自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

經驗重要過學歷,學歷只係揾工嘅入場卷

男爵府

回覆樓主

需然好多人講大學生通街都係,但我想講,比啲自信,努力尋求更好待遇,讀咁多年書,you deserve better. 我當年就係無乜自信,錯失好多機會

珍珠宮

nintendo 發表於 18-8-31 11:13
大學生太多,如果非名牌大學,較專門的科,出去做普通工作正常。
自己要 upgrade,努力。
試下做一個五年 ...

人係可以返工識返黎, 唔使咩技巧,做事可靠已經夠,只係咁樣唔係幾做到 sales

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-31 13:23
去街市賣橙幫補家計

識人好過識字,的佢入你公司做下執頭執尾既 intern 都好,入左行先讀書都唔遲

暫時黎睇,非 sales 類
大學畢業,經驗,專業執照,識人,性格
Altogether 緊要過虛無地學歷高讀個 master

子爵府

Herobear 發表於 18-8-31 08:17
其實入到大公司一d唔易
要係大學時已經努力儲靚自己cv
去到畢業呢刻

大學year 1/2 就要開始舖路, 如果發現唔啱心水, 及早quit U/轉系, 不過HK D 大學普遍來說, 好難轉系.........
而讀master 的話, 就要睇你自己bachelor 個GPA, GPA 差的話, 真係幾難有top tier uni/名牌大學的master degree offer.

子爵府

Ytfc 發表於 18-8-31 09:32
唔好咁諗,咁諗法好易一頹就一路頹落去

我已人到中年,身邊嘅朋友一出黎做野都同你咁上下狀況,職位低人工 ...

最緊要係入啱自己想做的行業, 該行業係有錢/前景, 又穩定的, 咁就OK, 否則真係好大機會係咁先。

用戶要求終止服務

sshymami 發表於 18-8-31 07:03
以前對自己嘅事業有好多憧憬
幻想會入大公司,做重要職位
但一大學畢業,就發覺原來好難

樓主,找到工作已經很好,繼續進修,加油

大宅

回覆樓主

睇哂大家嘅回覆
好多謝你地嘅鼓勵同建議
我會俾心機
無論咩工都會盡力做好自己

用戶要求終止服務

Duplicated

子爵府

nsychristy 發表於 18-8-31 13:42
識人好過識字,的佢入你公司做下執頭執尾既 intern 都好,入左行先讀書都唔遲

有個咁叻的亞媽, 做charlotte 個女好幸福.......

侯爵府

第一份工不似預期好正常
如果工作態度好,唔怕蝕底,機會自然會找上你

加油

侯爵府

第一份工不似預期好正常
如果工作態度好,唔怕蝕底,機會自然會找上你

加油

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

首先你憑什麼會認為自己可以入大公司做重要職位?你所謂嘅大公司係指上市嗰啲定名人期下嘅公司?咩為之重要職位?茶水間同清潔呀姐個位都好重要架!
細路!萬丈高樓從地起,就算你一級榮譽畢業,做返你讀嗰科,人哋都唔會一吓子委你重任啦!有時紅褲仔,木人巷出身再增值吓,升職機會好過頭戴乜大物大畢業續漸退色光環嘅人 。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

首先你憑什麼會認為自己可以入大公司做重要職位?你所謂嘅大公司係指上市嗰啲定名人期下嘅公司?咩為之重要職位?茶水間同清潔呀姐個位都好重要架!
細路!萬丈高樓從地起,就算你一級榮譽畢業,做返你讀嗰科,人哋都唔會一吓子委你重任啦!有時紅褲仔,木人巷出身再增值吓,升職機會好過頭戴乜大物大畢業續漸退色光環嘅人 。

珍珠宮

回覆樓主:

我以前做過一間中小型公司,請了一位剛中大畢業的同事,佢做野普普通通,因為始終第一份工,但唔多願意比人教,提點佢仲要黑面!
後來做了唔知有無半年就辭職,咁都好正常,但當佢最後返工嗰幾日,好多冷言冷語,意思大約是表示我哋間公司仔,唔希罕係度做。
當初雖然間公司請佢,但佢如果覺得屈就,可以唔做,無當時公司嘅經驗,佢又未必搵到下份工啫。所以,樓主,真係要虛心D去學習,雖則話大學畢業,但出來社會始終是初哥,好多野要學,出面大把叻人。
有雄心壯志係好,但無人可以一步登天。

珍珠宮

回覆樓主:

我以前做過一間中小型公司,請了一位剛中大畢業的同事,佢做野普普通通,因為始終第一份工,但唔多願意比人教,提點佢仲要黑面!
後來做了唔知有無半年就辭職,咁都好正常,但當佢最後返工嗰幾日,好多冷言冷語,意思大約是表示我哋間公司仔,唔希罕係度做。
當初雖然間公司請佢,但佢如果覺得屈就,可以唔做,無當時公司嘅經驗,佢又未必搵到下份工啫。所以,樓主,真係要虛心D去學習,雖則話大學畢業,但出來社會始終是初哥,好多野要學,出面大把叻人。
有雄心壯志係好,但無人可以一步登天。

大宅

回覆樓主

唔知你讀咩科,但我覺得一畢業個陣搵工係最難入到大公司,反而之後靠進修同經驗可以入得番,我畢業個陣考過一間大公司失敗左,但竟然做左野成10年入得番大公司做,仲要係行內最top個間,所以你要keep住增值自己,唔好放棄呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-8-31 13:42

我地公司無執頭執尾呀,入得黎做intern都係勁top (唔係牛劍果種top,但係本地三大gbus, LSE INSEAD果種top)
識人都無用!我老闆肯請我都唔敢俾佢黎。以佢資質呢世都爬唔到果個層次,講真的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

HL7646 發表於 18-8-31 13:44
大學year 1/2 就要開始舖路, 如果發現唔啱心水, 及早quit U/轉系, 不過HK D 大學普遍來說, 好難轉系...... ...

所以條路其實咁多年來,一直舖緊

王國長老

回覆樓主

樓主,其實呢,而家個市雖然唔係勁好,亦唔係勁低潮,會有一定機會嘅。總好過xx風暴畢業起薪得7k,真係一殻眼淚
講黎講去,成功之道不外乎老土說話:勤力、唔怕蝕底、唸野all round d、揀岩一瓣再進修、工作態度良好,就自己有機會埋身架喇。襯後生真係要搏殺呀!

首頁

尾頁

跳至