懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

其實唔好話唔讓大肚婆啦,就算D人見你抱住BB入上車都唔讓你啦,我都睇化,
我抱住個女上車但個女訓左都無人讓啦,而家D香港人係咁架啦

Gdydis  所以我大肚從來都無諗過d人會讓位比我, 但都唔駛罵我坐咗佢地個老人位  發表於 12-7-10 02:48

珍珠宮

回覆 回覆:Gdydis的帖子

自己果b要緊。呢個時候要殘忍d啦。咪理佢

Gdydis  agree, 我地依加係2條命, 真係唔讓得  發表於 12-7-10 02:49

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我會答亞婆你咁好中氣點睇你都唔係有需要人士啦,企多d好啊,練下你d腳骨力,你知啦,人老骨頭脆,唔練下好易無:;pppp::;pppp::;pppp:

大宅

回覆:今日比亞婆罵我依個7個月的大肚婆唔讓老人家座>.<"

嘩!我大緊肚嗰陣勁唔好老脾!比著我,分分鐘黑面鬧人!

大宅

回覆 -bella- 的帖子

我都試過呀。。我果日同c6搭火車。。我企系d位中間因為c6系度我無淋過要坐。。甘岩有個阿婆距離我4.5個身位左右。我前面坐系度個女人見到個阿婆就即刻話讓距坐。不過個阿婆一個站就落所以無坐到啦。。跟住個女人就坐翻系度。。我企正系距前面距又見到我系大肚但距可以完全無淋過俾我坐咯。。當時我就系度淋點解會甘奇怪呢。。讓阿婆但吾讓大肚婆。。淋左好耐都淋吾明 ps..我果陣都5個幾月現曬肚

Gdydis  咪係, 我地都係立入有需要坐之人士  發表於 12-7-10 02:52

男爵府

今日我在巴士都見到自私的嬸嬸。
她坐優先座近走廊、放手袋在近窗口個位。
見到我(成八個月肚,好明顯)都無意思拿開手袋俾我坐,我見仲有其他位就無理她。之後有老人手抱BB上車,她繼續一個人霸兩個優先座,唔讓俾人坐,勁乞人憎!我心想可能她的腳受傷,但見她好敏捷落車又唔似。

樓主的CASE,可以當聽唔到個阿婆講乜。七個月企太危險啦!那坐位不是老人座,是有需要人士都可以坐。件阿婆唔識字都可以睇貼紙上的公仔啦。

Gdydis  所以都怕怕喇, 個d位好似已經刻咗係老人優先位, 有位都唔會再坐個d位  發表於 12-7-10 02:55

大宅

唔係喎!有次搭巴士,又係有一個70多歲老人家,一個有bb的媽媽剛剛上車,我讓坐俾個有bb媽媽.因為巴士好chock,佢哋二條生命,好危險.唔係唔照顧老人家,而係佢可以
扶繄啲,或等有其他人讓坐!不過那個老人家似老賣老,爭位坐,我唔俾佢坐,仲俾眼超超!口中喃喃自語,俾佢閙緊!

Gdydis  認同, 我都係會讓大肚婆, 因出事真係可以好嚴重, 2條人命+出血  發表於 12-7-10 03:01

大宅

我個人在懷孕期間都為了這些情況有唔䦕心,自己有能力當然唔想靠人睇人面色,但陀緊時候真係會有心無力,攪到影響我心態(唔敢再生第二個bb).....無耐架mouth:

Gdydis  唔開心的事,過咗去就算,唔好再唔開心,咁都重有好多好心人,支持你再生  發表於 12-7-10 03:05

男爵府

回覆:今日比亞婆罵我依個7個月的大肚婆唔讓老人家座>.<"

個亞婆咁野蠻既。
我大肚時經常俾人話我唔讓位。
因為我身短又擺個袋喺大脾,成日都俾人誤會我唔讓位。
到我起身落車時D人先會用D唔好意思眼神望住我,好慘!

Gdydis  係呀, 由其依加2千年代, 我地d大肚婆唔再穿大肚裙, 真係成日比人誤會  發表於 12-7-10 03:13

大宅

畀面勳章

回覆 allah 的帖子

我有講, 但佢都重係咁罵, 不久我落車再講多一次, 我唔咪唔讓你地坐, 依係我有個BB所以唔方便讓, 佢景然話 "我點知呀" 依加咪再話你知囉, 跟住我話我就落咁你坐啦, 轉個頭佢就拉拉聲走到最入, 你話佢係咪玩嘢呀, 真係太過訓喇

lobbmamee  其實你唔洗理阿婆講咩,似乎阿婆係有點腦退化,亂講野,行為和言語唔一致  發表於 12-7-10 13:56

男爵府

有時都要睇下邊條線, 我搭開沙田出九龍, 可能多老人家, D後生坐開都好識做, 坐後D, 有時D老人家仲會互相提點, 小心停車....當然, 放工時間一定多左D九唔搭八既人啦....

男爵府

回覆 豬C9 的帖子

我琴日出街,都係d最後生的唔肯讓座比別!

大宅

gigi_ypc 發表於 12-7-9 10:43
我唔會讓, 啲亞婆成日持老賣老.....

Agreed

別墅

我試過6個月時起身讓俾個快暈低的女仔,之後後面有位男士見到我大肚便立刻讓番比我,但個時未有iphone, 而家坐車大部份人都低頭玩電話,真係少左人讓坐

Gdydis    發表於 12-7-10 17:06

男爵府

我覺得樓主無問題, 比著我都唔會讓, 如果佢係咁鬧落去, 我一定會鬧返佢轉頭。
咁好中氣去鬧人, 身體實好健康啦!!
反而其他乖客真係好衰, 明知你讓唔到都唔會主動養比個阿婆

Gdydis  咪係, 攪到我好似係喥蝦亞婆咁  發表於 12-7-10 17:23

大宅

回覆 chezz 的帖子

講得啱^^

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大聲D回覆佢:婆婆我都好想讓比你坐,但我有左7個幾月,而且我又有D唔舒服,唔好意思我呢個大肚婆讓唔到比你坐
(呢D說話係比晒所有人聽)

Gdydis  講咗,但佢都形然係咁罵,重話後生搖搖都唔讓坐,果d係老人優先座,咁先氣死  發表於 12-7-10 17:29

大宅

我會首先確認阿婆是不是要我讓位給佢,如是的話,我會同佢講:「唔好意思我正懷孕7個多月,頭有點兒唔舒服,而且架車好CHOK,我怕讓位給妳之後跌倒要麻煩妳幫我打999叫十字車就唔好啦!麻煩妳問吓其他人可唔可以讓位給妳呀?」
咁樣絕對可以令到阿婆收聲及其他人都會 feel guilty.

Gdydis  講咗比佢知我有BB, 但佢係咁罵, 後生搖搖都唔讓坐, 果d係老人優先座  發表於 12-7-10 17:32

複式洋房

我哋都係D有需要的人仕, 絕對有權駛用優先坐, 何況架車又唔係得你一個, 要讓都係D冇咁有需要坐的人讓喇~係我就唔理佢喇~由佢嘈當聽唔到,當街同佢嘈埋一份真係有失身份,而且巴士咁多站一陣都有人落車喇~

Gdydis  agree!!!  發表於 12-7-10 17:34

首頁

尾頁

跳至