婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:做夾心人的我 之 外母與女婿 (長)

個男人好廢,又自私又小家,請工人算吧

子爵府

回覆:viffy 的帖子

等我分享下:有左,我當然想比媽咪凑,但老公想請工人,因為咩都可以自己話事,同埋佢家姐兩個仔女都係工人凑大,覺得冇問題,但我堅持,傾好等bb一歳,起碼我可以放心d先,所以出世都係比左媽咪凑。當時住得遠,無可能晚晚帶bb返屋企,只可星期五帶走,星期日又送返去。老公好想晚晚見個仔(當然我都想,但比媽咪凑好放心,自己又驚凑唔掂)最終決定搬近我媽(老公好鍾意本身住嗰度)。我地從此晚晚凑b返自己屋企,我媽晚晚煮飯,我放工返去食埋dinner然後帶b返去(行五分鐘,自己帶都ok,同埋所有野都兩set,每晚只帶人走,唔駛一袋二袋),亞媽成日話多個人多雙筷,叫老公去佢都好少,佢寧願日日茶餐廳,因為佢想早d返去做好家務沖好涼,咁我同bb返去佢就可以幫手睇住,我就可以去沖涼咁,但一個星期點都會過去同我屋企人食飯,放假又會請下佢地出去食。老公自己凑過知道有幾辛苦(永遠我都喺度佢唔敢單獨凑),我媽日頭仲要自己一腳踢,幫bb沖涼而家仲煲埋飯仔,又要煮埋晚飯,佢仲提我記得比多d錢外母(自從bb出世,老公成份糧比晒我,佢每月只用$5000,我就負責供樓供車比凑b錢加所有雜費家庭開支,用唔晒就儲起,基本上自己份糧可完全做私己)。所以除左夜晚約左人或第二朝有野做,老公都希望每晚接bb等我媽可休息,因為個仔係自己,辛苦係辛苦,但呢個係做父母既責任,婆婆已幫很多,而且凑得好好,老公而家對我媽仲好過自己亞媽,仔仔仲有差唔多兩個月就一歲,佢從未提過請工人既事

子爵府

回覆:viffy 的帖子

分享完,想比d意見睇下幫唔幫到你。你老公自少就比奶奶寵壞,覺得媽媽既角色就係要無條件咁為子女付出,大左有能力亦唔懂回報(應該係無需要回報)覺得呢d係應份,呢個唔怪得佢,因為佢從少就在溫室長大,其實好難用三言兩語令佢醒悟,唯一方法只可以比佢代入角色,佢先能親身體會。
睇得出佢係錫你同bb既,又怕你辛苦,又嫌少時間同bb玩,但佢只有怨言卻沒有實際行動去解決問題。既然而家婆婆唔願意再凑,不如試下請工人,唔駛晚晚娘家兩頭樸之餘,仲可以叫佢做晒所有家務,咁就可以解決佢同你媽媽既問題,你亦唔駛咁辛苦同埋想幾時見b都得,當佢發現比姐姐凑同婆婆凑既分別,就會知你媽媽有多好。有時又刻意制造機會比佢單獨凑b,相信佢好快嗌救命。
至於錢同禮貌方面,其實咁大個人好難改變,但要靠你比佢知道身教既重要,比佢知道你現在怎樣對長輩,仔女日後就會怎樣對自己。不過佢唔做都冇計,要你好好教育下一代,不過爸爸既影響力係不能忽視的。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 14-7-18 18:22
個c6 咁差, 點解仲要生多個?
我都想問,想生第二個時無想清楚㗎咩

Nijnje

別墅

回覆:做夾心人的我 之 外母與女婿 (長)

樓主,坦白講,我覺得你老公好度縮,斤斤計較又自私,就咁睇你寫既野,你父母已經做得好好!好吾話得!你老公咁多要求,不如索性叫你老公請工人,你自己做ftm湊啦!

首頁

尾頁

跳至