自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我性格唔會諗返轉頭
因為我相信每個選擇都係當時最好既選擇,只會諗將來點樣可以有多啲選擇俾自己小朋友
各安天命,會發達既點都會發達
唔發達既就算有筆橫財到頭來都係一場空

子爵府

zitamamama 發表於 23-4-15 16:37
都係。
我只係會諗如果個時咁咁咁,而家一定好d。但又唔會諗如果個時咁咁咁,一定冇而家咁好。
應該就係叫 ...

聽落似係世伯伯母鍾意將你與人比較
換著我,會叫他們不要再如此了

子爵府

其實沒有如果只有因果,何必事事唸返轉頭,向前看吧!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我唔會!

伯爵府

開心吸收勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:54
我見點解個個都好似有得冇失,or佢地只show最好一面出來都未定。但我就好似咩都唔好咁。一諗個人就好唔開 ...

其實你都有好地方,知足常樂。

我識了10幾年同事,小孩未出世,想佢健康。健康了,又想佢讀名校,又讀到了,又想佢老公升職,又升了,但最後因政治因素移民。佢30歲因壓力大,已經有高血壓。。老公剛升了,又去那邊不做佢個行業。。

其實每人行路都唔到, 開開心心行,唔好同人比較,你是為自己而行,開心就得拉,世事好多野好難計劃到最好的。

子爵府

我好少諗返轉頭
如果我嘅性格同你一樣嘅話,其實有幾樣嘢都應該會感到後悔嘅,慶幸我唔同你。
而家我覺得各樣都幾滿意,好開心,唔諗啦,人生無論行邊一條路,都有得有失,開心過好每一天!

別墅

Onlok 發表於 23-4-15 09:56
仔女仲細?記得仔女仲細,好似有段時間會咁諗。但而家我啲幾路大,唔洗咁貼身。又唔洗理功課(理唔到 ) ...

謝謝你,你呢番說話幫到我,我而家遇上艱難嘅時刻,希望我能好好過

子爵府

cyyiu 發表於 23-4-15 18:59
我女BB時食人奶,同事寸我害死個女,因為嗰時阿女真係好細粒,我直接寸佢我唔喜歡養豬,要咁肥仔乜!
有好 ...

我都唔會諗返轉頭,勇往直前!
只是而家馬後炮會覺得,如果結婚當年買樓搏d 買間大d 就好,之後樓價飆到追唔到,但果時邊個知,其實買左樓後樓價係小跌,但好快就直昇機咁升!

侯爵府

回覆樓主:

我都會咁㗎!
但有時諗返轉頭係為咗反思自己嘅過去、幫助未來作更好嘅決定、希望減低未來後悔嘅机会!

子爵府

我媽同我講,當年佢同我老豆結婚,我老豆係公務員好穩定,雖然低級但人工高過曬我媽d friend 的老公,多數係做地盤、做廠藍領等等的工作;我媽d friends 仲要同做野同個老公一齊捱,我媽可以唔做野做家庭主婦。

跟住,佢d friends的老公個個做生意,做廠的自己開廠,做地盤的自己開工程公司,慢慢就賺好多錢,我媽變左最窮的⋯⋯果時我媽已講做人邊預計到咁多,我媽係知足的。
但係,再多幾年,d 男人有錢就變心,個個都有二奶,拋棄糟糠,離婚⋯最衰果d 離婚連錢都唔比…
我老豆繼續係冇咩錢,但我父母真係白頭到老。
人生漫長,冇人會知結局。

大宅

回覆樓主:

每件事都有兩面嘅,你現在要諗現在好嘅嘢, 才有正面思想

大宅

gilgilgilgil 發表於 23-4-15 21:43
我都會咁㗎!
但有時諗返轉頭係為咗反思自己嘅過去、幫助未來作更好嘅決定、希望減低未來後悔嘅机会!
...

你呢個方法好積極

水晶宮

j2j2 發表於 23-4-15 21:35
我都唔會諗返轉頭,勇往直前!
只是而家馬後炮會覺得,如果結婚當年買樓搏d 買間大d 就好,之後樓價飆到追 ...

你咁講,我諗返寸我餵人奶害死個女嘅同事,結左婚喺港島租樓,又話嗰時點平點平(沙士時期)!
佢話因為有左個仔,99勸佢搬返去一齊住,可以申請大公屋單位,仔又有人湊,佢返工又無咁辛苦,有人做埋家務、煮飯,結果佢應承左,如果唔係肯定買左樓!佢成日講呢件事!
我覺得就係因為想攞著數,結果20幾年,都未上到車,典型因小失大例子!
佢仲要成日寸我呢樣嗰樣 ..... 我而家都唔睬佢了

大宅

我就係咁嘅人,好痛苦

水晶宮

j2j2 發表於 23-4-15 21:46
我媽同我講,當年佢同我老豆結婚,我老豆係公務員好穩定,雖然低級但人工高過曬我媽d friend 的老公,多數 ...

你媽同我媽好似
我媽都成日將「做人邊計得咁多」掛喺口邊,佢好知足、亦好勤力!佢話有健康身體、一家平平安安已經好足夠!

伯爵府

回覆樓主:

雖然有時會咁
但人要懂得感恩
平安健康已經是好大祝福
若有感恩的心
人都開心啲

珊瑚宮

kikiboy 發表於 23-4-15 09:00
「唔好執著過去嘅遺憾,亦唔好預知未來嘅憂愁」—- 音樂情人鄭子誠

我覺得係預支

琥珀宮

zitamamama 發表於 23-4-15 08:22
我又諗如果我個時聽呀媽話出國讀書,一切可能都唔同啦。

我有時都控制唔到自己唔諗,總好似成日覺得所有嘢 ...

咁你要學識放低,唔好再諗以前

大宅

我都係咁
所以會成日搞到自己唔開心/好辛苦
我知唔應該但好難控制

子爵府

回覆 zitamamama 的帖子

我都係大個左先係咁,好多野其實明白,但都係不由自主咁諗,乜都可以諗一餐,諗完後悔完隔幾日又係無限輪迴番同一條問題,好痴線。其實係個人太得閒,先會有咁多時間諗野,我最牛角尖既階段,係youtube聽下啲佛學講座分享,先抽離到,聽完確係無咁執著

首頁

尾頁

跳至