自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

子爵府

shop_baby 發表於 23-1-31 22:13
我都係社工轉介,介紹左幾間護老院,我屋企人係行得走得,但自理唔得,社工建議住護老院最好,我揀左我屋 ...

行得走得確係難批d, 真係唯有用晒佢積蓄申請綜援。

公爵府

fitceo 發表於 23-1-31 22:20
行得走得確係難批d, 真係唯有用晒佢積蓄申請綜援。

屋企人之前比人呃左錢,積蓄所剩無幾 ,所以先申請綜援
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 18:46
完全超出我意料之外咁快

6/1做評估

恭喜 晒呀Charlotte mom

琥珀宮

雙子豬 發表於 23-1-31 22:03
係,護養要多d照顧,其實而家呢間私院ok,我想繼續係度,但可惜呢間只有護老位。傷殘津貼已經攞緊,但幫得 ...

其實老人家,要住老人院既,都無乜能力去消費,將錢用係老人院好正路

男爵府

Crystalivy 發表於 23-1-31 18:58
李家超功勞 之前貪曾時代排4-5年

講個事實你知,近排條隊快左,係因為騰空出來既位多左,唔係因為位多左。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

魔怪媽媽 發表於 23-1-31 22:02
明白, 我都仲等緊醫務社工聯絡我

你去呢度睇睇
如果圈住果項有tick,你就知係有參加政府買位(即我post講緊呢樣,未排到買位俾全費,排到就甲1 $1763 甲2 $1656

https://www.elderlyinfo.swd.gov.hk/tc/search-result?n%5B0%5D=25&n%5B1%5D=26&items_per_page=30

然後
1. 打去家附近嘅,問吓價錢
2. 約個時間去睇 (有機會要48小時核酸,要預時間,有d就接受快測)
3. 去到視察吓,同問吓佢排買位大概幾耐(有d環境好可能要較耐)
4. 問吓社工,街坊等意見,家附近老人中心可能都有社工俾到意見,可能bk都有家人住緊呢
5. 如果睇啱床位佢又肯留,又同家人商量完覺得適合,就可考慮落訂留位(例如睇啱間環境好有景有窗交通方便價錢又適合)

加油
attach1/tmp/phpWjdgxg

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雙子豬 發表於 23-1-31 22:03
係,護養要多d照顧,其實而家呢間私院ok,我想繼續係度,但可惜呢間只有護老位。傷殘津貼已經攞緊,但幫得 ...

你都加油,希望好快有好消息

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 19:07
4-5年係津貼,私院買位係快
應該唔關新特首事,制度無變,只係疫情令人數減少排快咗
...

請問甲1院和政府院比,環境和服務如何?

王國長老

fafa101 發表於 23-1-31 22:33
恭喜 晒呀Charlotte mom

謝謝你

王國長老

ricecooking 發表於 23-1-31 22:44
請問甲1院和政府院比,環境和服務如何?

我無睇過政府院呀,因一切變得好快,我哋afford唔到等幾年
我弟婦做過政府津貼老人院,佢話全部大房無獨立房,好似醫院setting咁一大間房拉簾。空間感會比私院大(佢話有d長者成櫃衫、被呀枕頭呀拎晒去,我爸私院就得個細櫃)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 18:46
完全超出我意料之外咁快

6/1做評估

恭喜恭喜(emoji)

王國長老

Yukyuk 發表於 23-1-31 22:50
恭喜恭喜(emoji)

多謝

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

買位院係快過排津院好多㗎
anyway恭喜曬

王國長老

kerotan 發表於 23-1-31 22:55
買位院係快過排津院好多㗎
anyway恭喜曬

我知呀,所以諗都無諗津院,一條心入買位

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 22:43
你都加油,希望好快有好消息

多謝鼓勵!不過都係等,等護養位同等使晒d錢同步進行中

王國長老

雙子豬 發表於 23-1-31 23:05
多謝鼓勵!不過都係等,等護養位同等使晒d錢同步進行中

或者聽日社工即call你話排到呢

子爵府

MommyPanel勳章

完全超出我意料之外咁快

6/1做評估

Hello,想問下係咪即係排政府資助嘅老人院?
係邊度申請

(爸爸住緊私人個啲)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Congrats

王國長老

happy_yan 發表於 23-1-31 23:07
Hello,想問下係咪即係排政府資助嘅老人院?
係邊度申請

你去呢度睇睇

https://www.elderlyinfo.swd.gov.hk/tc/search-result?n%5B0%5D=25&n%5B1%5D=26&items_per_page=30

如果有綠圈圈住果項有tick,你就知係有參加政府買位(即我post講緊呢樣,未排到買位俾全費,排到就甲1 $1763 甲2 $1656)
如果有橙圈,即收院舍券 (院舍券係類似coupon形式)

如果兩樣都無,就即係純私家只能自費

至於點申請,你可以問返家附近社福機構(佢哋分區分服務,你是但打去一間長者中心,社工會教你搵邊個)

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_csselderly/id_districtel/
attach1/tmp/php22Jpa3

首頁
23456...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊