自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

infong2011 發表於 18-12-11 00:09
樓主~亞仔就黎18歲。吾返都無計~因為出面無王管,自由自在。怪就怪你甘由得佢,鐘意返工就返工,鐘意返 ...

……

珍珠宮

基本上睇晒樓主回覆,唔怪得呀仔食住你,你喺呢度都6神無主咁。

男爵府

Moti 發表於 18-12-11 00:33
基本上睇晒樓主回覆,唔怪得呀仔食住你,你喺呢度都6神無主咁。
...

……

男爵府

回覆樓主:

樓主亞仔吾太差吧!起碼肯返工,自食其力。現今讀書機會咁多,也吾願意捱到中六,本身性格就可能心散,貪玩。總之,正正當當,不要行差踏錯就有得救。再大D就知道學歷家人的重要。既然接受到吾再返學,就接受他就是比人早一步踏入社會,不再是學生哥,依賴屋企。好明顯他也想自立,會否有些因素他不想回家,樓主是否太煩,他追求自由,玩樂,不如不要執着年齡,攪好母子關係,比他知道家中大門隨時為他而開,父母會支持他,有問題要大家商量。女朋友可以約埋一起飲下茶,一起回家飲湯,互相了解下。等他再大D,經歷多D就知道屋企好,有事也有家人作後盾。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

pixelskin 發表於 18-12-10 21:38
年青人應該唔受因爲我都唔受呢一套

一時三刻,當然唔受。係要養成習慣,阿媽老了,捱不到咁夜(當然,佢知返到屋企,有尊"阿媽"坐係廳等,仲唔受),以退為進,以湯代媽,大家都好過。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

chowqv 發表於 18-12-10 21:33
試下呢招:影張相,一碗留俾佢既湯。以前我地收幾夜,阿娘唔會等門(因為佢習慣早訓),不過一定要講返唔返 ...

呢招同催佢返屋企無分別

珍珠宮

sman 發表於 18-12-11 00:37
唉……我都唔知可以點,我不嬲凡事同佢傾,有商有量,好似朋友咁,但結果……其實我好難過,我辛苦,但又 ...

你仔就係知道你唔會放棄佢,佢先會有恃無恐。有人想做嚴母,有人想做朋友,但想做還想做,都要有效果,既然做朋友無預期效果,就要改變呢。

我覺得其他人教點做點做係無用的,唔通我叫你鎖門唔再WhatsApp佢,你都會做得出咩。所以其實關鍵係你自己會點做。而家好明顯你做嘅收唔到預期效果,就唔好再咁做了。

男爵府

無架啦,越管越反感,佢要搞出人命使乜等過夜,日頭吾做得咩
我仔拍拖佢唔返我都無辦法,已經提左要小心
而家做家長只能祈禱

子爵府

回覆樓主:

你個仔冇話你煩 我覺得佢已經好好

子爵府

回覆樓主:

佢去個女仔屋企瞓?你同佢講,你女友冇問題,人哋父母點諗你?

子爵府

pumpumpurin 發表於 18-12-10 20:26
回覆 sman 的帖子

做父母諗野應該長遠啲...將來個仔都有機會做人父母, 你都講左番屋企訓係自己嘅底線, 底 ...

其實開左個頭好難返轉頭,想當年我父母都話過左12點唔比返,咁過左12點我咪唔返囉!嗰時仲未有手機,佢地差d報警
自此,我成日都唔返去瞓,雖然佢地擔心但都冇我辨法,諗起都覺自己好衰,不過當時真係唔鐘意返去呢!又有人肯陪我癲,所以朋輩影響真係好緊要的

水晶宮

sman 發表於 18-12-10 20:27
係……好徬徨,爸爸又唔上心,淨係我焦急,呻左,係好D既,多謝大家肯理我
...

男人是不會明白女人,男人較自我,只顧自己,老公如是,兒子如是,媽媽,加油!

珍珠宮

sman 發表於 18-12-10 20:27
係……好徬徨,爸爸又唔上心,淨係我焦急,呻左,係好D既,多謝大家肯理我
...

唔好逼佢,越逼越反效果。
諗下你細個時可能都系咁樣⋯

大宅

sman 發表於 18-12-10 20:18
我明……但日日都係咁,放假都係咁,條女去左旅行,陪D fd都係咁,話去一陣,跟住又唔返,每次都話唔會, ...

得一粒仔?
大個了, 要放手
好明白你做媽媽的苦
大家一樣, 加油!

男爵府

回覆樓主:

其實咁講,要攪既話1日24小時都可以,關夜晚咩事?反而提醒佢要做足安全措施實際d。

瑪瑙宮

大廚勳章

sman 發表於 18-12-10 19:25
亞仔17歲幾,係呢2個月變晒,以前做髮型都算好用心返工,後尾又話讀書,又話返pt待應,好啦,跟著又話唔讀 ...

其實後面跟尾嘅可能更煩

就係佢開始拍咗拖又搞出人命。。。跟住條女過埋嚟你嗰邊雀巢溝佔。。

拍拖大過天冇得阻。。。唯有係提醒佢點樣安全措施。。唔想咁快做阿嫲。。。唔好諗住我會幫你湊。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

叫佢play safe,唔好搞大人地個肚,到時無人會幫佢養同湊

男爵府

sman 發表於 18-12-10 19:34
星期日冇覆過我,到今日都冇覆,頭先我wts佢,話如果以後唔會再咁冇交帶就返黎啦,都冇覆……其實唔係我唔 ...

個仔大喇,已經出黎做野,放手啦。

拍拖時,伴侶大過天,我哥咪又係拍拖就唔見左(我哥仲要三十幾歲人),後尾搬埋去我嫂度同居添!

咩家規、講地幾點番,呢D都係自願野,佢宜家唔做,你亦奈佢唔何。

放低佢,自己揾節目,當個仔宜家搬出去住,該點過日子就點過日子,仔番屋企就當佢番黎探你,咁你會舒服D。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你有冇見過佢女朋友呀?
試下見下佢睇下佢咩人
如果感覺係好女仔,就同佢fd,再傾下亞仔既問題
可能會幫手提下佢唔好成日留係佢屋企過夜
如果感覺唔係正經女仔,都唔好太高調反對佢地,保持觀察下先,隨機應變
我19歲已經自己搬出來獨居,我老公和我同年,佢都經常來我家過夜 後來我99叫我唔好租屋啦,搬埋入去住,過多年就結埋婚,已經一齊住了10年。
我算比較好彩,大家相處到
所以我會建議下大家互相了解下先,唔好一來就反對,硬功唔得用軟功

首頁

尾頁

跳至