自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

caughtinhell1 發表於 24-5-7 00:13
回覆 露比2006 的帖子

銀行喺無問題,按程序單簽就其中一個攞錢就可以放款。但問題核心喺聯名戶口喺雙方各 ...

邊度嚟聯名戶口等於各佔一半?

子爵府

小manman 發表於 24-5-7 00:27
咪就係囉!!

超衰格,個大6肥婆都擺到明呃阿伯d錢,依架樓主仲諗住搞細女份工,呢個新會員樓主咩居心呀 ...

如果阿伯仲懵吓懵吓,唔肯醒打官司,我會比封利是支持細女

大宅

caughtinhell1 發表於 24-5-7 00:16
回覆 SOHOT 的帖子

你搞錯,問題不在銀行不在單簽而喺法律上聯名戶口喺大家各自持有戶口一半資金。就算你 ...
見你不断糾缠於联名户口各佔一半這點,請問你的理解從何如來?
本人見識少,從未聴聞這種講法,可以引用來源嗎?

翡翠宮

caughtinhell1 發表於 24-5-7 00:46
回覆 Lhin 的帖子

純討論,如果個女人識玩都幾肯定會打官司。其實細女好被動,你hold住筆錢喺無用。上到庭 ...

你慳d喇!!

男爵府

caughtinhell1 發表於 24-5-7 00:46
回覆 Lhin 的帖子

純討論,如果個女人識玩都幾肯定會打官司。其實細女好被動,你hold住筆錢喺無用。上到庭 ...

唔會
你要說服到嗰官相信細女係有侵吞阿伯嘅財產嘅意圖!
有一點好重要嘅係 :細女同阿伯嘅聯名係2006年開,差唔多20年,一直冇侵吞嘅行為和意圖,直至大陸婆出現,短短時間,攞咗阿伯幾十萬,細女話幫阿伯保管,仲有其他兄弟姊妹做證,你估嗰官信大陸婆定細女!
你嘅案例係嗰女一年後已經拿走存款,仲要有個仔做證,贏面大啲

yeung_ma    發表於 24-5-7 10:06
ificould    發表於 24-5-7 01:01

伯爵府

牛年勳章

caughtinhell1 發表於 24-5-7 00:32

八十九歲老翁指控親生女兒侵吞聯名戶口內逾三十萬元人民幣,女兒辯稱是為免老父棺材 ...

三十萬人民幣數目少容易解釋
呢個伯伯450萬,如果佢話係saving, 希望佢之前咁多年報足稅。
又有冇可能saving 過左身嘅何太有佔一部分,所以仔女唔憤氣咁分比外人。
點都好,如果嗰位新何太唔係騙子,d 仔女一個月比返伯伯平時每月的開支數目伯伯再加相等於一個外傭月薪當請新何太照顧老父。
但嗰位女士一開口就100萬,係正常人都會覺得佢係騙子。唔好咁大偷都攞左20-30 萬禮物。

伯爵府

返醫院工就係專業人士?一間醫院咁多工種,
如果係醫生、護士點會咁易無咗份工,人手咁短缺

大宅

caughtinhell1 發表於 24-5-7 00:32

八十九歲老翁指控親生女兒侵吞聯名戶口內逾三十萬元人民幣,女兒辯稱是為免老父棺材 ...

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110422/00176_044.html

複式洋房

聯名戶口可以不是聯權共存,如果戶口內全部是被照顧者的錢,照顧者並無存錢,聯名戶口只是操作上的安排,戶口內的款項並非兩人同時擁有,不是一人佔一半。當被照顧者離世,聯名戶口款項是死者遺產,照顧者不可以動用,否則等同挪用他的財產或盜竊,屬刑事罪行。

複式洋房

回覆 kksam 的帖子

我搞錯,應該係聯名戶口可以不是聯權共存,如果戶口內全部是被照顧者的錢,照顧者並無存錢,聯名戶口只是操作上的安排,戶口內的款項並非兩人同時擁有,不是一人佔一半。當被照顧者離世,聯名戶口款項是死者遺產,照顧者不可以動用,否則等同挪用他的財產或盜竊,屬刑事罪行。

男爵府

聯名單簽係可以完全攞走㗎

複式洋房

涉款卅多萬
四十九歲被告許惠芳,被控於去年三月廿二日,偷竊存於她與父親許琨泉及其中一名弟弟於中國銀行聯名戶口內的三十三萬四千多元人民幣。裁判官裁決時指,許伯年紀雖大,但思路清晰條理分明,無需要將錢交予子女處理,也無說過要將三十多萬元全用作身後事。既然無證據說許伯打算將錢瓜分給子女,被告辯稱是受老父所託處理該筆錢的說法便不成立。對於錢的用途,許伯隨時有權改變主意。被告以擔心老父生前會把錢用罄,將錢存入自己的戶口而拒絕交回,是不誠實行為,因此盜竊罪成。辯方求情稱被告已經離婚,品格良好,因固執才犯案。

案件編號:ESCC 1106/2011

複式洋房

回覆 yan_mum 的帖子

單簽攞走喺無問題。問題關鍵喺細女攞錢唔歸還當中是否涉及盜竊。上面案例就告得入

伯爵府

問法律意見,做文件入稟,未上庭已經使一筆律師費,呢啲細藝野,有排 排期上庭,何太等唔等到咁耐呀?唔好講何生勒

子爵府

caughtinhell1 發表於 24-5-6 23:38
始終450萬喺聯名戶口,就算雙方同意單簽攞錢都有一半喺屬於何伯。如果何伯証明畢錢喺自己積儲有入數紀錄咁 ...

聯名戶口有幾多錢同佢應該擁有一半,只係你自己見解!

複式洋房

個情況就等於合夥搞生意,聯名戶口單簽。其中一個攞走全部錢。咁另外一個拍檔有無話全部錢歸你?更何況喺個細女好大機會無入過錢落去個聯名戶口。即喺以其中一個管理人身份持有戶口。咁上到庭你唔喺偷喺乜。

珍珠宮

小manman 發表於 24-5-7 00:27
咪就係囉!!

超衰格,個大6肥婆都擺到明呃阿伯d錢,依架樓主仲諗住搞細女份工,呢個新會員樓主咩居心呀 ...

新會員會唔會係主角呢

水晶宮

caughtinhell1 發表於 24-5-7 01:01
聯名戶口可以不是聯權共存,如果戶口內全部是被照顧者的錢,照顧者並無存錢,聯名戶口只是操作上的安排,戶 ...

都係果句,先要証明到畢錢係亞伯先再講啦 唔比係死左既老婆?或者係仔女多年黎比既家用.….好心你咪跟車太貼。亞bk判官.......

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

嗰個呀伯,咸完就算,仲要娶埋,真係唔抵幫。我信佢啲仔女,會比返啲錢佢,只要佢同個女人斷絕關係。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

姸媽 發表於 24-5-6 17:21
新會員會唔會係主角呢

可能係好姐妹,同樣識個老坑,睇下點玩

首頁
23456...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊