自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JoanC 發表於 18-2-28 21:55
媽咪情緒好易影響 BB,辛苦就轉奶粉,世事無絕對的。

Agree

大宅

fannyauau 發表於 18-2-28 21:41
個個都話人奶點好點有營養, 但我真係好累, 我抖唔夠一個月就已經返工, 都有泵定但真係覺得好辛苦, 岩岩開始 ...

泵媽係超級辛苦,轉奶粉啦,人奶當甜品餵早晚兩餐,唔好勉強自己..

公爵府

個個都話人奶點好點有營養, 但我真係好累, 我抖唔夠一個月就已經返工, 都有泵定但真係覺得好辛苦, 岩岩開始 ...

你覺得舒服即可
順自己心意而行。

公爵府

回覆樓主

如果對BB好與不好,只著眼於有冇餵人奶,係咪太膚淺?
我的小朋友滿月後都冇吃人奶,咪又係咁
放鬆D,唔好自己俾自己壓力

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

自己頂唔順就轉,唔好令自己太累

用戶要求終止服務

回覆樓主

你出得post,我估你都有掙札

如果你想放棄,都覺得餵奶粉冇大不了,就按自己需要,BB係你既

如果你仲想餵,就搵下相同經驗的人,問下佢地點捱過,有人支持好好多。

我自己由生完第一晚已餵奶餵到喊,點知又迫下迫下全人奶了十八個月,因為要工作上要進修,加上bb食固體好,所以停了,都後悔冇餵到真正自然離乳。

我堅持,當然工作上以前上司很support,加上我好清楚人奶是要夠不要多,我睇得好開,過了六個月奶唔夠就加固,少一安奶,就加兩啖菜肉粥。

人奶好奶粉好,其實不用踩低別人去肯定自己的做法,我餵人奶咁耐就俾人話足咁耐,話我b細粒d人奶冇營養,食奶粉又健康又肥90%生長線....(但明明我同老公都唔係高大).....

以上只是個人分享,加油

大宅

echoo 發表於 18-2-28 23:17
只要堅持多幾個月, 到6個月時加左固體就會輕鬆好多, 我頭6個月都好辛苦, 日日數住日子咁過, 但依家回望返 ...

我返工,支持母乳,不過喂母乳真係好辛苦,真係最辛苦頭6個月。
我第1胎,只喂1個月,因回去工作剛位是新地方,怕比人話和不方便,所以决定停。因那時新手,唔識怎樣停,好痛。

第2個回返我舊工作剛位,舊環境安心,不過都辛苦,仲要那時要讀書考理最後一個試,上堂好痛。我都係頭6個月有泵,之後冇。仲有因唔夠,所以有補奶粉,不要比自己咁大壓力,做到幾多就幾多。回家我是埋身喂的,方便好多。第2每我喂到差不多3歲

大宅

回覆樓主

最緊要媽媽開心
食奶粉一樣健健康康
唔餵母乳仲會多啲時間同bb玩
對bb一樣有好處

伯爵府

回覆樓主

如果你覺得辛苦,可以轉奶粉,唔好因為其他人嘅言論令到你自己辛苦,人奶係好,唔代表奶粉係差嘛。我大女飲咗一個月人奶,細嗰個飲咗半年,然後我就轉奶粉啦,其實佢哋so far都幾健康啊,記住唔需要同其他媽咪比較,每個人都唔同㗎 ,飲奶粉一樣都會長大㗎嘛。

水晶宮

bosch 發表於 18-2-28 21:55
咁咪轉奶粉, 有咩問題?

大把奶粉大,我女早產飲奶粉

公爵府

我都係全人奶媽!我女5個月了!我產後成身爆濕診!我每晩都痕到醒幾次!我又唔敢食藥!我好想轉奶粉!但冇辦法我女唔肯食奶粉!佢慣左埋身!e+只有堅持堅持再堅持忍忍忍忍忍住痕

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我自己都食奶粉,我仔都食奶粉大,而家健健康康,自细好小病,做媽媽生佢出黎養大佢已經好偉大,我仔冇吃人奶同其他人係冇分別的。自己要放鬆呀。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

大宅

回覆樓主

我支持你轉奶粉,bb都會健康,同時你放工又可專心同bb玩。。。媽媽情緒好影響bb架

別墅

轉啦, 開心就ok! 支持, 人家的閒言閒語, 不用理

侯爵府

回覆樓主

盡力而為便可,返工堅持母乳係好難

男爵府

願我能 發表於 18-3-1 05:13
都係嗰句,收左奶就唔好後悔。
好多時啲媽媽見到人奶媽好努力餵人奶,回想返自己做乜唔堅持要放棄,個心一 ...

我係有奶但放棄,我到今日都冇後悔喎!我有咩需要自責?養大個B唔係得人奶呢條路。

男爵府

回覆樓主:

我2個個全奶粉,一餐都無人奶,唔好俾壓力自己,自己精神及健康最緊要,你自己都唔開心又點可以令BB開心健康呢

珍珠宮

回覆樓主:

我係百分之百推薦餵人奶嘅~我餵左就快兩年啦~因為我覺得自己好似無乜野叻,唯獨餵人奶係自己最有能力嘅事,所以我堅持~
不過我都好認同樓上有jm講,唔好俾咁大壓力自己,bb會寧願見到笑容滿面嘅媽咪!真係唔ok,咪轉奶粉,或者試下,一餐奶粉,一餐人奶,總之唔好令自己咁大壓力!

複式洋房

castle100 發表於 18-3-1 08:21
我都係全人奶媽!我女5個月了!我產後成身爆濕診!我每晩都痕到醒幾次!我又唔敢食藥!我好想轉奶粉!但冇 ...

我生完都出濕疹好痕好唔舒服 一開頭都唔敢食藥搽藥膏 因為都餵緊人奶
但真係頂唔順去左睇中醫試下 同醫師講係餵人奶 佢會開返d你可以既中藥 食左幾個療程(3日藥早晚一次)就好返 呢兩個月都無再返發
如果唔好返我都未必堅持餵到依家(6個月) 你如果係都可以試下 加油啊(emoji)

P.s. 唔係賣廣告 我都只係去樓下求其搵間連鎖中醫診所睇架咋

公爵府

YAC0601 發表於 18-3-1 08:47
我係有奶但放棄,我到今日都冇後悔喎!我有咩需要自責?養大個B唔係得人奶呢條路。
...

我都冇後悔過,真係壞媽媽
不過真係見媽媽群好多人話一收奶bb就病(講緊係1,2歲,甚至2歲幾),講到好自責又話喊左幾多日,其實bb越大接觸得越多野去公園返playgroup一定比細個多病啦,點同初生未識行日日訓係度呢

首頁

尾頁

跳至