自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-4 09:33
講真,自己努力工作年年交稅,如果老咗要靠政府真心覺得好應份喎

...

我都覺得你啱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 23-12-4 09:56
最慘半天吊,老人家有資產入老人院系無資助,晚年醫療費請工人用幾多尼一刻你吾會知,未又系仔女上身
...

人嘅嘢有時都講唔埋,唯有盡量啦 !

年紀開始大都要好好保重身體,我同仔講都會做下運動keep好身體,唔希望將來成為佢嘅負累

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-4 10:11
人嘅嘢有時都講唔埋,唯有盡量啦 !

年紀開始大都要好好保重身體,我同仔講都會做下運動keep好身體,唔希 ...

Keep好身體,keeo好財產,佢有能力比幾多都照要,講到尾都系為佢着想,百年歸老所有野都系佢既(甘個個家庭吾同,我系講緊自己)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

waic 發表於 23-12-4 09:53
係,搵15000比5千係多。我最緊要你比家用係心甘情願,比得有些少唔舒服,我都唔會要,我養得起自己 :wahah ...

我兩個仔出咗國都仲讀緊大學,養佢哋都付出咗好多好多,但從來無諗住要佢哋有咩回報,要規定比幾多錢養我,如果要計就情願唔好生。

我唔希望佢哋畢業就有家累,襯年輕飛高啲望遠啲,去找尋自己嘅夢想,過自己想過嘅生活,待佢哋站穩腳啦,我老啦到時佢哋再照顧我/養我都得,最重要係大家保持良好嘅關係。須然少見,但每星期都會同仔頃1-2小時電話,佢哋知道父母錫佢,所以我哋都可以無所不談,我曾經問過仔我老啦佢理唔理我,仔話將來無論點都唔會唔理我咁PK囉。

所以有時啲人要收仔女好多錢家用,我都好反對將個重擔壓響佢哋身上, 現今世代佢哋有自己嘅壓力,樓又貴向上難生活不易,希望做父母嘅對年青一代都可以多點體量。
隔離先見到有個帖問畢業幾耐可以儲到錢買樓,如果要比3份1以上人工做家用,真係有排都唔駛諗啦 !

男爵府

angiehouse 發表於 23-12-4 10:44
Keep好身體,keeo好財產,佢有能力比幾多都照要,講到尾都系為佢着想,百年歸老所有野都系佢既(甘個個家 ...

可惜而家好多六十幾歲的初老群組鼓吹人一世物一世梗係要嘆盡,請私人健身教練,旅遊嘆世界養生洗錢唔手軟,逆按埋層樓唔使留俾下一代,佢地呢班人收左十幾年家用,當日都話幫仔女儲起,到六十幾歲時就話自己時日無多,襯行得走得要食好嘆好,當年說好的幫仔女儲錢呢?
當然你唔係咁的人,做你仔女好幸福

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-4 11:22

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-12-4 11:19
可惜而家好多六十幾歲的初老群組鼓吹人一世物一世梗係要嘆盡,請私人健身教練,旅遊嘆世界養生洗錢唔手軟 ...

甘系互動既,仔女有眼睇加麻,甘父母又吾系錯得晒既,家用有部份系作家中開支,有d年青人又真系衰到父母對佢地死心既

大宅

萬5可以唔俾家用.
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

男爵府

Fatima_melanie 發表於 23-12-4 11:19
可惜而家好多六十幾歲的初老群組鼓吹人一世物一世梗係要嘆盡,請私人健身教練,旅遊嘆世界養生洗錢唔手軟 ...

好多仔女到三十幾歲俾左十幾年家用,經歷左結婚買樓呢d洗錢大項目,自己經濟壓力大時,發現父母當日所講幫你儲錢跟本無兌現,唔係話要靠父母俾錢先有能力結婚買樓,但仔女心中自會心淡,發覺十幾年來只係用錢維繫親情,自己都要面對中年危機,而父母並無經濟困難,但仍然一句做仔女要有責任心月月追家用
只能講一個孝字值千金

大宅

brother4 發表於 23-12-3 09:26
有興趣請講下,冇興趣請不入,請自重。人工估约萬五元。

我用心咁諗左一陣。。。probation後先比5000,可能keep住5000直至佢有其他family planning,例如結婚、買樓、搬走,再調低

珍珠宮

一半,食住屋企,要佢養成責任心,到佢再大啲開支大咗再減一件事-
不過話就話收佢一半,實際上有一半係同佢儲起(1/4人工),初出嚟做嘢搵到錢實大使,以防佢洗腳唔抹腳,幫佢留定後備金幫補返佢自己~
我自己就係咁諗,實際情況真係到時先算
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

其實要睇仔女幾錢人工及係咪同住,如揾15000, 我覺得比3000, 如揾3萬,我覺比6000-8000

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-12-3 15:36
起初話比1/3我,我唔肯因為太多。後黎傾好$3000就算。今年佢上左車自己負責晒供樓同所有開支,我唔駛佢比家 ...

媽媽好有愛,囡囡好幸福

水晶宮

jarjane 發表於 23-12-4 12:10
媽媽好有愛,囡囡好幸福

我只係覺得,後生岩岩起步,要生活,要供樓。依家佢地最需要既係錢。唔想增加佢地既負擔。同埋多幾千少幾千,又唔會影響到我生活。不如等佢早點供完,早點財務自由好過。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-12-4 12:23
我只係覺得,後生岩岩起步,要生活,要供樓。依家佢地最需要既係錢。唔想增加佢地既負擔。同埋多幾千少幾 ...

非常同意,佢哋讀書多過我地,有知識有自主,使鬼阿媽幫手儲錢咩加上我哋已經為自己晚年生活做好儲備和打算,佢哋完全財政獨立自由,希望佢哋能夠好好運用,青出於藍闖出一片天

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-4 13:32

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

brother4 發表於 23-12-3 17:22
自己認為三千合理

點解

子爵府

虎到金來勳章

brother4 發表於 23-12-3 09:26
有興趣請講下,冇興趣請不入,請自重。人工估约萬五元。

朋友即你自己?
你唸住收幾多?
你個仔唔比,你會點做?

子爵府

我2個仔女自細我已經教導佢地第時大左要供養父母, 唔係想將養老重擔轉架俾佢地, 而係提醒佢地要有孝順父母供養父母既責任心.
我個仔都即將全職做野, 我無諗過要佢俾幾多, 等佢自己決定. 畢竟宜家呢一代各方面既壓力都大過我地以前. 但一定要俾.

佢地讀完中學去做part time第一個月都有俾錢我, 雖然我無要求過, 不過收到真係好開心, 因為佢地有呢份心.

水晶宮

STH920 發表於 23-12-4 14:17
我2個仔女自細我已經教導佢地第時大左要供養父母, 唔係想將養老重擔轉架俾佢地, 而係提醒佢地要有孝順父母 ...

x2(自己孩子)

大宅

N年前-搵萬六比10000(咩都用屋企) ,後尾搬出黎比 8000

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我希望是$3000
我會出聲
佢亦明白,呢個係自細既教導之一

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊