自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

LLK 發表於 20-12-21 13:13
我剛發了電郵, 希望特首快快決定, 唔好拖 !

真係唔明點解咁多X佬X婆,一面做冬開party,一面又唔俾香港人番來,仲要係大部份已經番來之後先做小動作,唔俾人番去。

珍珠宮

畀面勳章

dolala 發表於 20-12-21 13:20
發神經,第一,無證據證明病毒毒性更強或對疫苗無效。

第二,病毒已經變異,你可以封到何時?永遠?封兩個 ...

不如你用下腦啦
第一,無證據證明病毒毒性更強或對疫苗無效
*歐洲多國已經咁樣做,你要啲乜嘢證據? 什麼叫疫苗無效?你而家已經有疫苗打
第二,病毒已經變異,你可以封到何時?永遠?封兩個禮拜除咗得罪人地同搞著乘客,其實有乜意思?
*既然你自己話疫苗有效,點解唔等大部分人打咗疫苗先?可唔可以唔好咁自相矛盾
第三,無航班,而家在港既留學生點番去開學?
*冇直航可以轉機,況且係咪應該為咗留學生返去開學,所以要影響全香港人嘅福祉 ?香港學生又幾時有得開學?

邊度大部分人好有腦,係見到少數除外囉

男爵府

banbanmm 發表於 20-12-21 13:32
不如你用下腦啦
*歐洲多國已經咁樣做,你要啲乜嘢證據? 什麼 ...

1. 人去跳樓你諗都唔諗就跟住跳?!

2. 如果用呢套思維解決問題,不如炸左個機場,或響應黃絲既封關號召,嘛更一了百了?

3. 何不食肉糜既諗法!

珍珠宮

畀面勳章

dolala 發表於 20-12-21 13:40
1. 人去跳樓你諗都唔諗就跟住跳?!

2. 如果用呢套思維解決問題,不如炸左個機場,或響應黃絲既封關號召 ...

你噏乜?可唔可以有point 少少?

男爵府

banbanmm 發表於 20-12-21 13:32
不如你用下腦啦
*歐洲多國已經咁樣做,你要啲乜嘢證據? 什麼 ...

冇錯,要分輕重緩急。留學生返唔到去開學係兩個禮拜後的事,打疫苗更未有時間表,但繼續俾英國航班返嚟,萬一有帶變異病毒傳開就埋唔到尾,就算無變重但因傳染力大增,瀕臨崩潰的醫療系統會即刻爆煲。其他國家都已做咗就更唔怕得罪人啦。

男爵府

ahmi 發表於 20-12-21 13:44
冇錯,要分輕重緩急。留學生返唔到去開學係兩個禮拜後的事,打疫苗更未有時間表,但繼續俾英國航班返嚟, ...

封得英國,點解唔封美國、歐洲、南亞、日韓?

再之後,點解唔封埋大陸?廣州南沙尋日已經有一單無症狀了。

男爵府

ahmi 發表於 20-12-21 13:44
冇錯,要分輕重緩急。留學生返唔到去開學係兩個禮拜後的事,打疫苗更未有時間表,但繼續俾英國航班返嚟, ...

切勿忘記D人可以轉機來香港!

與其斟酌乜嘢病毒變種,做好自己、減少聚會最實際!

子爵府

支持! 但唔信呢個政府會好快做嘢!

伯爵府

janice_cat 發表於 20-12-21 13:59
支持! 但唔信呢個政府會好快做嘢!

啱啱宣報禁英國航班回港2wk, 但不排除D人轉機回來

男爵府

annie133 發表於 20-12-21 14:02
啱啱宣報禁英國航班回港2wk, 但不排除D人轉機回來

所以我嘛話,禁兩個星期為咗D乜?病毒變咗種就唔會番轉頭。永久向英國封關咩!封兩個星期,除咗得罪人同搞到D留學生,有乜意思?該來的還是會來!

與其整色整水,不如禁聚、全民檢測!

珍珠宮

畀面勳章

dolala 發表於 20-12-21 13:54

再之後,點解唔封埋大陸?廣州南沙尋日已經有一單無症狀了 ...

究竟你想表達啲乜呢?英國有變種病毒出現係一個事實,連英國自己都要封城。

究竟噏緊乜呢 ?一大堆嘢,美國、歐洲、南亞、日韓代表啲乜?即係就算英國有變種病毒,都要封曬全世界先可以封英國?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ZZdaphne 發表於 20-12-21 11:39
請留言支持,謝謝!
希望政府聽到市民聲音!

我哋蝸牛政府係唔識 立即 呢個字嘅意思。

伯爵府

dolala 發表於 20-12-21 13:54

再之後,點解唔封埋大陸?廣州南沙尋日已經有一單無症狀了 ...

一單無症狀⋯⋯⋯唔該哂 人地講緊英國單日新增三萬幾人喇。
無錯吖,的確全世界每地方都確診呀。但對於高危地區,所謂嘅疫區,作為一個負責任嘅政府應該理所當然要管制啦。

男爵府

dolala 發表於 20-12-21 13:56
切勿忘記D人可以轉機來香港!

與其斟酌乜嘢病毒變種,做好自己、減少聚會最實際!

當然自律重要啦。呢招只係源頭堵截,有其他國家做咗,跟係冇風檢同快啫。正如其他jm話,轉機嚟都有漏洞㗎。另外外地來港檢疫延長都要配合返。

珍珠宮

SARIDON 發表於 20-12-21 12:03
一陣間又有一大班有仔女係英國讀書嘅家長出嚟嘈。。

嘈又點?冇人想,而家係變超級種傳染病,唔切斷來源香港感染者就抵死?病毒當前救當然絕大多數人命為先。

男爵府

baby7 發表於 20-12-21 14:13
一單無症狀⋯⋯⋯唔該哂 人地講緊英國單日新增三萬幾人喇。
無錯吖,的確全世界每地方都確診呀。 ...

美國一日新增40萬宗!點解唔封美國!

男爵府

kittylam 發表於 20-12-21 14:15
嘈又點?冇人想,而家係變超級種傳染病,唔切斷來源香港感染者就抵死?病毒當前救當然絕大多數人命為先。
...

都係新冠病毒,何來「超級種傳染病」?

今日仲要大家族式做冬聚會嘅人,係咪唔當其他香港人係人?

男爵府

banbanmm 發表於 20-12-21 14:08

究竟你想表達啲乜呢?英國有變種病毒出現係一個事實,連 ...

再講一次:美國一日40萬宗,點解唔封美國!

珍珠宮

畀面勳章

dolala 發表於 20-12-21 14:23
再講一次:美國一日40萬宗,點解唔封美國!

呢個post係講禁英國航班,你鍾意可以自己開個post 推動政府封埋美國,最好去全港所有討論區開post,唔阻你,你慢慢

珍珠宮

dolala 發表於 20-12-21 14:22
都係新冠病毒,何來「超級種傳染病」?

今日仲要大家族式做冬聚會嘅人,係咪唔當其他香港人係人?

新冠唔係傳染病?傳染性唔高?冇變種?同最開始一樣?而家中咗好易死,你覺得唔係變種傳染病就唔係喇

首頁

尾頁

跳至