自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇片好明顯係個父母唔啱!隻狗瞓緊覺個小朋友自己行過去(加上隻狗身上已經出示咗唔好掂嗰個牌喺個身度)我見小朋友俾隻狗咬都冇大人即刻出現!
同埋我見新聞話個父母俾人拉咗喎

男爵府

賠條毛比你呀,做著呢啲父母仔女真係慘

複式洋房

回覆樓主:

陰公囉,咬到個口變成咁

男爵府

回覆樓主:

其實未問過主人,真係唔應該摸隻狗

子爵府

siu-miu 發表於 24-1-5 11:08
要教小朋友唔可以隨便摸狗,文章下半段講小朋友之前有扯狗毛和狗尾。唔好話狗,你試吓街上被陌生人扯你頭髮 ...
無錯,好多家長都由得細路四圍走,自己就只識得把口叫吾好,有d甚至叫都吾叫,咁同狗主由得隻狗跑有咩分別,其實個細路同狗都好慘,有咁的父母同主人

大宅

2024年龍年勳章

上次狗展嗰單又係咁,父母無睇好嗰仔,任由嗰仔亂搞隻狗狗,狗狗只係自然反應,之後父母飛擒大咬要狗主賠償。
當時喺 BK 嗰 post 有成二百幾頁,我足足追 post 追咗五晚有多,認真經典。

大宅

回覆樓主:

見到只狗都覺得凶猛,又冇帶口罩,個阿媽點解唔睇實個細路,報警啦!人道毁滅還小朋友一個公道
唔明點解小朋友個父母第一時間就想到賠償幾多!

男爵府

pinkochang 發表於 24-1-5 12:19
我喺fb睇到另一個版本, 有人話目擊係個小朋友主動搞隻狗到抆狗毛, 個阿媽在場無阻止, 然後whatsapp對話流出 ...

有片小朋友攪狗在先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

doryi 發表於 24-1-5 15:26
睇片好明顯係個父母唔啱!隻狗瞓緊覺個小朋友自己行過去(加上隻狗身上已經出示咗唔好掂嗰個牌喺個身度)我 ...

係就好,應該告佢疏忽照顧兒童導致受傷

痴線,自己放養唔睇住 走去惡人先告狀 叫人賠錢

仲有 咬到有冇即時送院先,如果係 醫院應該會報埋警,咁就唔係 私底下 r 賠償

男爵府

doryi 發表於 24-1-5 15:26
睇片好明顯係個父母唔啱!隻狗瞓緊覺個小朋友自己行過去(加上隻狗身上已經出示咗唔好掂嗰個牌喺個身度)我 ...

邊度見到?

我淨係見到狗主接受訪問

男爵府

Caleb_FB 發表於 24-1-5 13:52
回覆 LokB 的帖子

隻狗咬過人係細路老豆老母單方面講法, facebook同埋報導入面都冇人講過隻狗咬過人。

狗主接受左訪問,承認狗隻曾經咬人

睇hk01

侯爵府

狗主應該綁返狗帶, 看舖狗本身地盤意識好重, 唔係人人唔怕狗, 誤傷就無謂。隻狗瞓瞓吓被摸以為被襲擊, 咬咗兩下收口算好彩, 如果真係有惡意, 會撕咬, 骨都有得你見, 塊面就唔係咁的了。兩邊都有責任, 隻狗最無辜, 等法庭判。

珍珠宮

放狗真係要金精火眼睇實,一有細路走埋嚟,我一定隔開,有d細路真係堅曳,但狗主都要好好教狗,點都唔可以咬人/狗

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

睇片個細佬搞隻狗先,全程對父母唔知去咗邊!

男爵府

Caleb_FB 發表於 24-1-5 15:17
回覆 sasalic 的帖子

法律責任?就算有,你點樣令對方負責都係個難題。

Post 上網警察就唔可以告?

我覺得雙方都有責任,我一定唔會比子女亂咁掂狗

狗主都肯賠,不過唔知賠幾多,告上法庭唔知對佢有冇利jei。

男爵府

叫個阿媽咪亂講啦,睇佢01個仔話唔知點解隻狗會咬佢,話咩都冇做過,教埋小朋友講大話,我周不時同小朋友會經過個度,隻狗好乖都冇嘢嘅

複式洋房

細路老豆嘅講法係話隻個多次咬親人,姚生係話第二次咬人。
而且上次咬嘅係細路老母嘅細佬, 咁點解有前科今次做人母親咁唔小心呢?疏忽照顧兒童?
咬親都係 細路嗰家人,咁橋嘅?明明成街啲街坊都話佢對人無敵意,唔理人。

另外,妨礙司法公正了解下。

男爵府

Caleb_FB 發表於 24-1-5 16:17

細路老豆嘅講法係話隻個多次咬親人,姚生係話第二次咬人。

我冇話父母啱呀,我覺得佢好唔啱,亦都覺得狗主有啲無辜,因為小朋友掂隻狗在先

但係狗主唔會因為人地上網講佢,跟住唔會比警察告wor

好似有人上網話比人偷嘢或偷拍,擺晒人地資料上網,警察最後都會拉人告佢喎

複式洋房

例子可構成妨礙司法公正的常見行為及作為包括:

1. 向警方虛報另一人觸犯了刑事罪行,令該另一人被捕;

2. 隱瞞觸犯罪行的事實;

3. 協助他人逃避拘捕(例如歌星謝霆鋒在警方調查一宗交通意外時,容許另一人冒認為司機來頂替自己,因而被判串謀妨礙司法公正罪名成立);

4. 發布旨在妨礙公平審訊的材料。

留意第四項,咁如果細路老豆老母而家網上講嘅嘢 句句屬實又唔驚嘅

cctv, 對話截圖之類如果係客觀全面證據唔同,重點係旨在妨礙公平審訊。

複式洋房

仲有刑事檢控係由執法機構調查, 最後律政司決定是否提告。
如果仍未決定刑事檢控或者刑事檢控進行中,老豆老母問人攞15萬和解 係咩意思?佢係咪諗住收完錢後以任何形式終止執法機構嘅刑事檢控?如果係咁,佢哋而家就係妨礙司法公正。
刑事檢控冇得當事人話停就停,好似有人個女畀人強姦咗,唔係話收左錢, 受害人話唔告就可以了事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊