自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

c1224 發表於 23-4-2 14:26
做人父母甚艱難,頭先佢又同我講叫我自己出去行吓啦,佢喺屋企當休息吓
...

係㗎,由得佢啦。宅在家都好過同朋友或自己四圍去。

所以就我仔女情況,女較喜歡獨行,仔雖然要出街,但喜歡約我多過約朋友,咁相比之下我會更擔心阿女,我情願阿女會好似你仔咁宅在家

侯爵府

咁大唔會氹
睇平時關係

我地一家係假期會出街
剛睇完戲

珊瑚宮

2024年龍年勳章

15歲係青少年啦,已經唔咪小朋友,仲點氹

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

15都大啦, 唔跟你出去都唔奇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

c1224 發表於 23-4-2 14:28
因為啱啱搞緊轉撫養權,所以所有旅行證件都仲係佢老竇度,而家假期咁長,唯有焗住喺香港
...

加油

大宅

你有無了解過佢係咪內向型性格? 試下用MBTI 了解下。 佢Youtube 嗜好、興趣係乜嘢? 係咪有班網友? 佢youtube ig 係咪其實出好多post 刷好多存在感? 年輕人,如果唔需要出街,都有keep住有網絡社交,我諗,都可以尊重返佢自己嘅選擇嘅。

係缺乏運動,有啲唔健康。不過又未至於好大問題咁。

複式洋房

回覆 c1224 的帖子

15歲仲小朋友有啲12歲都已經開始免打擾了

大宅

回覆 c1224 的帖子

即係之前跟爸爸、依家跟媽媽。

依個年紀,或者,你比自己佢靜下、休息下會比較好。佢唔識同你溝通。亦都有佢自己嘅思緒,佢自己未必知道自己逃避緊。

15歲,有自己獨立思考能力。雖然,佢認知嘅事,未必一定正確。但係佢自己嘅感受,佢需要有空間自己去處理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

15歲唔好叫小朋友啦,青少年了

我家通常是預早通知,我諗好地方,問仔(14)得唔得閒,佢冇約人冇特別野做便會去,我想是習慣吧!樓主囝囝現在心情及處境有點不一樣,不勉強他,或許下次早點安排,有心裡準備好點。

大宅

魚兒小寶貝 發表於 23-4-2 16:12
15歲唔好叫小朋友啦,青少年了

我家通常是預早通知,我諗好地方,問仔(14)得唔得閒,佢冇約人冇特別野做 ...
多謝提點!其實叫小朋友都係對外嘅一種稱呼,對住佢就唔會叫小朋友嘅,係呀,下次我都係要提早安排!

男爵府

c1224 發表於 23-4-2 11:15
假期小朋友食咗早餐之後又返番張床,叫佢溫書又唔溫,嗌佢出去行街又唔去,大家有咩辦法可以令到小朋友出街?好 ...

我個12歲仔考完呈分試已經開啟宅男模式,喺屋企日打夜打機,平時要返學我哋唔畀佢打機,啱啱幫佢報咗個籃球班,等佢郁下,下星期會同佢返大陸玩5日,佢暫時都肯跟我哋去玩,因為好多好嘢食

大宅

Amypolo 發表於 23-4-2 15:51
你有無了解過佢係咪內向型性格? 試下用MBTI 了解下。 佢Youtube 嗜好、興趣係乜嘢? 係咪有班網友? 佢you ...
其實佢係好動嘅,唔會內向!佢睇YouTube都係睇啲打波嘅video,我覺得今日係我自己想出街,想搵佢陪我多啲,多謝關心

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

c1224 發表於 23-4-2 11:17
15歲

都唔係小朋友喇
除咗讀書之外, 係要從細培養佢哋有興趣嘅課外活動
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

回覆樓主:

15歲仲話小朋友?
仲問點樣氹出街?
我真係無言.....
15歲唔跟你去街正常到不得了...

水晶宮

c1224 發表於 23-4-2 11:17
15歲

15歲啦…就順其自然啦,無辦法
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

c1224 發表於 23-4-2 11:54
所以我諗其實應該係我想佢陪我,應該係我自己覺得悶掛

佢成長,你都要成長
我對仔女,問一句去唔去,佢答唔去就算,我唔會再問,但我c6初初唔慣,追住去問 點解唔去點解唔想去
我仔20,女18啦…依家我自己去行街,自己去飲咖啡,反而放鬆一下,同佢地行街成日黑口面仲火
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

我都有個女14 歲,早上七點出門,平時放學3:30,但好多時有課外活動,返到屋企已經六點幾… 做功課、應付考試測驗,時間的投放真係同返工無乜分別…

所以星期六日,盡量俾佢訓到自然醒,星期日完全由得佢放空… 只有長假期至有機會一家人去遠啲走走

侯爵府

c1224 發表於 23-4-2 11:31
無打機,係到睇youtube,想去朋友到或者去飲茶點都好,成日係屋企人都好悶

你覺得佢悶啫, 佢自己唔悶咪得囉
難得佢鍾意匿在屋企, 說明呢個屋企佢覺得舒服自在
我唔會管佢出唔出街, 唔好整到間房污糟邋遢
同埋要出嚟廳食飯, 食飯唔准玩手機就得

男爵府

c1224 發表於 23-4-2 12:04
我都想帶佢返內地玩幾日,但係最近搞緊轉撫養權,回鄉證仲係佢老豆到,所以返唔到
...

我仔都係15歲…佢成日睇YouTube 同打機;但又好肯同我哋去街…探親戚;返內地去camping, 但如果就咁落街行;佢就唔肯;寧願打機

水晶宮

c1224 發表於 23-4-2 11:31
無打機,係到睇youtube,想去朋友到或者去飲茶點都好,成日係屋企人都好悶

佢唔覺悶,係你覺悶乍,15歲唔細,小大人了。

由佢la,佢點安排係佢的事

首頁
23456...7

尾頁

跳至