懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:好辛苦,慢性折磨真系逼到我想死

試下食完火龍果之後一陣再飲一兩杯水... 跟住再行路或完地行... 可以幫助條腸動得快d

侯爵府

MommyPanel勳章

引用:試下食完火龍果之後一陣再飲一兩杯水...+跟

原帖由 jantan28 於 14-03-03 發表
試下食完火龍果之後一陣再飲一兩杯水... 跟住再行路或完地行... 可以幫助條腸動得快d

...
火龍果好work ga?

侯爵府

引用:我之前都係咁,試左唔食蘋果就好好多。

原帖由 Mickey78 於 14-03-02 發表
我之前都係咁,試左唔食蘋果就好好多。
Why? 蘋果唔食得?

大宅

引用:黑木耳是性平補益食品,百無禁忌,而且滋養

原帖由 Kokla 於 14-03-02 發表
黑木耳是性平補益食品,百無禁忌,而且滋養益胃,補氣強身,補血止血,能鎮痛。我在書中看見,這湯水能通腸 ...
http://www.lcy-family.com.tw/chmed/medinfo2_page_25.jsp

http://baby.familydoctor.com.cn/a/201206/4736216101255.html

我知有d人有食,可能人人體質不同。

不過之前見過有書寫唔可以食,搵到2條link可以參考下!

別墅

我而家懷孕後期便秘問題超嚴重,以前不嬲都靠食藥去,
有左唔可以食藥,所以試左好多嘢。
懷孕初期飲過橙粉,無用之餘仲令我勁想嘔,
不過果時就開始每朝飲一杯暖水,同勁食菜,叫做2-3日都去到一次。
到左中期,發現左牛奶公司藍色果隻乳酪去便便好work,
咁我就每朝食嘢前食一杯,下午4-5點就會想去。
但到左後期,食2杯乳酪都唔得,又要搵新嘅通便食物。
之前試過火龍果,紅色果隻,食一大個,食到我老公話唔要再食因為佢疴到清哂!
不過我都無反應,食橙,食奇異果,食梨,飲西梅汁,蘭香子咩都無用~
所以我而家唯有每2-3日食藥放一次,唔係真係攪唔掂。
同醫生講,佢都係講返咩大肚係咁……
唉,我就算用甘油泵都只係去到dd, 所以就算啲人講咩食藥唔好我都無理。
去唔到,個b又越黎越大,個肚就黎爆咁滯,想死呀真係!
而家嘅對策係照樣朝早飲暖水,食完早餐就一杯西梅汁加奇異子(話勁過蘭香子),
同埋夜晚食一個大橙。其實都無咩用架,不過keep住做希望生完後會好返啲咁啦

別墅

仲要補充下,我日日都有做運動架,我返工日日都行黎行去,又會去散步,
夜晚仲踩半個鐘健身單車,當然係較到最低level, 叫做旭下咁,
又會臨瞓前做幾part 孕婦yoga動作!
不過呢2個星期開始無再踩單車,因為個肚開始成日實,費事太粗勞

子爵府

引用:自從大肚後期,我就一直比便秘,痔瘡困擾住

原帖由 Maktong 於 14-02-28 發表
自從大肚後期,我就一直比便秘,痔瘡困擾住我其實應該吾系便秘,我系因為痔瘡而吾敢去廁所
宜家36w,初初粒 ...
完全明白樓主嘅辛苦,我陀細女時,試過因為咁而入過2次醫院,那時候同你一樣,差不多八個月,便秘引致子宮收縮,又有痔瘡,每次去完大,都脹到五毫咁大,成世女最辛苦係嗰段時間,坐又坐唔到,feel到D便便頂到尾龍骨,直頭肛門都痛,忍唔住去厠所,坐到子宮收縮,因為用力去,嚇到我死,去到醫院,醫生最後開咗軟便藥(1粒藥丸)比我,6個鐘後去到大便,我開心到係洗手間喊左出來,因為便秘真係好好好辛苦㗎!之後嘅曰子我配定D醫生開嘅軟便藥係屋企)飲多D西梅汁(冇甜),食大蕉,日日食莧菜,先之後冇再便秘,希望幫到你!by the way, 生完阿女之後,咁痔瘡就真係收斂咗!

大宅

回覆 MC媽 的帖子

6個鐘後去到大便,甘痔瘡有冇同時發脹啊?我最怕有得去痔瘡又因為甘而發脹,超痛。

大宅

我每次去完大大粒瘡係發到芝士腸咁大,屙到我標冷汗,依家32周,頂硬上

子爵府

引用:回覆+MC媽+的帖子6個鐘後去到大便,甘痔瘡

原帖由 Maktong 於 14-03-03 發表
回覆 MC媽 的帖子

6個鐘後去到大便,甘痔瘡有冇同時發脹啊?我最怕有得去痔瘡又因為甘而發脹,超痛。
脹一定有,但如果便便軟,痔瘡會冇咁痛同脹大,因你唔冼出力谷!
加油,忍耐吓,BB出咗世,痔瘡就會慢慢好!

子爵府

其實當柯完後,如發現粒痔瘡脹大,抹乾淨後,用手指推或按返入肛門入面,幾個小時後,痔瘡會細粒返,醫生教我嘅!因為痔瘡形成,好似因為小小大腸下墜,所以一去大便谷佢,就會腫脹,雖然做法肉酸D,但我嗰陣都有用手推返入去,跟著坐一陣,痔瘡就冇突出來了!

大宅

我朝朝食完麥皮就好有便意,你可以試下!

大宅

vevenuc 發表於 14-3-3 00:06
Why? 蘋果唔食得?
因蘋果有鐵質,而且有止瀉作用,我之前就係一日一蘋果,便秘得好勁,然後就停左3日唔食,之後就慢慢暢順番。亦試過去唔到就即刻食橙,跟住行黎行去加按摩個肚加飲暖水,10分鐘後就有得去。唔好太免強,亦唔好驚,你一驚d肌肉會收縮仲難去,我都疴到出血痛爆,但隔日都要自己試去,真係痛到無法形容,但積得耐仲慘,豁出去就好快好番,加油。

侯爵府

引用:Quote:vevenuc+發表於+14-3-3+00:06+Why?+

原帖由 Mickey78 於 14-03-03 發表
因蘋果有鐵質,而且有止瀉作用,我之前就係一日一蘋果,便秘得好勁,然後就停左3日唔食,之後就慢慢暢順番 ...
唔怪得我上星期食蘋果咁難去啦

大宅

vevenuc 發表於 14-3-3 12:30
唔怪得我上星期食蘋果咁難去啦
你試下食橙,奇異果,睇下情況有冇好d,你有冇食materna?我同醫生講有便秘,佢叫我唔好日日食,隔日食就得。但人人體質唔同,方法未必人人都work。我依家會隔一星期食一次蘋果,始終蘋果都有益。

複式洋房

如果幾日先去一次大便更加硬,只會惡性循環。每日比自己固定如廁時間。

侯爵府

引用:Quote:vevenuc+發表於+14-3-3+12:30+唔怪得

你試下食橙,奇異果,睇下情況有冇好d,你有冇食materna?我同醫生講有便秘,佢叫我唔好日日食,隔日食就得。 ...
有食materna, 係最近開始咁樣,而家8個月,星期六要1個鐘先去到,去完好痛,期間好辛苦

大宅

vevenuc 發表於 14-3-3 13:29
有食materna, 係最近開始咁樣,而家8個月,星期六要1個鐘先去到,去完好痛,期間好辛苦

...
明白你嘅辛苦,試下放鬆d,去廁所唔好坐太耐,會好大壓力。唔得就郁下,飲下水。

侯爵府

引用:Quote:vevenuc+發表於+14-3-3+13:29+有食ma

明白你嘅辛苦,試下放鬆d,去廁所唔好坐太耐,會好大壓力。唔得就郁下,飲下水。 ...
Thanks!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至