自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

無用工人2年幾,全家每日早出(6:00AM)晚歸(7:00PM),大時大節先打掃...係屋企專登吾帶眼鏡,咁就無晒D麈啦.將請工人既錢裝修到屋企無"LAR"密密實實..D塵無得留底.最近因為腳痛才去勞工處招請1個鐘點...

珍珠宮

醒目開學勳章

回復 2# Candice1128 的帖子

Same! Same!
Agree with you!

侯爵府

無工人真係好忙, 但又真係幾enjoy一個人在家寧靜嘅時間.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 sasa@uk 於 10-11-14 00:40 發表
我無工人兼要返工
我已經調節自己既眼係睇唔到塵 :lol

I like it!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 FA8866 於 10-11-15 20:18 發表
自動煮飯機?即係洗埋米?XD

原帖由 sasa@uk 於 10-11-15 21:21 發表

有未呀?

您真係...仲懶過我,連洗米都唔願.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

洗碗碟機我搵到bk以前有個topic有講,大家可以睇下.>>http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1731161&goto=lastpost

大宅

原帖由 sasa@uk 於 10-11-14 00:40 發表
我無工人兼要返工
我已經調節自己既眼係睇唔到塵 :lol
勁... 我要返工, d家務通常係奶奶做晒, 我放工返去食飽剩係洗碗就ok

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 JJBBCC 於 10-11-16 08:46 發表
me too!

我用咗姐姐12年, 無用7個月,
自已做返晒, 好累但好開心, 唔駛比人激, 自己仲輕咗10BLS!!!!
冇姐姐真的令身心愉快! 又慳$$, 又唔洗有賊入屋, 又唔洗聽鄉下話!!
小朋友返咗學, 老公返工, 我好enjoy 屋企好 ...

我而家哩個賓嚟咗2個幾月, 就已經將我屋企所有冇鎖o既嘢摷過晒, 就連我囡返香港第2日已發覺個laptop袋都俾人搜過, 仲要將佢部laptop翻轉咗(蘋果logo都翻轉埋), 我櫃頂啲盒全部俾佢郁過晒, 搜過晒, 最好笑我隻佬仲要自欺欺人, 話佢會唔會同我抹塵所以郁過晒喎, 可惜, 喺啲盒上, 除咗見到有幾隻因為舖滿塵而見到o既手指印之外, 啲塵仍原封不動厚厚的舖喺盒子上, 咁佢做乜郁我啲盒? 而家開始唔見啲濕碎嘢啦! 叫佢揾又揾唔到, 佢哋唔係嚟做家務的, 係嚟做賊ga, 可惜, 我哩個賊偷唔到啲咩太值錢嘢, 因為就連小朋友錢箱啲錢自之前俾偷錢工人偷走晒之後, 我哋唔會再入錢喺小朋友錢箱度, 所以我而家哩個賓冇乜油水可揩

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回復 6# Joshua_BB 的帖子

好有同感

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 臭豬bma 於 10-11-14 01:50 發表
我一個5歲,1個1歲10個月
以前我每日掃地吸塵,但一星期先拖一次地同抹屋..
後來頂唔住,買左自動吸塵機同自動洗地機, 每日SET好時間,先吸塵再洗地,返屋企後如2個細路食野整污JOR個地下,我會再開自動吸塵機吸多一次塵, ...

八卦問下, 你的自動吸塵機同自動洗地機咁牌子同大約咩價錢? 邊度買?--> 原來已經答左. 謝謝!

我家雖然有工人, 但唔知係阿姐懶定真係有咁多家務, 工人姐姐只係掃地同抹地, 但沒有抹層架/櫃的塵, 所以我屋企都好多塵. (話佢佢就唔出聲, 但情況依舊.)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 amypekkle 於 10-11-16 13:23 發表

八卦問下, 你的自動吸塵機同自動洗地機咁牌子同大約咩價錢? 邊度買?
我家雖然有工人, 但唔知係阿姐懶定真係有咁多家務, 工人姐姐只係掃地同抹地, 但沒有抹層架/櫃的塵, 所以我屋企都好多塵. (話佢佢就唔出 ...

吓? 你請佢返嚟做清潔個喎, 有塵唔關佢事? 咁請佢返嚟做乜?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-11-16 11:50 發表

我而家哩個賓嚟咗2個幾月, 就已經將我屋企所有冇鎖o既嘢摷過晒, 就連我囡返香港第2日已發覺個laptop袋都俾人搜過, 仲要將佢部laptop翻轉咗(蘋果logo都翻轉埋), 我櫃頂啲盒全部俾佢郁過晒, 搜過晒, 最好笑我隻佬仲要 ...

DoReMi媽媽,
你個工人好恐怖啊! 咁你係咪詐唔知, 冇話佢?

我屋企有裝眼仔, 但沒有常常check. 早排初裝好眼仔試機睇錄影時, 見到工人姐姐拖地時開我地的書櫃攞d相簿一路睇左半個鐘. 我係有少少唔鍾意, 不過又覺得好似唔係大件事, 所以冇提我知, 亦冇話工人.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-11-16 13:26 發表

吓? 你請佢返嚟做清潔個喎, 有塵唔關佢事? 咁請佢返嚟做乜?

我話佢佢至叻就係唔出聲. (唉! 只能講, 好過佢駁我咀啦!)
大部份的工人只會你叫佢抹邊度佢就抹邊度, 有時叫左都未必記得抹. 但一定唔會主動抹.

上一間屋我住了一年(租屋, 搬入前捉住工人大清潔過), 一年後我見到主人房門較那邊的框積晒塵, 但工人永遠唔會睇/留意到.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

以前有返工未有亞囝會一星期先執屋, 吸塵抺地
依家就日日朝早就吸塵抺地, 隔日洗3次洗手間, 抺傢私, 層架, 玻璃櫃.
如果有煮食, 我會係洗碗後抺一次爐頭.

公爵府

好媽媽勳章

我冇工人,屋企係我一人打理晒(雖然辛苦,但我好享受咁嘅生活)
我好愛乾淨,地會日日掃同拖,抹塵就隔日抹咯(冇買吸塵機) 床單我都約一個禮拜換一次嘅...
so...搞到自己好唔得閒mouth:mouth:" />
明明屋企都冇垃圾喺地下都要日日拖地...唔知拖嚟做乜?------>老公成日咁話我

你的人格如何,你的人生亦必如何!

象牙宮

原帖由 amypekkle 於 10-11-16 13:36 發表

DoReMi媽媽,
你個工人好恐怖啊! 咁你係咪詐唔知, 冇話佢?

我屋企有裝眼仔, 但沒有常常check. 早排初裝好眼仔試機睇錄影時, 見到工人姐姐拖地時開我地的書櫃攞d相簿一路睇左半個鐘. 我係有少少唔鍾意, 不過又覺得好 ...

我哩個工人真係幾差ga, 我請咗8, 9年工人, 係哩個令我覺得出街要鎖房門(不過而家工人啲質素奇差, 搞到我真係好唔想請工人了), 之前我唔鎖的, 我明白係人都會有好奇心, 做嘢時睇睇唔出奇, 但刻意成咁, 大動作搜索, 令到我發現, 佢係第1個(之前個偷錢工人偷小朋友錢箱錢我都係喺佢走咗之後先發現)

佢可能見冇乜油水, 買餸我同佢一齊(冇得打斧頭), 值錢嘢全部鎖晒, 錢箱已經偷無可偷, 就連貴啲o既鞋我都鎖晒入我房, 佢自己辭工了(其實佢辭工嗰日我都揾agent請新工人了, 佢唔辭我都會炒佢), 而家佢辭工我可以慳返3千幾蚊(一個月代通知金), 係蝕機票同路費俾佢囉! 益哩啲人真係唔值, 嘢做得唔好, 我喺屋企都成日偷雞唔做, 如枱墊之前一晚用過有晒湯漬, 佢可以唔洗擺喺度第2朝墊嚟俾我食早餐, 一塊布可以抺晒成個廁所, 話知你屎坑同洗面盆, 而家啲賓o既衛生意識都唔係好ga咋!

所以我極期待有部真係幫到手既洗地機.

象牙宮

原帖由 amypekkle 於 10-11-16 13:44 發表

我話佢佢至叻就係唔出聲. (唉! 只能講, 好過佢駁我咀啦!)
大部份的工人只會你叫佢抹邊度佢就抹邊度, 有時叫左都未必記得抹. 但一定唔會主動抹.

上一間屋我住了一年(租屋, 搬入前捉住工人大清潔過), 一年後我見到主 ...

我而家哩個仲要係黑面, 駁咀, 郁下想同我鬧大交嗰隻, 咁你嗰個o既優點係唔出聲. 我嗰個買嘢拎多小小, 就一路行一路講so many things ar! 我成日要同佢講You talk too much! 又偷我屋啲零食食, 明明同佢講好食正餐以外的食物要得到批准, 結果, 我喺星加坡買返嚟o既白咖啡無端端小咗幾包, 成間屋計埋工人得3個人, 我老公唔飲, 得我同佢, 唔係我就一定係佢啦, 問佢仲死唔認, 都廢事要佢認, 只係重新強調唔可以飲同食未得批准o既食物, 又偷食我囡至愛o既零食, 你知啲小朋友ga啦, 無端端唔見咗自己心愛零食會嘈到拆天ga o麻! 總之佢哋就係賊性難改.

複式洋房

你地咁講, 我都好期待d仔大個左冇工人用既日子啊!到時就唔洗睇個賓面色了!

大宅

d仔仔女女成日鍾意訓地玩, 咁你地會唔會睡前再同佢地換睡衣先訓架? 定係訓過地既衫褲會直接上床訓?

首頁

尾頁

跳至