親子旅遊

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

少女峰。

bosch    發表於 14-12-10 20:57

侯爵府

引用:瑞士未去過, 如果零下廿度我就試過, 都唔係

原帖由 youhello507 於 14-11-28 發表
瑞士未去過, 如果零下廿度我就試過, 都唔係好凍O者.

暖包暖身冇乜用, 但暖住舊電就好有用, 太凍舊電真係會 ...
對,原來負18度穿羽絨,穿1條褲,1條legging, 我覺得熱。

侯爵府

引用:Quote:焯媽媽 發表於 14-11-28 12:11 行程:

原帖由 admiral2525 於 14-11-29 發表
行程缺少了彈性,只能在預定的一天去某一個地方(如只能在第七天去 Matterhorn),若果那天天氣差,去不了那 ...
不要盡信天氣預報,要多問當地職員,我昨天上少女峰天氣預報很差,只有5-20%太陽,

上到去,陽光普照,很快便停風雪。

侯爵府

繼續美圖。
這兩天天氣很好,陽光普照,旅途中欣賞了美好的山景。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:沉醉在童畫世界裏! Sweet Swiss!

侯爵府

引用:繼續美圖。這兩天天氣很好,陽光普照,旅途

原帖由 焯媽媽 於 14-12-11 發表
繼續美圖。
這兩天天氣很好,陽光普照,旅途中欣賞了美好的山景。
一樣的水晶品牌,一樣的是聖誕樹的佈置,但蘇黎世聖誕樹的華麗得多。

侯爵府

馬特洪峰。

美如圖畫。

侯爵府

洪偉的馬特洪峰!

侯爵府

之後,坐火車到montreux

遇上了嘉年華會,感受了聖誕氣氛,

侯爵府

這是日內瓦湖,很大的。

橫跨了瑞士和法國,我選酒店就選了湖景。

侯爵府

這是montreux的西庸城堡。
就在日內瓦湖的旁邊。

可以由montreux行過去,我係坐local train去的。

侯爵府

之後就去睇梯田,因為這裡的梯田是世界文化遺產,又看看有幾特別。

因為是冬天,所以葡萄都收割了。

侯爵府

這個日內瓦湖,太有意思了。

侯爵府

這個摩天輪,很有大都會的感覺呢!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝分享, 有機會我都想去瑞士玩, 亦羨慕樓主有話去歐洲就去歐洲既豪情同財力.

d 雪山景真係好靚! 你地上到雪山, 有冇高山反應?

侯爵府

bosch 發表於 14-12-16 22:05
多謝分享, 有機會我都想去瑞士玩, 亦羨慕樓主有話去歐洲就去歐洲既豪情同財力.

d 雪山景真係好靚! ...
其實這份豪情是屬於我老公, 他很鐘情歐洲, 亦只限歐洲, 對日本, 韓國一點興趣都無..

今次真是話去就去, 由構思到出發日期不足一個月, 所以很擔心行程安排有誤,

但很多時行程安排是看個天如何, 我們就如何安排..

在瑞士, 經歷了陰天下雨雪, (那樣,才可以看到舖滿白雪的小木屋和松樹)

經歷了晴天陽光普照的日子, 幸好上兩個雪山都是天朗氣清,
雖然只有負18度, 出入觀景台時, 我覺得熱..

這次旅程, 看到了我想看到的雪景, 白色聖誕樹, 白色小木屋, 陽光普照的雪山,

感受過歐洲的聖誕氣氛, 去過了聖誕MARKET.

如果無老公這份豪情, 我未必經歷到這些呢!!

侯爵府

致於財力, 我記得多年前第一次去歐洲時, 機票加15日火車證, 要$12,999

我當時是初畢業的學生, 月薪都無這個價..

但今次去瑞士, 機票加8日火車證大約一萬有找,
現時, 一個全職保安員的月薪是一萬樓上,

所以, 我覺得去歐洲越來越平, 相比起香港的物價, 去一次迪士尼要$499,

我坐一次登山火車來回少女峰, 只須CHF 133, 大約$1000, 是十分超值..

侯爵府

你地上到雪山, 有冇高山反應?
因為事前吃了藥, 所以無高山反應, 只有興奮的反應...

但我見有小朋友身體不適, (但不是每個小朋友都是這樣)

我聽朋友說, 如果上山後有不適的感覺, 食朱加力, 飲葡萄糖水, 可舒緩高山反應的,

侯爵府

執一執相, 選一些影得好的相片, 再DAY 1 貼相!!

侯爵府

好漂亮, 不過我還會選擇夏天去, 一來也可看到雪景, 二來夏天日照時間長, 我比較功利, 總覺得每日玩的時間長會划算得多.

回來了嗎?

首頁
34567...11

尾頁

跳至