自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sanjoe 發表於 23-11-28 07:53
我都係
講到的士司機罪大惡極一樣

你好彩!
我返工經常坐的士,勁多司機態度極差,又揀客!
比例係:
極好2/10,一般3/10,衰5/10!

子爵府

irisf 發表於 23-11-27 21:45
為什麼每周都有類似這樣唱衰本地但不斷吹捧深圳(記著不是全內地)的post出?

樓主不是土生土長本地人? ...

今年多左好多人講大陸飲食, 宜家進展到連話大陸食品味道重, 有味精都唔得, 深圳人都無咁自信.

香港呢兩年好似無左手停口停既壓力, 個個都躺平... 大家都知咁樣北上消費終有一日自己/下一代都要承受, 但好似食/玩/HEA/賺左先算, 其他野到時再諗. 深圳外來人多,手停口停, 而且平日無香港人黎消費真係疲弱, 周未港軍殺到, 救左好多商場餐飲, 真係恩深情重架...

大宅

168138 發表於 23-11-28 08:40
而家多咗好多唔同省份嘅食肆係深圳開分店,大商場又起多咗好多間,多過疫情前好多倍,已經唔同晒。尤其啲 ...

我唸好多不同情況,有啲以前旺既場,疫情後多左吉店,但又有好多新場,多元化左,以我自己黎講,因以前個個星期去,所以已家就無左個衝勁。
山姆我廣州都去過,個人唔鍾意一樣食物買太多。當然,北上仍然對好多人有吸引力,因為新鮮感多,有部分又覺得消費平好多。
就等如以前自由行,都係一段時間興旺,咁大陸有咁多唔多省市,當然有排玩,香港得咁大地方,要點樣變返旅遊旺點真係考起,但首先唔好自己人唱衰自己地方。

男爵府

纲上說出境其實很多是非土生土長拿了香港身份證的"香港人"才經常回深圳消費,過關時佔一半或以上說普通話。

所以他們一有假期便回鄉返上去,因不慣香港飲食文化、生活水平,幾十元一餐也覺得價錢贵,又不慣香港地小節奏快,又不介意最重要的食安問题囉!本地人深明食品安全品質最重要,哪怕貴少少,起碼不會吃後便要找廁所。

生活背景兩地差異不同嘛!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

Janlau128 發表於 23-11-27 16:11
攞位時問我哋飲咩茶,跟住一坐低就掉低包茶葉叫我哋自己沖,原因每枱都有個自動煲水既茶几,咁唔緊要咪自 ...

我都試過,不過唔係你果間,係間潮州酒家,真心唔係個個都識用佢地啲機,問下個部長都晦晦氣氣,又唔係平酒樓,真係貼錢買難受。

伯爵府

Theo00 發表於 23-11-27 21:44
上面有人話大陸多味精。我完全不同意。香港食飯味精重好多。大陸大部份味濃但不口渴。
...

X 2

伯爵府

仲有d餐廳,
招呼都冇聲,
就咁放低張QR code 紙比客落單,
要用客人資源( 手機)幫佢做生意,
食後仲收你加一,
侮辱客人,
見到即走

侯爵府

Janlau128 發表於 23-11-27 16:11
攞位時問我哋飲咩茶,跟住一坐低就掉低包茶葉叫我哋自己沖,原因每枱都有個自動煲水既茶几,咁唔緊要咪自 ...

你哋應該即刻企起身大大聲話:我哋依家拉隊上深圳,你聽執啦。哈哈哈

子爵府

2024年龍年勳章

sogreen 發表於 23-11-27 18:50
啲人只會講對自己有利嘅説話,我開關咁耐都在香港消費,貴價至地踎食店,無試過佢地所講嘅問題,連搭的士 ...

我都係,疫後天天在港消費飲食
完全正常, 跟疫前一樣
我也北上消費,佢地大把服務員,一枱一位,人地成本低,當然做到比香港周到,但我唔會因此就提高對香港既要求
咁係難為自己人!

大宅

cyyiu 發表於 23-11-28 09:47
你好彩!
我返工經常坐的士,勁多司機態度極差,又揀客!
比例係:

絕對同意你這個比例,我一至五搭的士,日日都抱住驚恐的心情上車。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港飲食業如果攪到冇得做真係唔好怨,雖然我到現在都未北上消費過

伯爵府

ICbaby 發表於 23-11-27 21:30
香港D食市又貴又難食

仲有服務差

伯爵府

Skytree1000 發表於 23-11-28 10:30
仲有d餐廳,
招呼都冇聲,
就咁放低張QR code 紙比客落單,

坐低左要周圍望下侍應係邊,叫佢印比我,同埋比杯碗我,唔係甘順利

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

EstrellaDamm 發表於 23-11-27 17:43
成日喺度見人彈出街食飯點差,但我日日出街食,通常都唔錯,服務環境等等都滿意,唔知係我特別好彩還是點。 ...

Me 2, 唔知好彩定點, 真係冇乜遇過咁惡劣既侍應, 最多都係笠笠糯糯

伯爵府

Faylo 發表於 23-11-28 10:39
絕對同意你這個比例,我一至五搭的士,日日都抱住驚恐的心情上車。

已盡量唔搭的士,禮貌問題其一,
駕駛態度至恐佈,又超快,
差唔多個個禮拜都有至少一單的士意外。

子爵府

2024年龍年勳章

Janlau128 發表於 23-11-27 21:59
仲有,講出自己有咩不滿就係唱衰本地,我反而懷疑你才是喺國內長期接受教育的,因為國家永遠是對的
本地土 ...

其實都明白你好"慶"
但你受左某一間食店氣啫
都唔好開個貼講到在港食野 = 難受
咁樣好唔公度喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊