跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

WAH.....你囝囝好叻喎 !
4月時試過訓練健健戒片,不過唔成功.佢唔肯坐廁所板/坐廁.上星期佢試左幾次去大大時叫我地,雖然佢好快痾左.呢幾日又會指住廁所叫去shu shu,但未成功過.但我諗依家係時候再train過佢.
你既方法幾好咁喎,等我都試下先.唔該晒~!

原帖由 fionasyc 於 10-6-7 14:27 發表
我仔仔介咗片喇!最初我都好心急同激氣, 但後來用咗個friend教我嘅方法就好快得咗!
以下係我ge經驗, 唔一定人人都得, 同大家share吓啦~

1) 唔好著片, 只著褲仔, 教bb想尿尿要叫shu shu
2) 起初一定會瀨, 唔瀨係天才, ...
My Blog:  [http://hk.myblog.yahoo.com/caca-caca]

伯爵府

已經踏入第三個星期喇....頭一個星期,日頭只係穿褲仔,每日都濕成8條褲.每日不停抺木地板,又要洗褲....但一D進展都無,所以第二星期開始都係穿番片片先.要休息下呀~(我個仔言語仲係超小單字,理解能力都好差)
而家亞仔識企響度VV,但當然要我的佢入去廁所啦,佢每次都唔願意+發皮氣,不論有或冇都唔肯.....勁樓計!...唉...好羡慕有D媽咪可以咁成功呀! 努力呀!

複式洋房

記住如果bb無論50%成功定100%成功都要讚吓佢呀!!

禁止訪問

洋房

i used to take him vv in the bath tub within 15 mins after he drinks cos he knows he can play water and washing his patpat after vv and he enjoy it so much..then i started to put him vv to the toilet last week and it works as well. so mummy can try on the bath tub first =)

複式洋房

原帖由 fionasyc 於 10-6-7 14:27 發表
我仔仔介咗片喇!最初我都好心急同激氣, 但後來用咗個friend教我嘅方法就好快得咗!
以下係我ge經驗, 唔一定人人都得, 同大家share吓啦~

1) 唔好著片, 只著褲仔, 教bb想尿尿要叫shu shu

好多謝你教既方法, 我都有跟住做, 我囡囡由開頭一日濕成4-6pcs褲仔, 同埋永遠同佢去小便都次次無, 次次都瀨, 激死! 佢又唔識講, 果時真係好灰心同心急, 到這幾天佢已識在想去小便前同我講"要尿尿", 我便帶佢去, 每次都有, 同理過了一小時多D, 佢無出聲叫我又未去的話, 我便帶佢去, 每次都會有尿, 現在一日都不會瀨濕一條底褲仔, 除了睡覺和出街要用, 真係好開心! 但係都唔知幾時出街唔駛用? 係咪要睇定D先呢? 有無 mami 可以指教下! 請給些意見! 十分感謝!

大家都一起努力啦!

伯爵府

全日響屋企只穿褲仔(唔穿尿片)已經2個月+1星期了....還未成功.
不過呢2日終於聽左亞b主動叫廁所幾次...希望快d可以介到日片啦! 因為9月要開學喇!

複式洋房

亞囡日頭已完全識在potty小便(每次都自己會叫你), 全日都無濕褲仔, 除了出街和睡覺要用, 但不知點解佢成日大便響褲仔度, 每次痾左先同你講 "mami痾尿", 但已經去左, 趕唔切, 攪到我要洗褲仔, 都唔知點洗! 激死, 又唔想每次掉條褲, 佢又唔係唔肯去potty度, 都試過一次痾左落去, 究竟係咩原因呢? 請問各位mami有無方法教我? 我唔想再不停洗 "ng ng" 褲仔la, 請指敎! Many thanks!

複式洋房

fionasyc,
請問你仔仔係屋企ok左幾耐出街先唔駛用片呢? or 如果各位mami知請指敎! Many thanks!

伯爵府

原帖由 hebemami 於 10-8-5 16:57 發表
亞囡日頭已完全識在potty小便(每次都自己會叫你), 全日都無濕褲仔, 除了出街和睡覺要用, 但不知點解佢成日大便響褲仔度, 每次痾左先同你講 "mami痾尿", 但已經去左, 趕唔切, 攪到我要洗褲仔, 都唔知點洗! 激死, 又唔 ...

我個女又係一樣, 佢其實都介o左日片 2個月架喇. 係屋企冇著片, 識得講 shu shu, 不過都只係肯坐 potty, 試過比 bb 廁板佢坐, 佢唔肯, 其次, 就係佢一痾 親 poo po, 都喊, 一家要著番條片, 企係度 "吳" 介o左咁耐片, 都係試過一兩次肯坐 potty 到開大. 都唔明點解, 企係度痾落條片到咪仲唔舒服, 都唔明點解唔痾落 potty.
我都想問有冇mami 有經驗.!!!!!!!!!!!!!!!!1

複式洋房

原帖由 第二任媽媽 於 10-8-5 17:46 發表

我個女又係一樣, 佢其實都介o左日片 2個月架喇. 係屋企冇著片, 識得講 shu shu, 不過都只係肯坐 potty, 試過比 bb 廁板佢坐, 佢唔肯, 其次, 就係佢一痾 親 poo po, 都喊, 一家要著番條片, 企係度 "吳" 介o左咁耐片 ...

我囡囡終於學會每次大便響potty度, 這星期已經無miss過, 其實係突然學識, 如果佢急大便, 同樣會叫"急尿", 跟住就痾大便落potty度, 開頭我都不知佢痾左大便係potty, 係佢比返個potty我, 之後就每次都識, 真係好開心, 小便又無miss過, 而出街我都開始唔用片(e.g 出1-2hour左右), 佢都肯去街D洗手間, 去街去得遠就未試住, 都ok, 無瀨濕!

伯爵府

原帖由 hebemami 於 10-8-13 17:17 發表

我囡囡終於學會每次大便響potty度, 這星期已經無miss過, 其實係突然學識, 如果佢急大便, 同樣會叫"急尿", 跟住就痾大便落potty度, 開頭我都不知佢痾左大便係potty, 係佢比返個potty我, 之後就每次都識, 真係好開 ...

妳囡囡好叻呀!! 識得係 potty 到痾 po po. 我亞囡仲未得呀, 昨天都係咁, 知道佢個款係要痾嗅架喇.
佢就行唔安, 坐唔落咁. 我叫佢坐 potty 到痾啦. 佢唔肯, 跟住我話咁同妳著番條片片啦, 佢就話好.

妳囡囡幾大呀? 足兩歲?
我囡囡2歲2個月喇. 真係好煩

複式洋房

原帖由 第二任媽媽 於 10-8-16 16:07 發表

妳囡囡好叻呀!! 識得係 potty 到痾 po po. 我亞囡仲未得呀, 昨天都係咁, 知道佢個款係要痾嗅架喇.
佢就行唔安, 坐唔落咁. 我叫佢坐 potty 到痾啦. 佢唔肯, 跟住我話咁同妳著番條片片啦, 佢就話好.

妳囡囡幾大呀? ...

我囡囡現在2歲1個月, 不需擔心, 我囡囡都係差不多2歲先識痾第一灘尿落potty度, 之前教極都不識, 成日dick佢去potty度都無尿, 轉頭又頼濕, 又不識講, 果時我都好激氣, 係佢突然間2歲先識叫你"痾尿", 那時便開始識痾, 又無頼尿, 1個月後25個月咪急大便當成"急尿"叫你law, 我之前都教佢好耐, 佢都照痾落褲仔度, 痾完先叫你, 攪到我都丟左幾條褲仔嫁, 細路仔好得意嫁, 未到時間佢不會識, 咪每次教佢同解釋佢聽同埋一路等時間law, 你個女都會好快得嫁, 努力啦!

伯爵府

原帖由 hebemami 於 10-8-16 17:43 發表

我囡囡現在2歲1個月, 不需擔心, 我囡囡都係差不多2歲先識痾第一灘尿落potty度, 之前教極都不識, 成日dick佢去potty度都無尿, 轉頭又頼濕, 又不識講, 果時我都好激氣, 係佢突然間2歲先識叫你"痾尿", 那時便開始識痾 ...

多謝妳先!!
我囡囡2歲2個月, 佢係 未夠2歲已經介到日片架喇.但係就係便便總要係片片, 佢同妳囡囡一樣, 之前無端端試過幾次痾 poo poo, 佢都係講shu shu, 點知坐到落potty, 佢又痾o左喎, 但就係試過兩三次咁大把, 其餘時間都係 要著o左片片先痾, 希望佢依家返o左 nursey 會學到快 d 識得大小二便啦.

伯爵府

我個仔肯每次開大開小前都會同你講尿/吏,尿就可以去大人廁所企櫈仔,除左有時顧住玩.但開大就好難搞,佢肯坐POTTY,但佢可能唔識出力痾唔到,經常今日坐POTTY幾次都去唔到,聽日又想痾,但坐位POTTY又去到...如是者...最後一定要痾,偷偷搵個地方企響度痾!要企響度出力先痾到呀!我都唔知點先可以改變到佢???

大宅

原帖由 kb7724 於 10-5-12 12:33 發表
翁b情況同你女女一樣! 用咗2星期學戒片, 依家平時響屋企就唔著, 夜晚同出街照著片, 但係佢著住片都唔v v, 忍到忍唔到一痾就一定成條片濕哂, 又或者返到屋企先痾! 唔出街一日最多用2條片, 有時用1條~ 我唔急住要佢戒夜晚片, 等佢習慣咗返學既時間表先再戒lu!

當阿囡兩歲時, 覺得佢好似ready, 就用咗3星期去學介片, 最後成功咗, 到而+都算幾穩定, 不過我都唔諗住同佢戒埋夜尿, 好的睡眠質素好重要, 夜晚要叫醒佢去廁所好似有點違反常規, 母嬰健康院都無叫我咁做! 同埋, 只要佢的技巧更好, 自然自己都可以做到!

等待驗證會員

我都是用樓主的方法
二仔兩歲兩個月已經戒了日片
連出街都不用穿片
但晚上還要咯
他算學得快
教他幾次跟他說要VV或者唔唔就跟媽媽說
間中又不斷提醒他
現在真是慳了很多片

禁止訪問

伯爵府

cocolulu,
而家夏天係介片既好時機喎!你唔好咁懶啦,日頭唔好心佢穿片,女女都會舒服D嘛!我地D間中用M巾都咁鬼辛苦啦!....
況且你女女仲咁叻識叫你喎!快D試下啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至