自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我比70後大少少, 細個時屋企無電視, 好後期先買左部西門子, 一年只有新年會出街一次去啟德遊樂場玩, 家姐阿哥長大工 作後, 好間唔中會去麗宮睇一套過期電影, 注意係新浦崗麗宮, 唔係碧麗宮.需然生活艱苦, 但姊妹兄弟感情算好.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

kiuzoe 發表於 20-12-10 16:58
我阿爸阿媽讀書少,要做地盤,阿媽就出去做洗碗.
屋企冇乜多餘錢,阿媽嗰時仲會攞啲手工野,返屋企做幫補 ...

窮與富都好啦,見妳記住童年生活點滴,是開心事嚟嘅
恭賀新禧,迎春接福!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

andyman 發表於 20-12-10 17:00
我比70後大少少, 細個時屋企無電視, 好後期先買左部西門子, 一年只有新年會出街一次去啟德遊樂場玩, 家姐阿 ...

當然穿膠花, 呢啲手工野好多時都會做, 有時趕貨都做得幾夜, 又試過做手飾用細啤機壓親手, 而家都仲有疤痕.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

andyman 發表於 20-12-10 17:00
我比70後大少少, 細個時屋企無電視, 好後期先買左部西門子, 一年只有新年會出街一次去啟德遊樂場玩, 家姐阿 ...
我細個成日都去麗宮睇戲架

伯爵府

Mrs.Chan 發表於 20-12-10 17:03
窮與富都好啦,見妳記住童年生活點滴,是開心事嚟嘅

其實都係㗎,雖然屋企好窮,但係嗰時嘅時光真係最單純最開心,每日做完功課就同狗仔周山跑,我啲玩具就係啲樹枝樹葉啊昆蟲之類所以我好大膽㗎。
而且果時我哋屋企有一堆垃圾站執返嚟嘅舊電器,風扇啦,枱,櫈等等都有。仲有一部牛龜電視,成日都出現雪花,但係拍佢幾下又好返喎

男爵府

qq媽媽咪 發表於 20-12-10 13:40
算窮架,爸媽返工,自己幾兄弟姊妹在家,好小出街,有時媽會拎d野返來做,我哋就幫手做,如穿膠花,剪線頭 ...

X2, 但沒有去睇戲.

翡翠宮

Freedomfish 發表於 20-12-10 17:06
我細個成日都去麗宮睇戲架

麗宮係播二輪電影, 票價平好多, 後期的麗宮變左春宮電影院

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每日笑一笑 發表於 20-12-10 14:28
我覺得自己吾算,細個爸爸做生意,有工人有私家車坐,每日溫飽,未住過公屋 ...

同你差唔多,屋企人做生意,有2架車有工人,有司機接放學。新年返大陸旅行,暑假去歐洲,一直住私樓。但阿爸阿媽晚晚好夜先返,我自己晚晚一個食飯睇電視,好孤獨。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

kiuzoe 發表於 20-12-10 16:52
冇孵過雞仔呀,因為嗰時阿媽都係主力想每日執雞蛋做早餐/煮飯.
嗰時打風成間屋都會漏水,屋入邊真係放晒 ...

哈哈, 打風漏水經歷都接近呀, 出動所有膠盆膠桶裝漏水, 一打風就唔敢瞓覺. 有次8號風球吹起咗屋頂一角, 又試過小山泥傾瀉我間屋一幅牆'冧'咗.
我細個通山走, 爬樹都幾叻架, 有時同阿女講, 佢都想像唔到係點. 有次同佢去大埔樹屋玩, 佢仲好驚訝點解我識爬樹, 佢從來未試過, 覺得好新奇.
我屋企經歷過燒柴, 火水同罐裝石油氣. 就算後來有石油氣用, 煲糉蒸糕呢D長消耗燃料嘅嘢, 我地都會燒柴.

公爵府

我細個屋企真係窮架,父母返工,對上家姐不用提,我一年班已經要去人地屋企接個妹返屋企,因為個妹比人揍,到個妹入幼稚園,我就要夠鐘去接佢放學,而家哩個年代邊有父母會比個小一生自己周圍去呀,所以話賤命一條,由小學到中學,一個櫃桶比我都太大空間,因為只有幾件衫,讀中學時去旅行去宿營想著靚D,見得下人的衫褲鞋襪唔洗諗,因為根本無,每人比的飯錢+車錢,真係只夠搭車和食好平好平的飯,連同學叫我去茶記食個茶餐都唔夠錢,每日放學見D同學去M記食野,或者學校門口食車仔檔又無錢,一個字"窮",除左無任何物質外,童年都非常唔開心,所以有時都唔想回想以前~

大宅

牛年勳章

我諗未必,睇下同邊個比,和週圍的親戚朋友同學生活水平會影響自己感覺。我七十後頭,細個住私人樓,屋企有媽姐,但爸爸媽媽都要返工,D同學都係住私人樓,親戚大多有錢過自己屋企,我當時唔覺得屋企窮,但又唔覺有錢。到大D搬去新市鎮,因為該區多公屋,所以好多同學都係住公屋,嗰時未引入菲傭,所以同學覺得我屋企有工人好奇怪,但比起我D親戚,又係天同地。所以我覺得自己有得食有得住就ok,窮唔窮真係相對,我D住公屋同學零用錢仲多過我,佢地屋企唔駛供樓,納税壓力又細,disposable income分分鐘多過中產

水晶宮

雖然窮,但屋企都捨得俾我哋食及穿,玩具好多都係人哋送,又同鄰居一齊玩

侯爵府

2024年龍年勳章

kiuzoe 發表於 20-12-10 13:48
我係80頭
屋企都係好窮,住山上鐵皮屋.
阿爸阿媽都要返工,係呀婆睇住我哋,我六年班就要自己煮飯喇,嗰時仲要 ...
係咪住新界?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

shirley784 發表於 20-12-10 13:30
我身邊既 70後 , 個個都話細個時家境窮
70後應該開始好................70前就苦不堪言

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我家應該算比上不足 比下有餘
我爸係藍領,開間山寨廠 one man band,住公屋,大學住宿舍前我都係同細妹孖舖
細個好羨慕人哋學琴呀學畫畫,我哋都算有d閒錢,但會拎嚟補習。仲記得有年暑假,阿媽唔俾玩興趣班(康體署之嘛!)要我去補習,我踢拖抗議
細個一班街童周街跑,開飯就阿媽嗌通街搵仔咁囉,好典型嘅公屋生活

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mrs.Chan 發表於 20-12-10 16:44
印象中80年代初的香港已經過得好好,有電氣化火車連接九龍塘地鐵站,聖誕節去尖東睇燈飾,爸媽會去紅館睇 ...

電器化火車
我哋明顯係同一代人

王國長老

一直長大,身邊都有d一齊窮大嘅同學。
記得小學同學仔裙短,俾老師鬧到喊,同學喊住話無得放喇(放裙腳),老師惡到獅子咁話點會無,拎起佢裙腳睇,原來入面已搵其他布駁長紙口
中學同學阿爸失業,佢讀art連買筆嘅錢都無,我爸雖然係公屋戶,都出聲話有需要就幫手(果一代人個個都係咁捱大,會肯互相幫助)
到大學同房,屋企環境複雜過電視劇...

又大家唔介意俾人知㗎wor

總算,大家都捱出頭了

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-12-10 20:11
一直長大,身邊都有d一齊窮大嘅同學。
記得小學同學仔裙短,俾老師鬧到喊,同學喊住話無得放喇(放裙腳), ...

記得小學時有位男同學,當時4年級10歲,佢講佢爸爸做搭棚跌斷腳,之後就留在屋企轉做織藤籃,佢一路講一路喊
恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

記得以前係煲熱水沖涼,住木屋區。
阿媽用壽星公煉奶沖水飲,好好味。

侯爵府

回覆樓主:

細個屋企應該唔算好窮, 阿爸阿媽都有份穩定嘅工作, 發達就無份, 但都可以過安穩生活。 但我阿媽勁孤寒, 賺咗錢都唔捨得洗, 係要全家人陪佢過啲好貧窮嘅生活, 例如買生果一定揀啲爛咗少少嘅嚟買, 出街衫得嗰兩三件, 底褲橡筋鬆曬都唔幫我買, 一年365日都冇出街食飯, 我好大個先第一次去飲茶。 可能就係因為咁慳, 先買到層樓。

yeung_ma    發表於 20-12-10 21:25

首頁
23456...9

尾頁

跳至