒 發表於 18-2-28 12:16
又係喎~ 以前D朋友仲有好多係未婚/冇生BB, 我最近留意既都係幫囡安排第日既升學路, 同佢地完全唔岩傾, 無謂 ...
呢樣我都覺, 我起碼早我D同學, 朋友8,9年生仔, 同佢地根本慢慢冇計傾, 我都費事次次要人就邊日出街.當時緊係會覺得唔開心.

但而+咁多年過去, 我D細路開始大, 我忙緊温書做功課. 我同期的朋友先開始結婚生仔, 見佢地而+先開始忙換片餵奶.
我就覺得可以早佢地10年有返自由, 重要又唔算老, 諗起呢樣就覺得好開心.

而+成日同D阿媽 group whatsapp 傾下幾好, 又唔使出來. 因為真係, 除非小朋友放長假, 否則冇時間又返工又湊細路又見朋友. 我又唔使擔心比人覺得我成日唔出去.

公爵府

回覆樓主:

如果你叫我陪班C9打牌講是非,仲慘過係屋企對住四面牆

子爵府

回覆樓主

我明,做FTM 都要有朋友,有自己興趣,有自我。

囝囡細時可能照顧要全面d 就甩唔到身,不過大左返學就應該好好善待自己,比空間自己take a break, 做自己鍾意的事。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Sumyeema1 發表於 18-2-28 10:36
人各有志...人哋可能好滿足呢。

子非魚,焉知魚之樂。

男爵府

TATEYAMA 發表於 18-2-28 12:31
如果你叫我陪班C9打牌講是非,仲慘過係屋企對住四面牆

同感

珍珠宮

starrymama 發表於 18-2-28 12:29
呢樣我都覺, 我起碼早我D同學, 朋友8,9年生仔, 同佢地根本慢慢冇計傾, 我都費事次次要人就邊日出街.當時緊 ...
係呀, 冇工人幫手, 父母湊緊我妹果3個, 6299自己身體都唔好, 仲要我陪覆診, 冇人幫手乜都自己做, 係得星期日可以休息下, 老公都有叫我同D朋友食下飯, 但如果比3個鐘FREE TIME我, 叫我揀出去食飯同係屋企訓, 我認我係宅女, 寧願留係屋企休息, 比我訓返3個鐘好過!
而家我都覺得早D生BB好, 但可惜當年我做左4次IVF先有呢個囡, 想早都唔得, 其實我都算早結婚架, 25歲就結, 但30歲先生得個囡出~

子爵府

回覆樓主:

侯爵府

2018復活節勳章

pretty0 發表於 18-2-28 10:21
成日見到d媽媽圍住仔女圍
生活圈子都係得仔女 同朋友開始疏離
我覺得咁樣會無哂自我

其實每個階段有不同生活模式。
我以前真係要接送仔女,夜晚一定要返屋企食晚飯,但佢地高中後我都好 free,以前少見的朋友,大家又自動歸隊。
今年細仔也入埋大學,一班老友可以約食飯約去旅行。
而家 whatsapp 好方便,不會 keep 唔到友誼。

琥珀宮

回覆樓主:

我都好怕

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我都贊成以唔可以放晒所有時間精神比仔女,甚至男人。
同另一個角度睇,男人一定唔會all in,佢地一定要有朋友,要有「兄弟」。做女人都一樣,點都要keep朋友,有自己興趣。
如果情況許可,要番工,keep住社會經驗。
仔女大左,就要放手,間日番黎探下自己就ok。仔女出生,就自己搵節目。
我諗即刻減小左好多婆媳問題

首頁
23456...11

尾頁

跳至