自由講場

跳至

首頁
23456...29

尾頁

子爵府

畀面勳章

咁應該叫個位老師廿年後先好影

原帖由 21g 於 10-3-18 12:14 發表
如果學校知道原來是請事假,而容許用病假來申請(批准),咁校方真係好有問題!!

覺得制度不合理,應該去抗爭才是正路
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

男爵府

NO PROBLEM !!

原帖由 16tea 於 10-3-18 11:47 發表
係小學! 係一日正常的返學日子!!
位老師請左一日病假, 去影婚婚紗相,
作為家長, 你覺得可以接受嗎??

更新: 我打漏左, 老師係請病假的!

公爵府

原帖由 21g 於 10-3-18 12:14 發表
如果學校知道原來是請事假,而容許用病假來申請(批准),咁校方真係好有問題!!

覺得制度不合理,應該去抗爭才是正路

唔會有"批准"的可能的,只是大家當唔知,有事都是當事人承擔的.如果影婚紗相,我相信無人會蠢到公開被人知.

珍珠宮

原帖由 maisyraymond 於 10-3-18 12:18 發表
咁應該叫個位老師廿年後先好影
有見地

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 maisyraymond 於 10-3-18 12:10 發表
如果你係佢, 學校又唔批, 你會點做? 唔影相???

我自己就唔會講大話, 厄病假
唔係話自己清高, 而係周圍都有好多 "鬼"
費事比人 "督" 出黎, 冇左份工
我寧願早 D 安排學校假期或 WEEKEND 影

如果老師真係唔可以請事假, 我都覺得好唔公平
但係都唔代表我要認同老師講大話

如果大家都認為制度有問題
可以一齊發起, 要學校關注問題
而唔係話要同意不誠實的行為

男爵府

如果老師夾硬放事假,唔理學校批唔批,後果會點??又如果教育局知道左,學校容許老師用病假理由,申請做私人事,又會點?

洋房

醒目開學勳章

原帖由 EVA222 於 10-3-18 11:50 發表
一日無所謂,有替假老師,好過有些長期鋤病假,連生三個怒放產假,以上兩款我領教過.

有老師連生三個? 幼/小/中?

男爵府

原帖由 heilok 於 10-3-18 12:19 發表
唔會有"批准"的可能的,只是大家當唔知,有事都是當事人承擔的.如果影婚紗相,我相信無人會蠢到公開被人知.

或者同幾個老師一齊放蛇,用生病理由,申請放事假,仲要make sure 校方是知情,再告上教育局,唔知有冇可能

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我個仔嘅同學.. 有媽媽請假唔返學去陪仔親子旅行!
如果問我.. 婚紗相一世人影一次.. 但係親子活動就1-2個月一次!
我只可以話... 教書嘅都好慘, 無乜自由, 但係就唔係人人都咁有品囉!

公爵府

原帖由 21g 於 10-3-18 12:21 發表
如果老師夾硬放事假,唔理學校批唔批,後果會點??又如果教育局知道左,學校容許老師用病假理由,申請做私人事,又會點?

夾硬放=曠工,炒得.
病假如無假紙謊稱病=炒得.
病假有假紙可能麻煩些,涉及醫生,不過如果可以証實是開假病假紙,應該都是炒得.
所以我才說佢蠢.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

法律不外乎人情, 制度係死嘅, 人係生嘅, 如果學校默許老師用病假代替事假, 作為老師, 有必要再去抗爭要學校唔可以批准佢放病假, 一定要批事假嗎?

作為校方, 如果校方在替堂老師安排方面做足, 我又睇唔到作為家長有咩藉口去投訴喎?!

大宅

好媽媽勳章

我接受到...個老師一生人會影幾多次婚紗相? 一日半日小朋友又唔會留班, 冇所謂啦~

影相要BOOK, 又要試衫, 如冇planning請病假...攪即興會有難度喎~

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我老公教書, 其實真係好煩, 仔女學校家長日, 學校旅行(因為在平日)一定無得去 (搞到我每次都同老師解釋)! 去旅行仲慘, 又要就阿女假, 又要就佢, 結果次次都勁貴同巧多人, 而且佢假期離港仲要申報. 至於有什麼假可以請? 上次我生細女時, 校長就放佢兩日, 但課程要同其他老師調! 有d人話做老師好, 假多, 但是老師無大假, 有時中午都要看小朋友, 遇到什麼要事要辦就真煩!

其實老師都是人, 工也是一份工, 他們的彈性真少, 只要佢上課時教好小朋友, 有時也要多多體諒他們!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一日可接受

珍珠宮

咁教師咪成世都唔可以參加仔女家長日, 親子活動/旅行, 畢業禮等等囉?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

老師只係教書,打份工,唔係聖人,唔使要求咁高卦,結婚開心事,戥下佢高興啦

公爵府

原帖由 21g 於 10-3-18 12:24 發表

或者同幾個老師一齊放蛇,用生病理由,申請放事假,仲要make sure 校方是知情,再告上教育局,唔知有冇可能

用甚麼例炒?知情不報?如果d老師同校長關係那麼差,校長又點會肯? 我個朋友是第1年教書,所以完全唔知.我都係這樣才知一年只有紅白2日事假.我都問過佢,如果結婚請了2日,大吉利是同一年父母是但一個去了,點算?佢都唔知.

子爵府

畀面勳章

if the activities are on the weekdays, they can't. But of course some principals are nice and they understand teachers are also parents.

原帖由 kikiboy 於 10-3-18 12:28 發表
咁教師咪成世都唔可以參加仔女家長日, 親子活動/旅行, 畢業禮等等囉?
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我影結婚相都係請病假去影既
老師都係人姐
一日半日由佢囉

首頁
23456...29

尾頁

跳至