自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

20150618bb 發表於 23-7-11 17:20
以前好多用來中港行,原來用完...完全無二手市場,除送比人除外

梗係唔係啦,根本冇辦法查證,係咪中港車,揸得中港車,換車就梗係會留牌,轉去新車,所以根本好難考究

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 23-7-12 18:24
梗係唔係啦,根本冇辦法查證,係咪中港車,揸得中港車,換車就梗係會留牌,轉去新車,所以根本好難考究
...
更唔係喇只睇車牌.....錯,引擎有國內留記號,唔係次次都新車上,落來時垃圾車

子爵府

20150618bb 發表於 23-7-12 18:37
更唔係喇只睇車牌.....錯,引擎有國內留記號,唔係次次都新車上,落來時垃圾車
...

前後我已經換過兩部七人車,都係套中港牌,賣出去都冇人知中港車,莫非我特別啲??
attach0/tmp/phpR5q7DS
attach1/tmp/phpYeNcUo

子爵府

oceandeepsea 發表於 23-7-11 17:52
唔熟車 不過覺得當一件產品,本身既價值到某一個水平,就未必一定係用金錢黎衡量買唔買
...

其實大家留意下,絕大部分香港車,套中港牌好多都係用緊舊款Alphard,但係香港牌就係新出,即係話非常之大機會係二手車,所以唔好諗住套中港牌,一定係有錢人

啱啱今日先見到一部第一代嘅Alphard,套咗個中港牌,香港車牌係用Y字頭,即係啱啱先至出

子爵府

arale1668 發表於 23-7-11 20:12
50萬

國產車五十萬真係冇吸引力

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

Vengerov 發表於 23-7-11 17:01
thanks
好似明年香港先有

.... 都是同一個總代理入? 搵到是SUV 款....

新能源|比亞迪豪華電車「騰勢N7」將拓港澳市場 香港準備好了嗎 原文網址: 新能源|比亞迪豪華電車「騰勢N7」將拓港澳市場 香港準備好了嗎 | 香港01 [url]https://www.hk01.com/article/916210?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral[/url]

Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

Vengerov 發表於 23-7-11 20:16
serena冇alphard咁安全。maxus七人車都有10個airbag

咁Serena車身相對係單薄,佢嘅優點係慳油、所以政府好多部門老細車都用佢、Maxus同其他國產七人車一樣、並唔係太適合香港道路、因為實在太大架

男爵府

baby668 發表於 23-7-11 08:57
豐田汽車全球銷量,呢兩年都急劇下跌,尤其是中國,2022年整體銷量簡直係懸崖式下跌,可能豐田管理層傻咗,自 ...

升到咁勁

子爵府

大力大力 發表於 23-7-11 20:20
Alphard 在香港係老闆車、所以佢夠膽加價~

所以有時都覺得香港人好一鍋風

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幾貴都有人買
公司中港兩地最多都用佢, 始終坐得舒服啲

水晶宮

畀面勳章

大力大力 發表於 23-7-12 11:10
如果一樣價錢、9.9萬一架車、香港道路一定塞到爆、唔好啩?

我是車主~

你有道理

香港政府會俾d車賣到咁平?到時電動車都加重稅

男爵府

mommyli 發表於 23-7-11 11:22
所以我哋揀咗benz v class,電版起價100萬左右。汽油版最平7x頭已經有。大家差唔多價但係起碼係benz係歐洲 ...

成百萬我都借揀v class 唔會買佢,邊度值呀?

水晶宮

畀面勳章

TMC3012 發表於 23-7-13 08:00
幾貴都有人買
公司中港兩地最多都用佢, 始終坐得舒服啲

同意。

其實唔止車,奢侈品都係,chanel加到癲咪一樣大把人買。

加咗價,你唔買唔代表冇人買,唔代表失去競爭力

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby668 發表於 23-7-12 19:34
國產車五十萬真係冇吸引力

不要一概而論、真係要睇佢設計及功能、如果國產車50萬、等於日本車的100萬、一定有市場、最少我都會買~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

畀面勳章

oceandeepsea 發表於 23-7-11 17:52
唔熟車 不過覺得當一件產品,本身既價值到某一個水平,就未必一定係用金錢黎衡量買唔買
...

其實除非搵食車,否則香港揸車一定係奢侈品,玩得奢侈品、仲要係慣咗用某一品牌的人,一定係有閒$,所以同佢哋講$真係有d無謂

如果我揸慣靚車、新車,加嗰廿萬價算得上什麼?油費更加唔會同你計
用慣H牌C牌包包的阿太,包包加價一萬幾千又如何,照買可也

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovelybaby2015 發表於 23-7-13 08:06
同意。

其實唔止車,奢侈品都係,chanel加到癲咪一樣大把人買。

奢侈品、越貴越有人買~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

畀面勳章

YEOMORGAN 發表於 23-7-12 13:19
堅係。 富豪有錢人都係Alpha, 我都奇怪點解有錢人咁中意。。。我覺得裡面幾窄下,可能D人就係鐘意包住的感 ...

我覺得入面算寬闊喎
對我來講直頭太大架添

水晶宮

畀面勳章

baby668 發表於 23-7-12 19:08
其實大家留意下,絕大部分香港車,套中港牌好多都係用緊舊款Alphard,但係香港牌就係新出,即係話非常之大機會 ...

我屋苑套中港牌的好多唔止一部車

水晶宮

畀面勳章

大力大力 發表於 23-7-13 08:15
奢侈品、越貴越有人買~

完全係,因為「真正」買得起呢啲奢侈品的人,係唔會受加價影響的人

子爵府

Farfetchhyt 發表於 23-7-11 21:07
買得呢啲車一般都有司機,點會冇$

咁又唔一定喎,其實好多人都係自己揸

大陸豐田corolla大幅劈價

2.51 vSy:/ 复制打开抖音,看看【懂车阁评测的作品】丰田日子也不好过啊!卡罗拉大幅降价,考虑买家轿的该... https://v.douyin.com/iPtV7VN/

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊