自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

哎呀
同一情況
不過今次阿女認左唔知幾時唔見左廿蚊
原帖由 mclam 於 09-3-31 19:29 發表
樓主,

你講開呢件事, 我細個果陣都發生一件類似既事, 30幾年前, 我阿媽比左10蚊我去買野, 當時買左6個幾, 事頭婆找返2個幾比我, 因為當時我好細, 我都唔識計岩唔岩, 返到屋企, 阿媽見找少左錢, 問我點解會少左?(當 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-3-31 19:31 發表
哎呀
同一情況
不過今次阿女認左唔知幾時唔見左廿蚊

我點敢唔見錢呀, 我媽睇過錢大過個地球, 一有衣郁, 我死無全c 架!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

咁,我g道既就要話佢g
打瞼有咁既後果加碼
等佢以後唔好打瞼囉
咁都要打我

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-3-31 19:25 發表
你想死呀
沙沙已經喊左成日
你仲講

水晶宮

查實又真係太細個俾佢自己一個人去買野唔係太好...我到依家都係會跟實响個仔隔離睇佢自己俾錢買野食囉,始終要小朋友咁細個咁細心咁小心又真係好難既.

伯爵府

我諗你要同個女say sorry囉

大宅

好媽媽勳章

件事過左就算la,不過下次唔好打面,打下手腳算,因真係好hurt自尊心!同埋要大女知自己錯咩,要同mami講sorry,但mami都要同呀女講sorry,因mami都有做錯.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

原帖由 沙沙 於 09-3-31 19:55 發表

D野應該就來..谷左幾日...我昨日打敗仗...病中..可能有D情緒問題影響少少吧..不過我都好唔開心..我會同囡囡傾多D架喇..thanks妳地..可能我無想過佢地咁快就會咁..所以反應激左..而且亂...處理效亂...我要 ...

都好明您既~~~講真亞媽唔係萬能,又無人一出世識點教仔女,突然其來既問題出現咗,真係未必會識得處理得最好架喇~你查實係個好媽媽黎架~!至少你見到有問題發生時,你都會拎出黎同人傾下,等自己可以再處理得好D.呢樣已經係做得好好架喇~!放鬆D..唔好俾太大壓力自己,至緊要知自己有心去教養好兒女就得喇~~~加油!!!靚媽咪~~~!!!

男爵府

原帖由 沙沙 於 09-3-31 17:33 發表
事原頭先囡囡話想食小食..咁我就比左一張二十蚊, 兩個五蚊, 兩個兩蚊. 叫佢過斜對面間士多買...我地住圍村..係比市面既貴D的...咁我個女回家拎住包薯片...找比我既只得5蚊... 我眼都突..我問佢其他錢呢.. ...

吾好咁怒先...我明有時火來..按吾住d火
下次試下反問左佢先...係咪你吾見左.定人攞左先..
忍.....我都有時忍吾到打...
早幾日睇左本書...講...有時做父母企番0係佢哋立場
睇番件事...自然會冇咁怒....
[

大宅

好媽媽勳章

好明白你既心情,但都會為你女心痛,下次唔好甘沖動了,一巴打落去,有時真系會連感情都打走,小朋友講大話系成長既必經階段(想想我自己以前都系甘~~)做阿媽既真系要好小心處理(所以做人父母好困難,做到老學到老,不如同女女道個歉啦,再同距講返以后唔好講大話了,阿媽會體諒距的,小朋友心靈好脆弱的。
我愛我家!

珍珠宮

六歲好細個詐,唔識諗得咁全面架,分分鐘比你打完都仲唔係幾明發生咩事,你唔好火滾啦…

原帖由 沙沙 於 09-3-31 18:02 發表
我個女6歲...近排我都有和大女去呢間士多買野食的..佢自己去買都試過3次..我見唔使過馬路..行幾步路就比佢試下..一路以來都無事的..我自問自己唔係惡架..對D女唔差架..唔知我係咪好蝦...我唔係緊張果二十蚊...我係緊 ...

珍珠宮

不過算啦,媽咪都有情緒都會做錯事,我都經常打個仔,雖然我個仔佔我生命的八乘咁重要。你錫返個女就冇事架啦

男爵府

打女無問題喎, 佢心靈越小越要打(patpat), 打者愛也麻, 唔肉緊都唔打佢啦係咪....唔好指住沙沙啦, 佢都懲罰o左自己..

原帖由 lmchan2008 於 09-3-31 20:00 發表
打女,,,

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 susi1024169 於 09-3-31 17:47 發表
我係你個女,我會怕你怕到咩都唔敢再同你講囉~
我都受過我爸一巴,呢世都記得~就係因為果一巴,我變到好反叛.....

我都明白嬲起上黎好難忍住道氣,但可以既話行開一下,抖順條氣再同佢傾下,會好d囉,唔好以為小朋友好善忘 ...

同意同意~~ 打一巴真係好傷小朋友個心同傷感情

我打仔女架..但都要響佢地明白衰乜野既情況之下打
明白你一定好火滾...但想得番你女女既信任就要下更多更多既功夫...
你打左呢一巴...想佢聽你解釋你心痛佢講大話多過果廿蚊
真係有排都未必聽得入耳....
點都好啦...都係一個經驗黎...冷靜真係好重要架...
希望遲d 會無事啦~ :)

複式洋房

其實,件事睇下要邊個做主角啊,如果關注樓主心情,甘當然樓主好傷心啦.作為旁觀者,都可以完全係字行間感受到傷心.又無面,俾人知道個小朋友講大話.

如果由小朋友個角度來睇,的確小朋友係因為驚先甘做咋.仲有媽咪甘多情緒,又話係佢傷左媽咪心先會令到媽咪甘多哀傷的情緒,其實小朋友此時負的責任好似已經超越左一個小朋友能夠理解與負擔ge野啦.

如果係想care小朋友,小朋友應該得到個道歉與解釋,將情緒與事情分開.
小朋友才能明白做左咩事係錯,錯到咩程度有咩後果要負責.並不是為家長期望負責呀.

禁止訪問

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至