自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

唔應該比佢揀,,唔好對佢太好

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我諗喺食物方面你對佢太好啦....佢愈食愈串, 下次叫佢食左先出去, 一係叫佢自己帶野出去食啦, 佢先知自己食得d咩, 叫佢自己準備, 唔駛同佢食出面嘅野.

男爵府

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

尋日我亞姨先講話依家係d工人控制你食乜,就算係屋企,都好似係佢話事咁,佢黎做工人,唔係黎做少奶,要分下庄閒先得架~我前同事佢請咁多印印,佢唔會就佢地,因佢屋企拜觀音,唔食牛,總之佢亞媽買乜返黎就食乜,試過有1個好硬頸,死都同你鬥,係都唔食豬,ok唔緊要,佢咪食白飯囉!但過左幾日,佢終於都頂唔住,咪又食埋一份,之後,仲連湯渣都識去夾黎食添~我舊同事話,你返印尼先唔食囉,係香港就要學樣樣都接受

珍珠宮

回覆:cksy_bb 的帖子

我唔知你有冇宗教信仰,人地個教係唔食豬,食左個心過意唔去架!咁個姐姐估計海鮮炒飯冇豬架嘛,大大條腸放隔離,好難相信唔係一齊炒囉!何解唔直接叫份牛扒或雞扒比佢?!我唔食牛既,冇人迫到我食囉!可能有人會覺得我麻煩,不過我只係誠心拜觀音~

大宅

回覆:allmylove 的帖子

你睇野都幾偏激喎,想同小孩子食好啲,但又要工幫手照顧既家長咪個個比你話,你有權發表,不過話題係工人,你係講是非

珍珠宮

仲有,我家同工人出去食係會問佢食雞定牛,之後問清楚有冇豬先會點,我覺得係尊重返佢,人地係工人唔係下等人!將心比己,你對人唔好又點可以要求佢對你d仔女好丫!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人都真係好少帶埋姐姐出去食嘢的

大宅

回覆:PinPin 的帖子

你都岩既,所以我咪話就唔倒禁多囉,有時做僱主真係照顧唔倒禁多,印尼姐姐話無飯到肚唔得,點知佢自己無問清楚?後來睇返menu有寫有腸仔,成碟唔食。我無話要佢一定食,但責任應該係佢度,浪費左係事實

伯爵府

回覆 cksy_bb 的帖子

樓主你都好大方喎, 明白你心意你都只係想大家開心, 唔想當佢係工人好似低等咗咁, 如果佢係咁, 下次叫佢出去之前自己食咗嘢先, 費事出去幾舊水叫個餐比佢又唔食, 浪費食物!

伯爵府

引用:關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人食,要人齋坐,做僱主既好似有啲刻薄,亦有其他jm認為,可能外傭 ...
我好小帶姐姐出去食,我平時自己湊個囝一齊出去食,我住果區食野唔平,所以唔帶,屋企長期有好多餸菜!!!最緊要佢乜都食!!我係你就唔帶佢出去,好似要照顧埋佢咁!!

伯爵府

引用:你都岩既,所以我咪話就唔倒禁多囉,有時做

原帖由 cksy_bb 於 13-04-29 發表
你都岩既,所以我咪話就唔倒禁多囉,有時做僱主真係照顧唔倒禁多,印尼姐姐話無飯到肚唔得,點知佢自己無問 ...
嬲嬲地真係想叫佢自己比!

大宅

回覆:PinPin 的帖子

我無次次問有無豬肉即係唔尊重?定係我明知有豬肉都叫佢食先係唔尊重呢?尊重既程度係咪咩都要全收呢?你憑咩話我當工人下等人呢?我同屋企人出去食野浪費我都比人話,禁叫下等?我工人對我仔同family都唔差,禁係咪我工人姐姐覺得僱主當佢下人,唔尊重呢?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你工人好硬頸

大宅

仲有,我家姐姐話雖然同我去食飯比起同朋友係拘謹些(我已直接問佢),但佢話好過要佢煮同洗。

珍珠宮

以前我都會帶下工人出去行下食下飯,現在不會了,又要顧及佢感受,寧願放底錢叫佢自己出去食飯,不用煩。

大宅

回覆:melody228 的帖子

一時時啦,有時都幾抵得諗既

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+redelmo+於+13-04-27+發表其

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
佢好煩,係摟摟另另既人,次次問佢食咩,第一佢會笑,問極都話是但,幫佢叫左又問用咩煮架?有無落豬肉,我 ...
其實我反而唔明點解出外食飯要帶工人,唔帶咪唔洗煩law,大家都唔enjoy!

大宅

回覆:moonychan 的帖子

係,好硬頸

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:你就好,我呢次禁黝都係谷埋,我印印腸仔、

你就好,我呢次禁黝都係谷埋,我印印腸仔、公仔面、咸蛋、皮蛋、包裝雞肉唔食,,試過出去飲茶, ...
咁經過呢件事後,你唔應該再比佢揀了,一係比錢佢自己出去食,一係留佢喺屋企食白飯。 唔好再嬲了,為左個工人,唔值。

大宅

引用:你睇野都幾偏激喎,想同小孩子食好啲,但又

你睇野都幾偏激喎,想同小孩子食好啲,但又要工幫手照顧既家長咪個個比你話,你有權發表,不過話題係工人, ...
Pin pin 呢篇唔係回應你架,怕你誤會,係回應個位allmylove既無中生有

首頁
23456...8

尾頁

跳至