論盡家傭

跳至

首頁
23456...16

尾頁

複式洋房

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

We should be the ones to thank you.... it's been very kind of you to gather various info to fight for the case i believe.

For my case, I have been filed to the police only, as the policemen claimed can do nothing with no evidence shown, but I kept everything with me, if it helps can give it to you.

THANK YOU SO MUTT!!

禁止訪問

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

大宅

mamami ,
d point做好哂喇...放心啦....

複式洋房

Have also heard from people that if you keep complaining the maids (esp the maid is only a "suspect" - not enough evidence to put on charges) to the consulates and immigration dept; (heard) that you will be black listed - whenever you apply for another maids in the future, your application will be delayed or may be not approved.

It's only heard from people talking like this, don't know where is it come from, but it may affect some of the employers to keep their mouth shut.

anyone knows?

禁止訪問

別墅

係會有咁既情況...但入境處唔係咁易black list人...
不論對僱主抑或對工人都係...
因為佢地本住無人知工人/僱主講既係唔係事實...
而唔會隨隨便便咁相信單方面既"片面之詞"...

一個比人black list既工人/僱主...
係理據上大多數係有一定既問題...
我既exp內都有見過工人/僱主比人black list...
但個情況多數係:
同一個工人/僱主多次係完約/斷約後比人投訴...
而理由大致相同,每個人既描述情況都大致一樣...
情況嚴重而次數頻密....咁immi就會black list啦...
留意, 佢地好多時唔會只聽"一個人"講野...
佢地多數會black list一d比人投訴過唔止一次既人...

對於呢點...唔需要太擔心...

大宅

喺呢度特別鳴謝BK一位MOM,佢就係早排港孕婦爭取權益既發起人ellawyc 媽咪,佢今日比咗一份好重要既資料我...等我有d頭緒針對"工人大肚".....但我仲未度好 :-( ...但anyway...多謝ella ....你絕對係"全港媽媽之光",你亦都係呢個game既及時雨 :mrgreen: ....thank you你

複式洋房

Thank you ellieku!!

This explains clearly and I think it relief employers' worries. Because when I got stolen by my maid but the policemen claimed not enough evidence to get her charged, I also want to file the case in Immi dept just for their reference, but they don't accept. So now I am planning to install some monitor-cam at home just in case.

To 開門: I sent you my case (written in CHinese) and related documents, pls check, Thank you very much!

大宅

ok
Carmaomao 寫道:
Thank you ellieku!!

This explains clearly and I think it relief employers' worries. Because when I got stolen by my maid but the policemen claimed not enough evidence to get her charged, I also want to file the case in Immi dept just for their reference, but they don't accept. So now I am planning to install some monitor-cam at home just in case.

To 開門: I sent you my case (written in CHinese) and related documents, pls check, Thank you very much!

男爵府

all, 小妹愚見如下, 我要求:

1. 外傭要有試用期 - 僱外傭同隔山買牛有咩分別? 佢地成日虛報資料, 我地係hk根本無法核對, 嚟到貨不對版, 即使做得一日仲要僱主貼錢送佢走, 有無攪錯? 政府担憂咁對外傭唔公平, 但其實香港僱主點會無端端炒左個工人吖, 請工人係因為無人睇細路, 兩公婆都要做野, 炒左個工人, 邊個睇老人小朋友? 邊有咁多假期請假呢代替佢地睇細路/老人家? 唔該記住法定勞工假期我地一視同仁一樣都係一年得11日咋! 請個工人11日您地話得唔得先???

2. 要佢地定時驗孕, 一有左就即走 (效法新加坡) - 我地請佢返嚟係睇細路/ 老人家, 佢大肚, 做兩做又暈又要請假產檢, 我地返晒工, 邊個睇小朋友?? 唔好唔記得我地得11日假咋! 呢個係工作性質既問題 - 請佢嚟照顧人, 唔係要我地照僱佢! 我地請得假多, 俾老細抄左, 咪又係焗住炒佢!!! 好勒, 唔好諗我地, 諗佢地, 萬一佢真係暈左, 屋企得個豆釘, 有意外邊個揹? 係咪政府揹???

3. 到港後要強制性驗身, 費用一人一半! 雖然好多agent有提供此服務, 但唔係間間agent信得過, 仲之一驗身唔合格即走!

4. 強制性每半年去打愛滋預防針同避孕針 (效法星加坡) - 有無呢方面既research? 政府怕事, 驚賓賓遊行, 菲政府壓力...一句效法星加坡, 老實講, 就算菲國政府要出招抵制國民嚟打工都無付, 佢一出招, 就要兩邊 (hk同singapore)一齊做, 咁只會攪到佢地d國民同時少左兩個地方打工既機會, 反而到時佢本國d賓遊行反禁制都有之 - 呢招擺到明要佢地硬食!

5. 工人做滿半年約離職 (無論咩原因), 都應該由工人自行負責離港回郷機票 (連轉乘車費)費用 - 佢地話晒做左半年, 包食包住, 仲無錢搭飛機?! 政府驚佢地到時瀨c唔走, 唔緊要, 可以要佢地每月"供" (記住, 係佢地出, 唔好轉架俾我地d僱主) $50, 2年24個月都有成千2蚊, set up 一個fund, 完約既係個fund度攞錢買機票 (最好幫佢地出埋, 費時佢地攞完錢唔認數), 咁實走到掛! 愈期居留一律即捕即介, 仲要blacklist以後無得嚟打工, 問佢地敢唔敢!

6. 唔准借錢, 借財務, 若政府有技術困難 (可能要額外人手額外程序), 咁好簡單, redraft個張contract, 加一個terms, 借錢 或 顧主遭大耳窿追數 或受到滋擾可即時終止合約唔使倍, 咁咪得囉, 使嘜攪咁多野!

7. levy既問題 - 我地班顧主俾完levy佢地仲年年加人工, 我自己都會加咁多, 有無攪錯?! 政府點解要驚佢地? 交稅既係我喎, 唔係佢! 另, 一個工人走左 (出左境), 咁政府先會cut off之前俾左既levy, 餘額先可撥落下一個賓度….咁, 係下一個賓嚟之前一個月多既空檔, 邊個睇細路 ? 政府話您要搵人睇仔咩, 得, forfreit您之前levy既餘額, 咁仲要我地自己預時間, 舊賓一走新賓一到就可以接住落有工人用, 但要重新俾個$2400…..您地話有無攪錯??!! 我曾經寫過信去 申訴專員公處投訴 政府濫收費用, 佢地受理我既申訴, 但經調查後回覆話呢個係法律溜洞, 唯有靠下次立法程序提出收改, 仲要有人肯踏出呢一步先得喎! 若果您地要有關文件, 我可以俾copy您地, 請pm我!

8. medical 若有insurance cover我覺得無問題,咪跟住insurance咁我地俾80%有上限囉! 我地打工都係咁啦! 我地點佢地點, 無厚此薄彼la掛! 對得住天地良心吖! 但dentist我諗唔使吖?! 香港好多公司都無呢個褔利喎!

我諗大致上係咁多勒!

複式洋房

meowross -
2. 要佢地定時驗孕, 一有左就即走 (效法新加坡) - 我地請佢返嚟係睇細路/ 老人家, 佢大肚, 做兩做又暈又要請假產檢, 我地返晒工, 邊個睇小朋友?? 唔好唔記得我地得11日假咋! 呢個係工作性質既問題 - 請佢嚟照顧人, 唔係要我地照僱佢! 我地請得假多, 俾老細抄左, 咪又係焗住炒佢!!! 好勒, 唔好諗我地, 諗佢地, 萬一佢真係暈左, 屋企得個豆釘, 有意外邊個揹? 係咪政府揹???

Yes, it's online in : SING gov't - Ministry of Manpower
A Foreign Domestic Worker (FDW) is required to go for a 6-Monthly Medical Examination (6ME) to screen for infectious diseases and pregnancies.
The 6ME should be performed by a registered Singapore doctor.
The 6ME helps ensure that FDWs do not carry infectious diseases such as HIV or TB, which might harm them or the people they come into contact with. This is especially important as FDWs work in a residential environment and may have contact with children.
A pregnancy test is also required to screen against FDWs who might give birth in Singapore, as this would contravene the Work Permit regulations
A FDW who fails the 6ME will immediately be repatriated.

And even they need to pay levy, but if they hv kids under 12 or elderly over 65 living together, they can apply for levy concession

複式洋房

And more:
SING gov't requires all first time FDW must pass the FDW entry test and attend the FDW safety Awareness Course - well, at least the employers know where they spend their levy to and also protect themselves from hiring NOT QUALIFIED and lack of safety knoweledge helpers (at least they know can't touch with electricals with their wet hands and put the baby in the washing machines??)

複式洋房

More and more:
Since we need to bare all their cost of living, medical insurance, levy, long service...etc...

why can't we exempt these cost (and maid's salary) while we file for tax return??

hiring a maid is not a luxury item, but it is how we spare our time to work/to earn money/to support our family!! we are paying them $40,000+ every year and of course with more expenses (air tix, insurance..etc..)

公爵府

好媽媽勳章

開門,
您太客氣啦~ ^^
其實我比您嘅資料, 相比起您地幾位喺呢件事裡面付出嘅辛勞, 簡直就微不足道! 仲有其他僱主們都提出咗好多有建設性嘅意見, 大家團結發揮守望相助精神, 咁咪成功在望囉~

辛苦您地啦!

開門見山 寫道:
喺呢度特別鳴謝BK一位MOM,佢就係早排港孕婦爭取權益既發起人ellawyc 媽咪,佢今日比咗一份好重要既資料我...等我有d頭緒針對"工人大肚".....但我仲未度好 :-( ...但anyway...多謝ella ....你絕對係"全港媽媽之光",你亦都係呢個game既及時雨 :mrgreen: ....thank you你

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 【最新消息】31/5正式與勞工處處長進行諮詢會議,希望大家繼續提供資料,謝謝!!

希望大家既努力可以得到合理公平既回報,亦希望大家團結支持,如有真實Case請盡量提供,及如他日有須要,希望大家能挺身而出,唔好怕,如果唔係,政府聽唔到我地既聲音架啦))))))
另大家可明天留意下新聞啦,可能會有...

大宅

Re: 【最新消息】31/5正式與勞工處處長進行諮詢會議,希望大家繼續提供資料,謝謝!!

希望大家真係勇躍去支持自己,支持改例.....呢個荒謬政策大家已經捱咗三十幾年...勞工署既高層只識同工會呀、agent呀開會...剩係維護佢地既利益..d垃圾議員又費事理...因為佢地係垃圾害大家...成日推埋d垃圾政策出嚟..$400徵款成個合約$9600就係一個例子...問心..班杏家拎垃圾議員有冇幫過中產外傭僱主????我肯定話比大家知..係冇...當初winnie同fa為咗小祖穎比外傭虐待引致成個乳房要割..去揾呢班議員求助,呢班垃圾幾十個冇一個人肯出嚟幫手..後尾有...跟住又有個女既出嚟傾吓..但就小到fa & winnie一面屁...我求d pk議員幫手既經歷早前都有講過唔再提...喺呢度,有另一個bb女比外傭虐待,個媽咪去揾成日囗囗聲聲為民請命而參加特首選舉既律師求助,我曾經亦叫佢關注吓外傭僱主既苦...呢條茂利簡直...另外,有個僱主個工人大肚...揾果個大黨既乜太...佢唔理...叫人自己去揾邊個邊個...有幾個垃圾議員仲幫外傭拖玩殘外傭僱主...從以上例子..試問有邊個可以幫到大家????

呢個會議只不過係一個開始,將來會有更多既會議..因為修例都要一段時間同更多既咨詢,工人咁多既福利就係勞工署可以成日同佢地開會,點解外傭僱主唔開得???玩歧視呀???告你政府架~~~所以喺呢段時間希望大家都提供多d資料...即係提供更多聲音話比政府聽大家已經捱夠喇..冇人幫到..我地唯有自救...

大宅

補充:
我地今日係會同"勞工處處長鄧國威先生、勞工處副處長方毅先生"開會,希望佢地真係有誠意咁去聽我地提出既訴求...從而還外傭僱主一個公平、合理既保障...亦希望於傍晚時份出席記者會既記者..真係唔好一面倒咁去報導外傭既苦...由今日開始睇睇吓外傭僱主更加多既苦....

大宅

仲有一樣野...大家又知唔知有好多無辜仲未懂性既小朋友,喺屋企比d pk工人性虐待...而你地又係唔知???因為小朋友仲未識講比你地知....而父母又要返工....真係唔知...到知果時...無論男仔女仔...佢地既下體已經.....呢d係真實既case....

有邊個肯出嚟幫外傭僱主???政府???垃圾議員???警察???律政部門???一提起呢d我就火都起....

大宅

開門見山,FA,Winnie.....,

加油!!!!!

別墅

FA8866, Winnie, 開門見山................,

十分多謝及敬佩各位的付出及努力!

唉! 原來有咁多僱主及小孩, 有咁多不愉快經歷及遭遇. 這是我第一次請外傭, 就當破財擋災.

FA8866: 如他日有需要我挺身而出, 我定當在所不辭, 團結就是力量!

mmcht
FA8866 寫道:
希望大家團結支持,..................如他日有須要,希望大家能挺身而出,唔好怕,如果唔係,政府聽唔到我地既聲音架啦

[quote]
mmcht 寫道:
"不平等條約”
只做三個月, 自己理由請辭, 點解仲要僱主比機票???????? [quote]

首頁
23456...16

尾頁

跳至