自由講場

跳至

首頁
34567...27

尾頁

大宅

引用:依家年輕人功利又短視

原帖由 momobibi 於 15-10-02 發表
依家年輕人功利又短視
agree

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

ok sor呢點我認冇update 更正返先

珍珠宮

回覆:大學生想同中產家長講,做虎爸媽對子女前途幫助有限

遊戲唔係咁玩。
1.小學: 無背景,無錢,想入校風純樸,程度好嘅小學,一係等運到,一係就幫小朋友操fit啲,叩門面試好重要。仲有有啲小學偏向收某啲幼稚園學生,因為大家嘅校長都係相熟。而呢啲幼稚園唔係求其就入到。

2.小學係有精英班,精英班嘅資源係最多,出賽機會多。

3.入英文中學成績要好。

4.想入大學,中學校風要純樸,有讀書風氣,程度高。

5.我見個個話人畀太多壓力小朋友,童年應該玩多啲,但都仲係畀小朋友學英文普通話珠心算游水跳舞,約生日會,一個二個話學乜乜乜,要遲少少到

大宅

A.Yin 發表於 15-10-2 10:21
我所指的都唔係興趣!
而係父母識唔識引導學習,開拓是思考

識"引導學習,開拓思考"
就懂得"逼"小朋友係沒有用,只會得到反效果

就自然唔會係樓主所說的"虎爸虎媽"

公爵府

no pain no gain

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子有一點講得冇錯,我d資

原帖由 SKYJUMPKICK 於 15-10-02 發表
回覆 木土土 的帖子

有一點講得冇錯,我d資料有少少唔update
不如你講下你係咪真係識人只得全A無A*都入到神科。

我識既人non jupas入到HKU 神科既,AL 讀5至6科,就算唔係全部A*,也只是差一科!

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子可以告訴你中大法律只收

原帖由 SKYJUMPKICK 於 15-10-02 發表
回覆 木土土 的帖子

可以告訴你中大法律只收aab
HKU 法律先叫神科,中大法律相信DSE也無需差不多滿分!

99dogdog    發表於 15-10-2 12:13
cffw    發表於 15-10-2 11:14

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

第一,真人就識人讀GCSE 入中大醫,你冇睇錯gcse

而law只收aab

另外,gceal根本唔係睇五六科。

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

hku 法律都唔需要a*

大宅

木土土 發表於 15-10-2 10:27
不如你講下你係咪真係識人只得全A無A*都入到神科。

我識既人non jupas入到HKU 神科既,AL 讀5至6科,就算 ...

爭論呢d 詳細數字有意義嗎?

外國攞A* 比香港AL 攞A 或DSE 5** 易係事實

不過non jupas interview 應該比jupas 佔多d 比重

複式洋房

回覆 jennycc 的帖子

咁又唔好咁講,不過我之前版1冇update 就post 左係我問題

公爵府

it is meaningful to identify any misleading information here (or as claimed "a litte bit" outdated information)

複式洋房

回覆 jennycc 的帖子

舉個例子全個mbbs 接近3份1係gce/ib

問心,d中產家長緊係計過數先用呢招

大宅

我女都有學幾樣興趣(1)學琴,第時冇工做時可以去教琴,而家夾管弦樂也可有多一班朋友。(2)學功夫,可以保護自己。(3)游水,d獎牌當時升中都幾有幫助,穩穩陣陣升到自己理想英中,游左水後阿女話讀書更集中,人也精神健康。全部都係佢自己喜歡學而我都認同係有用嘅

複式洋房

回覆 hksunshine 的帖子

yes 呢點我認冇update係我錯

複式洋房

回覆 A.Yin 的帖子

唔需要神化外國
外國大學拎a易係因為外國課程評分冇咁緊而且唔係norm referenced。過70%就俾你a

舉個最簡單既例子
https://unistats.direct.gov.uk/subjects/study/10007788FT-UG_LWTX_KIS/ReturnTo/Search

law出名難讀

Cambridge law
https://unistats.direct.gov.uk/subjects/study/10007788FT-UG_LWTX_KIS/ReturnTo/Search
23%人first class

67%人 2:1

港大中大城大得邊敢咁玩?得幾%人有1st class 咋

子爵府

引用:一般興趣班,幼兒頭嗰幾年都會聽家長去參加

原帖由 yin-ting 於 15-10-02 發表
一般興趣班,幼兒頭嗰幾年都會聽家長去參加,其實佢地仲未清楚自己興趣,大大下可能會同你講唔想學,唔鍾意 ...
大部份家長當掌握到小朋友的長處同興趣後,都會cut掉大半興趣班,讓小朋友向興趣發展。不能夠排除有小朋友有很多興趣而且樣樣皆精,樓主不能以偏概全。我都唔贊成迫上興趣班,但係如果小朋友係有天份,栽培運動同藝術對其個人修養、人際關係是有一定嘅幫助,長大後行出嚟嗰份自信、談吐同氣質絕對唔係考DSE考得好就有。將來追女仔,運動叻,或者識樂器都受女仔歡迎d啦

男爵府

畀面勳章

興趣班係有用嘅,有冇留意,有真正\"興趣\"嘅小朋友,冇咁容易學壞?因為興趣可以令小朋友有自信有寄托,
但係呢,香港有d家長令\"興趣\"變得無趣

edhepp    發表於 15-10-2 11:38

男爵府

其實唔洗入傳統名校,入到,只係父母開心,而且,其實入邊間都一樣,個個最後都讀補習社。

珍珠宮

SKYJUMPKICK 發表於 15-10-2 09:17
我係九十後前排,眼見新聞成日報D虎爸虎媽洗一大堆錢逼自己仔女上一堆九唔答八既興趣班(如跳舞唱歌游水彈琴 ...

大部分同意,有一點不十分認同,依家唔講其他國家,就英國黎講香港學生係以倍數咁增長,競爭力亦唔野小,例:朋友個仔英國high school igcse7A star,屬於中等

首頁
34567...27

尾頁

跳至