自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

男爵府

同我屋企好似,不過發生在我亞媽身上,佢捱貴租好多年,在我地面前有怨言,但對住6299同叔仔弟婦唔會發脾氣,做足本份。可能為面子唔想俾人說佢不是

我就真係做唔到
知你係好委屈,但唯有心理調節或扮口嚨痛見面時唔出聲,無謂為你個衰弟婦影響夫妻感情

大宅

yokulami 發表於 19-4-2 01:47
你可以俾面色佢睇,串下佢,但唔駛嬲到唔出席既

你似乎嬲錯人,如果系我會出席串下佢。

子爵府

親子王國15週年勳章

呢d家族活動平均每個月都有一次,你次次都話唔去,咁你地兩公婆時時都要為呢個問題嬲,長遠都係會影響大家感情。

rainbowchuuu3    發表於 19-4-3 10:50

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

家家有本難念的經, 外人係好難去理解你既私事, 更加難去開解你... touchwood 你62 99 一日未死, 你兩公婆都會為呢d 問題而嘈. 就算佢地死左, 你都一會對呢件事有條刺... 你同你老公有冇諗過第日點算?

我見過仲衰d 既case.. 咪話同男家反晒面, 連夫妻感情都有影響, 到有人死左都仲有好多手尾要跟.

只睇你講既野, 咁d 錢係你6299既, 佢地鍾意借俾邊個就邊個架啦, 佢地要轉軚都無辦法. 你99 似乎係好傳統, 係長幼有序, 乜都要個大既讓個細既. 如果你話仲有好多野係弟婦且99有問題, 咁你地硬食左, 你啃唔落就唔迫自己, 決定唔去就算, 佢地再迫你咪攤牌.

rainbowchuuu3    發表於 19-4-3 10:50

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆 hp_momusu 的帖子

好明白妳嘅心情,由其係呢幾年樓價不斷上升,個心真係會好唔舒服。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔知你咩年紀, 但我自己活到今天, 唔會勉強自己同浪費時間出席D我覺得辛苦的聚會, 但我會做好本份, 早幾日約62,99 慶祝左佢

pigmei    發表於 19-4-2 09:52

男爵府

回覆樓主:

我好明你嬲咩,樓上D留言話都係錢問題,計我話係錢問題外,亦是公道的問題,係唔係你地有能力,就要你地成日讓步?只能怨自己你玩手段唔夠人地高明,不過咁,好仔不論爺田地,將來你富貴都係你自己的努力,唔洗俾人有說話聽

唔開心就唔好去,依家應住先,到時話病咗唔好去

子爵府

mami42 發表於 19-4-2 01:28
你可以話「而家網上咁多資訊,緊係唔洗我教喇!」韓國既trip又可以同99講「我識韓文,但其實唔係好熟韓國 ...
嘩, 呢位JM好勁
想同JM做朋友, 過返2招俾我

子爵府

子搖 發表於 19-4-2 01:29
緊你唔開心啦,人地就買左樓,自己仲要租,心理好唔平衡囉,仲要你6299借出黎?做自己唔想做嘅野你好辛苦 ...
唔開心係會, 不過應該係嬲6299呀?

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

去到話自己喉嚨痛,講吾到野

子爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...
我好明白你諗咩, 我自己男朋友屋企仲過份過你c6屋企, 直頭痴線屋企人

咁你咪淨係大時大節先去, 平時食飯可以唔去架(我大時大節都未必去tim, 但間中總要蒲下頭)
同埋你去食飯, 當約7點食啦
你咪7點鐘先到, 一食完就走咁lor

珍珠宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

你同妯娌唔啱傾,對方懵到不知不覺?
大家若真咁討厭佢行為,又全部人順佢、只叫你“大方”,就完全唔合理。可能係你表現出曬面而對方識做,咪出言安慰下你情緒,但實事節眼上就唔會就你。就算倒轉你係2嫂,一樣叫你要尊重大嫂。你唔修煉下道行,為此賠上婚姻,又值唔值?
借首期俾邊個仔絕對係6299嘅決擇,嬲唔到妯娌身上。下次6299叫你開心大方時,你咪話見到樓價日日升,租又年年加,生活感惆悵,會盡量開心架啦!
其實買樓,你老公係咪同你一條心先?佢同你一線,就一定明白你當時失落心情,最少同你重新計劃儲本趕足首期/用私按等,而非只係輕輕叫你“大方”。

男爵府

回覆樓主:

樓主,記住唔好比家用喇,分分鐘兩個老嘅儲埋幫個細嘅供樓,逢年過節係咁意比少少佢地飲餐茶算數,話比佢哋聽妳哋要儲錢買樓。仲有第二時兩個老嘅有乜依郁揾個細好喇,叫妳老公千祈咪攬上身,總之人哋做初一,妳做十五。
個弟婦點衰都好,妳9962先係最大問題,佢地借錢都要顧及下兩個仔吖,咁大細超,我一定唔會再理佢哋,自私D,過好自己嘅日子算數,叫妳老公千祈唔好做蠢人。
派個孫去氹亞嫲亞爺得喇,教個仔口甜D,講多D廢話氹下D老人家,講說話唔洗錢嘅,可以做多D,佢哋得閒就擺個孫過去,玩一日兩日又去湊返。

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:18
回覆 木土土 的帖子

我早幾年都會出席,因為我都明老爺奶奶係要俾面去,但真係次次都俾我奶奶迫住做好人, ...

如果奶奶講乜乜乜嘅時候,我會答:冇人要我教喎,然後夾件餸叫佢快啲食
與智者為伍 與善者同行

男爵府

千千萬萬 發表於 19-4-2 06:02
樓主,記住唔好比家用喇,分分鐘兩個老嘅儲埋幫個細嘅供樓,逢年過節係咁意比少少佢地飲餐茶算數,話比佢哋 ...

只怕到時佢弟婦又話老豆老母你都有份,依家有病又唔理…樓主老公都應該係心軟的人,睇怕都會攬埋上身

大宅

樓主嬲弟婦唔嬲62&99咪就係因為錢係佢地,佢地想借比邊個係佢地話事囉。但弟婦明知62&99偏心自己老公覺得理所當然,見到對方得寸進尺、厚顏無恥咁,又好難唔嬲

子爵府

sako 發表於 19-4-2 02:09
我都小氣,俾著我咁大細超我就唔會去啦,嬲既係唔借冇所謂,好仔不論爺田地嘛,但應承左借又唔借,仲要借俾 ...
我一定會嬲, 講真
但要睇個老公點睇
如果老公覺得冇野, 咪好似我上一個回覆咁, 間中出現一次

子爵府

jiji2 發表於 19-4-2 05:52
我好明白你諗咩, 我自己男朋友屋企仲過份過你c6屋企, 直頭痴線屋企人

咁你咪淨係大時大節先去, 平 ...
樓主你想既可以pm我, 我同你講我男朋友屋企既事
你聽完應該會舒服d, 因為我男朋友屋企人真係過分好多

子爵府

芝達 發表於 19-4-2 02:13
畀面老公,我係你就會去。99想氹你同弟婦傾偈,我就會借意寸佢。韓國比旅遊意見?哎呀!佢唔使憂食又唔使憂 ...
jm你好勁! 咁講野好正!!
我唔識暗串人, 所以好蝕底

首頁
23456...15

尾頁

跳至