夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真是無用..做乜咁辛苦同個咁的人一起...
大家同我想吓可以點同佢講分手啦..

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 lro14sheung 於 07-11-19 17:12 發表
我真是無用..做乜咁辛苦同個咁的人一起...
大家同我想吓可以點同佢講分手啦..

你吾好再理佢啦, 佢一d骨氣都無, 1日到黑就剩係錢, 錢, 錢。正垃圾, 要錢就mud野都要去做, 呢樣吾做,嗰樣吾做, 一個仙我都吾會比。

民房

一於走走走啦!你可以寫封信同他講要離開他 要同個女過D好生活:D :D :D 祝你好運啦!

伯爵府

你老公的行為太自私了, 不值得再花時間在他身上. 祝你早日成功離開佢, 你是可以有更好的生活的.

複式洋房

c6你做乜唔死咗佢呀?

我隻廢人老公近日接左單聖誕裝飾工程..得8日工開..重有2個人一起做..他又當自己做咗大佬咁..
又要我出錢佢反工...8日工要成千元...以前我會放心哂佢有工反..但今次真是無咁的感覺..鬼咩! 比錢時我己同佢講我無哂錢了..佢竟然話人反工我反工做乜成日話無錢..我立刻吵佢人反工你反工重要問我拿錢..到出糧時我又無份..話會比番我..我己同佢講是還番比我唔好好像比錢我咁巴閉...
我又講你有工開下個月(12月)我不會理你呀! 點知佢吵點夠呀!佢原來重諗住有糧之餘我重會比月頭個2千元佢..佢都不知是乜人來..你無工開無錢食反才想出每月比生活你..而家有幾日工開又有人頭錢你賺..你都唔諗住靠自己重等我比錢..
真賤人..唔早d去死!!!!

伯爵府

點解你仲理佢? 唔駛同佢嘈同埋為佢激氣啦! 係我就一早走左, 話之佢無錢佢自己的事, 話之佢訓街啦. 主要係你一日幫佢, 佢一日都唔會改變佢的態度和做事方式. 要忍心d, 如果你仲愛佢, 都可以試係同佢分開一段日子先, 等佢自力更生, 睇下佢有無誠意改過, 先同番佢一齊啦!

子爵府

樓主,你真係好,C6 沒野做你仲可以每月比2000他使,你很大量呀!
你份工肯定人工高啦,2公婆相扶相持係要,但如你比左甘多次機會他,他都不識改過, 呢我C6 不要都罷啦,何苦搵錢買難受呢
想清楚的自己的路要點行,就要付諸行動啦

複式洋房

原文章由 yan02 於 07-11-21 17:19 發表
樓主,你真係好,C6 沒野做你仲可以每月比2000他使,你很大量呀!
你份工肯定人工高啦,2公婆相扶相持係要,但如你比左甘多次機會他,他都不識改過, 呢我C6 不要都罷啦,何苦搵錢買難受呢
想清楚的自己的路要點行,就要付 ...

我人工不是好高只不過我無用..放不低佢咁..比錢佢生活是不想佢日日來煩..是想積極d去面對. 不想佢以為一無錢就來找我..
可惜佢從來都想過我是比機會佢進步..一切佢都以為來得應份...
下下都以為是互相扶持就是咁..佢所謂幚咗我那些只是一二件事佢就掛在口頭..
我唔介意要捱, 但我真是不知點可以咁自私..當人地照顧佢是應該的..
最失敗就是我無勇氣去行動..一想起就算分開都要面對佢這樣那樣就煩..有個女就是最大的東西要去想...

複式洋房

我開始癲啦

今人個賤人又話要多500買料開工, 我巳好激氣但不比佢連個8日工都做不到的話..真是無錢比番我..唯有頂住比佢..
我又講12月不好旨意我啦...佢即刻話出糧比番你又比番家姐又還番比誰誰無哂架啦..
你不好去死..不如不好做啦..未有錢收就要買埋料...做咗又無錢落袋...我開始癲啦..

男爵府

凡事總要先踏出第一步既,
你驚呢樣擔心果樣,過多30年都會一樣係咁,
你老公已經唔算人類,牲畜都會自食其力啦,
你想個女有個咁既老豆呀?
唔係嘛?

民房

咁過份都有既,佢咁樣精神折磨你,真係忍使忍尿都唔忍佢呀,

幫佢搵個搵社工同佢攞綜媛,順便比埋分居栛議書佢簽啦

大宅

Hi, Iro14sheung, 其實我同你既環境好相似, 所以想同你傾吓.

我有2個小朋友, 暫時仲要供樓因已賣出, 要請工人幫手, 我老公一樣係咁, 只做吓d散工, 又係高不成低不就, 家庭的開支大部份由我付, 而且開支已減無可減了. 無資格申請公援, 無資格申請公屋, 若果應付到, 我唸我同你都唔會係度呻.

有時都想離開, 但想起仔女只得幾歲大, 又唔忍心, 況且我們一起都係因為愛對方, 我點可以在他失意時走呢?

我而家只想勞力工作, 又勞力幫佢搵工, 佢唔搵工我就幫佢睇jobmarket幫佢send cv, 希望搵到佢會返啦! 更希望有轉機啦!

複式洋房

原文章由 bkmon 於 07-11-28 16:29 發表
Hi, Iro14sheung, 其實我同你既環境好相似, 所以想同你傾吓.

我有2個小朋友, 暫時仲要供樓因已賣出, 要請工人幫手, 我老公一樣係咁, 只做吓d散工, 又係高不成低不就, 家庭的開支大部份由我付, 而且開支已減無可減了 ...

bkmon
你好! 我都不知道是否對我老公不公平..因為在此只是我在講..
他不是不去找工作, 只不過他給我的感覺是他不是那種什麼都做, 不理身份不計較地去找工作去掙錢..反而他給我的感覺是:
"我有人可以借可以拿又不用還, , 再不是又有家姐可以問! 低的我咁叻駛乜做喞 (個女老婆又攪掂, 不夠咪問她拿), 高的這個不請是他們無眼光, 下次機會到我咪發圍! 反正個老婆話每月比2千我, 有無工開都有架啦..有散工錢都留番自己.. 她又不會無反開嘅..有工開做大佬當然要照得起, 唔係點夠威...有工反叫她比錢就理所當然, 有工反喎...出糧咪比番出面的街數先, 否則人地下次不借比我..."

我不知有無諗錯佢但的確是我的感受...咁樣我可以點呢? 他的依賴性格到現在一刻他都不覺得有問題...當初我是好愛他..到今日都是一樣..但生活的巨輪下, 現實的感受使我懷疑應怎做!!!??

大宅

原文章由 lro14sheung 於 07-11-29 11:51 發表

bkmon
你好! 我都不知道是否對我老公不公平..因為在此只是我在講..
他不是不去找工作, 只不過他給我的感覺是他不是那種什麼都做, 不理身份不計較地去找工作去掙錢..反而他給我的感覺是:
"我有人可以借可以拿又不用 ...

lro14sheung,

我最初的想法都同你一樣, 但有時唸番轉頭, 幾年前, 當他有收入時, 他是有負擔家庭開支的, 雖然當時只有我倆沒有小朋友.

民房

回覆 #2 lro14sheung 的文章

講真吖!你老公好有問題,聽你講,我覺得你老公係個"無賴",請你唔好介意我咁講!
我係你嘅話,我巳經走咗啦,呢種老公邊要得架!唉

民房

樓主, 你可唔可以比個理由自己, 讓你仲留響到

其實, 你有無問下你個女, 鍾唔鍾意爸爸ga? 如果你係愛你個女的話, 身為亞媽既你, 更難更複雜你都可以解決la, 用愛你女兒的理由同亞女既幸福, 攞出勇氣前進吧!

你老公有家姐細妹, 相信佢地都知佢係個咩人, 可唔可以同佢地傾下, 如果你決定咁做, 叫佢地幫下手, 控制下佢.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 一碗靚湯 於 07-11-29 16:26 發表
講真吖!你老公好有問題,聽你講,我覺得你老公係個"無賴",請你唔好介意我咁講!
我係你嘅話,我巳經走咗啦,呢種老公邊要得架!唉

agree,我相信佢地識左時間好短就結婚,樓主不斷帮自己揾藉口留下來.:-|

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 lro14sheung 於 07-11-29 11:51 發表

bkmon
"我有人可以借可以拿又不用 ...

Iro14sheung,

有時老婆太叻吾係一件好事, 你幫佢攪掂所有野, 佢無錢, 可以問你攞; 佢無錢, 你又可攪掂成頭家, 你話啦, 咁佢邊駛做野?做野個動力都係搵錢返黎養妻活兒, 既然你mud都吾駛佢養, 佢自己又有錢駛, 佢駛mud咁急做野, 咪搵啱先囉。如果換轉你好吾掂, 無做野, 你老公吾出去做野你地就無飯開嗰隻, 睇吓個死佬仲有無而家咁老定?

侯爵府

He wants to be 大男人, have face, but want his wife pay for his expensive. Hey........Don't know want to say.... I just feel right now a lot of man are like that.:tongue: :tongue:

(Inculde my husband),.................

原文章由 joe_1206 於 07-10-15 19:10 發表
我覺得佢無得救亦都唔會聽你講,佢應該係好大男人,但就做唔到男人要做o既o野.....就係養妻活兒,都45歲人都咁冇大志你諗下佢日後重會唔會變啦
:-D :-D :-D :-D

伯爵府

樓 主
吾 好 怪 我 直 言

我 睇 左 甘 耐﹐ 我 覺 得 你 老 公 無 問 題
最 有 問 題 個 個 系 你

點 解 我 覺 得 你 老 公 無 問 題﹐ 理 由 如 下
1. 距 無 錢﹐ 但 距 可 以 繼 續 大 男 人
2. 距 無 錢﹐ 但 一 樣 可 以 鬧 個 老 婆
3. 距 吾 洗 開 工﹐ 都 有 人 會 比 錢 距
4. 距 就 算 開 工﹐ D 錢 都 可 以 留 黎 做 零 用/自 己 去 威
5. 擺 到 明 無 錢﹐ 都 可 以 呢 樣 工 又 嫌﹐ 個 樣 工 又 吾 中 意﹐ 完 全 吾 會 有 搵 工 壓 力

對 你 老 公 黎 講﹐ 人 不 為 己﹐ 天 誅 地 滅。 以 上 5 點 距 仲 吾 系 為 自 己 為 到 盡? 甘 著 數 既 生 活 都 比 距 搵 到﹐ 你 話 距 有 咩 問 題?

相 反 樓 主 你 呢

一 句 講 晒 : 貼 錢 買 難 受﹐
出 錢 出 力 仲 要 睇 人 面 色 受 人 氣
上 黎 BK 到 就 敢 0申﹐ 但 對 住 個 老 公 就 吾 敢 開 聲 講 分 手。 你 話 驚 距 上 你 阿 媽 度 發 癲﹐ 你 咪 裝 定 錄 影 機﹐ 隨 時 準 備 好 ﹐ 距 黎 騷 擾 你 就 打 999﹐ 有 證 據 既 申 請 "gum"制 令 吾 比 你 老 公 埋 身 lor. 你 37﹐ 起 碼 都 仲 要 挨 多 25 年﹐ 你 吾 系 打 算 以 後 個 25 年 都 甘 樣 過 呀 嘛。 留 返 起 個 2千 蚊 買 D 好 D 既 野 比 個 女﹐ 同 距 去 學 多 D 野﹐ 希 望 距 第 日 出 人 頭 地 仲 實 際 過 指 意 你 老 公 拉。

Sorry 呢 D 真 系 我 肺 腑 之 言﹐ 如 果 覺 得 得 罪﹐ 請 見 諒

首頁

尾頁

跳至