自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我老公都係咁話
我地陪唔到小朋友下半生
安排得太好
可能害左佢

侯爵府

cyyiu 發表於 24-1-20 10:23
我可能同你係同事 不過我同事係男人!
我個同事同你同事相似,40幾歲全份糧上邀,阿媽係ftm叫佢唔 ...

男人咁樣,我覺得…..好廢….
佢媽其實都唔正常。
我係唔會有機會比阿媽做到咁,做晒d家務先出門?全份人工上繳?我會鬧到佢後艇。

侯爵府

SandyKL 發表於 24-1-20 11:36
你同事真可憐,30歲人仲生活係阿媽掌控中,人生冇趣味。

慘架,不過又係佢自己攞黎,唔知驚佢阿媽啲乜嘢?比我一早搬走左

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

起碼要供埋個大學,大學之後就自己攪掂,
為自己退休生活做好準備,
將來子女供樓,養子女都要錢,
如果自己經濟上有足夠準備,
到時子女結婚後開支大左,
家用比唔比都得,
唔洗下下望住仔女比唔比家用,
大家生活會自在一點。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

華妹妹 發表於 24-1-20 08:30
你老公非常正確既諗法
我同事,佢今時今日都已經30,佢媽仲要成日問佢幾時搵番個人,又話點解都番夜 ...

你個同事呀媽好明顯係養兒防老心態去生,攬住個仔/女當搖錢樹點會放手,從小洗佢腦要佢養父母,否則就唔會大份糧比曬屋企,自己得幾千都唔敢反抗啦 !

總之鄧個後生慘唔識投胎,有家累係好慘,睇怕呢世即唔駛揾另一半,對方見你咁都避開啦,好怕啲又懶又窮有目的,想養兒防老心態嘅人去生仔,害死下一代

侯爵府

你老公非常正確既諗法
我同事,佢今時今日都已經30,佢媽仲要成日問佢幾時搵番個人,又話點解都番夜 ...

如果個阿媽唔係咁痴線,呢啲係筍盤,竟然唔敢倒咗啲飯,咁純品嘅咩

伯爵府

回覆樓主:

可能細時窮,清袋令人好冇安全感,所以有能力時我會提供基本所需,包括學費零用費,佢肯讀都會比,part-time賺嘅自己儲起,到依家full time我要佢比家用架,負返應有責任,亦幫佢儲起將來所需。
當然唔會為佢犧牲我同老公退休生活,總之一切要取得平衡。

男爵府

熱媽 發表於 24-1-20 07:58
有孩子到1 8歲其實父母真係應該放手等孩子過佢自已的人生,不要為佢大學學費,住屋首期,有冇工返,是否能 ...

講就咁講,但係邊有唔擔心

子爵府

你老公非常正確既諗法

有阿媽煮飯帶不知幾幸福,可能佢媽收佢家用係因為怕佢亂花,所以幫佢儲起呢

子爵府

華妹妹 發表於 24-1-20 13:00
男人咁樣,我覺得…..好廢….
佢媽其實都唔正常。
我係唔會有機會比阿媽做到咁,做晒d家務先出門?全份人 ...

我又要拜師,學下呢個阿媽,第時一樣咁對d仔,要3個仔分擔屋企嘅家務

子爵府

無話可說 發表於 24-1-20 11:54
從來都係,做人要自私點為自己,盡左責任養大就算,唔好負累下一代!我自己都係讀完書就返工,爸爸生前都無 ...

錯喇,有床位咁好,我已經同左大仔講d仔18歲之後,如果無工作同俾家用,屋企連床位都唔會再提供,請另覓瓦遮頭,不過佢得7歲仲未明

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 24-1-20 09:35
我同你睇法一樣

現在物價樣樣貴,pt真係無咁易揾,亦多左好多唔係正經正當嘅pt…一心急為左揾錢,真係好 ...

我早兩日問一份清潔兼職,話好多人問工,要俾老闆揀 以前清潔邊有人做,而家大把人想做

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我贊同父母唔應該只專注於仔女,退休要預早開始計劃,唔係接近退休先考慮,到時一來冇時間,二來選擇又會少咗。

仔女上大學已經成年,法律上佢地對自己做嘅嘢負責,但有D學生係較遲熟,尤其是男仔,可能要俾多D時間佢地學習成長,最好當然係由細就培養,唔係一腳就踢佢出去,話你大個架啦,自己搞掂啦。

至於兼職,我覺得適當唔過多係好事,起碼等佢地知道賺錢唔易,學下理財都好,而且體驗下實際工作環境係點,我仔女15歲開始就有做暑期工,佢地話學到好多嘢,特別係同人相處同點樣去面對工作需要係學校教唔到,有嘢又有錢,佢地覺得好正。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-20 10:08
其實父母從小就應該要適量地放手,但唔同意到咗18歲就完全唔駛理佢, 至少仲讀緊書嘅時期, 我會畀學費同生 ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

淘心 發表於 24-1-20 09:47
真羨慕你有個好爸爸。

有好有唔好啦!因為我哋有事佢都真係唔幫 當然佢自己講明,我哋亦唔會有乜期望。

男爵府

有能力嘅話,梗係為自己打算嘅同時都係要為子女打算。
萬一能力不足嘅話,為子女打算到子女自立之後,先再為自己打算。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

華妹妹 發表於 24-1-19 21:02
慘架,不過又係佢自己攞黎,唔知驚佢阿媽啲乜嘢?比我一早搬走左

咁你同事由細到大都係自咁樣嘅教育中成長,可能潛意識中已經接受咗,就算覺得唔合理都唔敢反拒,或者係唔覺得要反拒,只要配合就相安無事。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

熱媽 發表於 24-1-20 07:58
有孩子到1 8歲其實父母真係應該放手等孩子過佢自已的人生,不要為佢大學學費,住屋首期,有冇工返,是否能 ...

同意,否則只會培養成巨嬰。見到巨嬰很可怕。

水晶宮

你老公非常正確既諗法

你同事太乖太老實啦,不識保障自己。我除了第一年出來工作坦白自己人工外,餘生都封口。因為中招,原來自己阿媽會計住,不知打咩算盤,覺得成個家係沒安全感,係絕境咁款。

所以我算獨立,我未必硬對硬咁低層次對著幹,但我會做我想做的事。我好多野係完全沒問父母意見,因為我覺得佢哋幫不到我,只有不斷係倒我米。我反而行出一條路。

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-20 10:23
我可能同你係同事 不過我同事係男人!
我個同事同你同事相似,40幾歲全份糧上邀,阿媽係ftm叫佢唔 ...

以前我初出嚟,我阿媽都有呢啲想法,成日叫我單身唔好結婚啦,目的就想我成份糧攞晒嚟養屋企,然後幫埋亞細佬。佢最在乎細佬是否成家立室,最好我哋啲做女嘅全部單身,最好好似七星伴月咁,做埋工人服侍佢哋,做埋提款機比佢哋,最緊要細佬有得結婚生仔。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊