時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

agree with u

珊瑚宮

回覆:其實點解針對港九小輪船長有問題

伯爵府

好媽媽勳章

我也覺得事實未現
起碼口供未落的情況下
建議大家不要把報導視爲一百%事實
發生意外大家要找個仇家出來鬧很常見
但未必是事實
同理其實什麽國際慣例、海事條例是什麽?好似不太見到相關報道

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 tempooo 的帖子

咁大單意外 , 實在令人震驚同難過, 負面情緒好自然要咁地方發洩....

好同意樓主的分析 ....

唔知講咩好啦....

祝願死者安息 , 佢的家人節哀順變

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

陪月勳章

小豬澄 發表於 12-10-2 04:10
個船長有幾白痴 你講黎聽下
香港船藝學會會長李慨俠表示,根據國際海事慣例,兩船相撞後,肇事船隻絕對不可不顧而去,而且按國際救援公約,受損程度較低的船隻,更加須要向嚴重受損甚至被撞沉的船隻,提供一切救援,「你係最近嘅,水警輪都冇咁快到啦。」

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

tkykeikei 發表於 12-10-3 00:07
香港船藝學會會長李慨俠表示,根據國際海事慣例,兩船相撞後,肇事船隻絕對不可不顧而去,而且按國際救援公約,受損程度較低的船隻,更加須要向嚴重受損甚至被撞沉的船隻,提供一切救援,「你係最近嘅,水警輪都冇咁快到啦。」
唉~都話咗當時負近有其他的船參與咗救援,咁仲需要一首入緊水除時會沉的船來救?

咁當佢停留係到救援,首船入緊水佢都救唔到啲人上船,救上船只會令船入水快啲,然後齊齊沉番落水,添加多5X亡魂或要其他船救援多5X人,可能仲會令到唔夠位救援完本可以救到的人.

一首都唔可以救人上船的船佢留係到做SHOW比人睇,咪仲咗住其他船救援啲人上水.
如果當時負近無其他船可以救援,佢走就話姐.就算有國際海事慣例,都可以因應當時環境/條件除機變通做法呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有唔少呢方面既專家都話根據公約, 或者係對港燈船既安全
港九小輪都係唔應該走

既然而家由警方接手
就由佢地搜証再判
天朗氣清

禁止訪問

引用:Quote:tempooo+發表於+12-10-2+01:57+見到

禁止訪問

公爵府

回覆:其實點解針對港九小輪船長有問題?

至討厭有好多人係呢個時候船長應該點點點,理論同實踐根本就係兩回事,講就天下無敵!

公爵府

引用:Quote:小豬澄+發表於+12-10-2+04:10+個船長

原帖由 tkykeikei 於 12-10-03 發表
香港船藝學會會長李慨俠表示,根據國際海事慣例,兩船相撞後,肇事船隻絕對不可不顧而去,而且按國際救援公 ...
每逢有煙花都有妤消防船stand by 架。

禁止訪問

大宅

我知佢承認責任會影響保險賠償, 又會影響公司, 如果仲有人性嘅, 點解唔肯落口供???? 警方話就算佢唔肯落口供, 有雷達都會查到!!!

首頁

尾頁

跳至