自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

beebee67890 發表於 23-4-25 07:35
中山如果喺東區,港口,火炬開發區呢幾個區係最貴的,東區賣緊2萬幾一平米,所以佢嗰度屬於火炬區差不多, ...

中山我大多數只去石岐, 因為果邊有親友~

反而去珠海多, 試過先去珠海過1晚, 再叫滴滴去三鄉泉眼溫泉住2晚~
之後又返珠海過1晚, 第二朝經橫琴過氹仔, 食埋夜晚個葡餐就返珠海~
珠海過多晚, 第二日中午就返香港~

依家經大橋過珠海好方便,
太子準時開車, 85分鐘已經過埋珠海關(疫情前)
車費$200來回, 通關後見仲平咗$180來回~

beebee67890    發表於 23-4-25 08:46

男爵府

回覆樓主:

200萬又貴咗啲

剛剛上咗中山兩天團
我發覺真係唔錯
遲啲好似有高速定橋
大半個鐘深圳到中山
我都想買番間

男爵府

stagea 發表於 23-4-25 08:14
東區唔同,旺好多,樓主既火炬區發展好有潛力。
我兩層都喺東區,出租都好快,始終嗰邊商業區,多外來人要租屋

stagea    發表於 23-4-25 10:29

男爵府

stagea 發表於 23-4-25 08:14
東區唔同,旺好多,樓主既火炬區發展好有潛力。

當初係諗住投資 / 退休住, 但遇到疫情
其實我到宜家都仍然覺得未來大灣區發展一定會唔錯
大灣區係一個重點針對項目, 未來中山發展一定唔會差得去邊
但我有排都未退休, 我又唔會返去渡假, 空置層樓又好無謂, 所以想賣左佢

大宅

hand_hand 發表於 23-4-25 09:03
大灣區 ...

願意用二百幾萬喺中山買樓,相信你都係有實力之人,唔係等錢週轉就擺幾年先放啦,因為你而家放肯定折讓幅度好大

大宅

elderberry 發表於 23-4-25 00:22
$1200包傢俬,住成千呎,真係好抵,咁租好過買了

喺內地嘅二三線城市,租係抵過買好多,19年社會運動嗰陣,因為我屋企附近成為戰場,所以我都喺惠州住咗一個月,嗰時月租都係千零蚊,但係我聽管家講,嗰間屋買返嚟要二百幾萬 ,諗起都開心,全海景,實用八百幾呎3房 。

侯爵府

curry451 發表於 23-4-25 09:32
喺內地嘅二三線城市,租係抵過買好多,19年社會運動嗰陣,因為我屋企附近成為戰場,所以我都喺惠州住咗一 ...
上面一個月嘅租金,仲平過HK 一個月嘅管理費!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大灣區 ...

上面太多新樓, 好難放賣, 你買得東區, 其實都真係唔洗諗放賣, 一係諗放租, 旺區都OK既...
八掛下, 係咪博愛四路附近?

男爵府

stagea 發表於 23-4-25 10:12
上面太多新樓, 好難放賣, 你買得東區, 其實都真係唔洗諗放賣, 一係諗放租, 旺區都OK既...
八掛下, 係咪博 ...

我唔知邊度係東區??
我係買火炬區
我宜家諗住出租
請問出租要親自上去嗎?

男爵府

curry451 發表於 23-4-25 09:26
願意用二百幾萬喺中山買樓,相信你都係有實力之人,唔係等錢週轉就擺幾年先放啦,因為你而家放肯定折讓幅 ...

唔買都買左, 咁唯有出租, 遲D先考慮收返黎自住渡假之用

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

hand_hand 發表於 23-4-25 10:16
我唔知邊度係東區??
我係買火炬區
我宜家諗住出租

東區係近市中心位置, 火炬區係過左博愛七路後, 都近市中心, 車程都唔洗半小時! 出租去揾地產AA搞就得, 你擺低匙, 都可以微信溝通, 簽約, 佢地可以協助, 你唔洗再上去都得!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

beebee67890 發表於 23-4-25 07:35
中山如果喺東區,港口,火炬開發區呢幾個區係最貴的,東區賣緊2萬幾一平米,所以佢嗰度屬於火炬區差不多, ...
2萬幾仲要最貴...
中山D 樓乜原來咁平
我睇果D起碼都5萬蚊1平米...

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-4-24 14:03
現在國內二手樓市場有價冇市、因為如果買二手樓、做不到按揭、要一筆過付清~
...

為何買二手樓做不到按揭?

男爵府

bb560 發表於 23-4-25 11:25
為何買二手樓做不到按揭?

真心唔明白, 咁樣邊有人買二手樓?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ycmami 發表於 23-4-25 10:12
上面一個月嘅租金,仲平過HK 一個月嘅管理費!

管理費加埋差餉平極都2千起。

侯爵府

大灣區 ...

但你買果陣都知有排未退休。
既然睇好,唔等錢使就繼續持有,等啱價再賣

伯爵府

hand_hand 發表於 23-4-25 10:16
我唔知邊度係東區??
我係買火炬區
我宜家諗住出租
出租要包家私電器,依到都一,二萬無得走。如果打算出租出去幾年就回到本,如果租一兩年可能倒蝕埋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hand_hand 發表於 23-4-25 11:30
真心唔明白, 咁樣邊有人買二手樓?
搭高鐵經過有D鄉郊地方
唔少都係空既/爛既樓房,
鄉郊地區人口低, 樓房空置率高
萬一借款人唔還, 銀行都未必可以賣樓套現
唔承造按揭都理解

男爵府

littlefunpig 發表於 23-4-25 10:47
2萬幾仲要最貴...
中山D 樓乜原來咁平
我睇果D起碼都5萬蚊1平米...
珠海?咁你有冇買到?

男爵府

elderberry 發表於 23-4-24 23:52
72萬的新樓,衹租1200蚊?完全唔合理。放定期3厘,都收$1800息,樓衹會越來越舊,越唔值錢,咁買來做乜?
...

是囉,一年租金先至萬4蚊,72萬可以用來抵50年租金了。50年後,大陸得翻幾億人口,到時d樓真是送都冇人要。冇必要買大陸樓,困身,租好過。

首頁

尾頁

跳至