自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:其實要反抗、要爭取,還有好多方法,都畢業

原帖由 babyhowie 於 16-03-10 發表
其實要反抗、要爭取,還有好多方法,
都畢業啦,廿二歲,大可離家獨立,
何必選擇輕生?
Agree,説感受都不敢,可能是慣受父母支配的乖乖女

子爵府

要輔導嘅應該係父母唔係學生⋯

水晶宮

引用:Quote:MsBusy+發表於+16-3-10+08:22+但係相

原帖由 mother904 於 16-03-10 發表

我男、女家兩邊都只有我女一粒孫,我女曾經講過,諗起將來所有親戚都要佢照顧,所有人既喪禮都靠佢,佢 ...
擔心而家的年輕人第日連自己都負擔吾到多些,吾係父母既更吾敢㦋想等佢照顧,未婚或冇兒女的叔伯姑姨會靠自己想辧法過活,同樣親戚的財產亦不會留給她,大家各不相欠

翡翠宮

畀面勳章

ricecooking 發表於 16-3-11 08:13
擔心而家的年輕人第日連自己都負擔吾到多些,吾係父母既更吾敢㦋想等佢照顧,未婚或冇兒女的叔伯姑姨會靠自 ...
其實這不是實際上年青人有冇能力照顧上一代的問題,而是這種家庭組合讓有責任感的年青人在成長過程感受到長期的壓力

就算家長說不用他照顧,他又忍心看到年老的親友無依嗎?很多事說起來很撇脫,但一旦置身其中卻未必能夠狠下心腸

日日是好日

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

purplehouse 發表於 16-3-10 12:48
唉!香港教育制度係最大問題!制度,學校,老師,家長,學生,一層層咁落!老師一個電話說你仔女點點點,已 ...

制度當然有問題,但人既影響力絕對比制度所帶黎既影響大。

有d 地方係精英制教育,升中試即係等同大學入學試咁濟。外國人多數偏向以小朋友天資同興趣去決定讀邊類型學校,就算讀差既學校都會學到一門手藝搵到食,而華人都會迫小朋友讀好書,要早教,務求小朋友要入文法中學,之後直升大學,搵份有頭有面有銀紙既工作....

我聽過有d 人唔鍾意華人同印度人,因為d 好學校係佢地既仔女讀晒。

男爵府

引用:Quote:原帖由+p_o_m_a_n+於+16-03-10+發表

原帖由 feifei_baby 於 16-03-11 發表
我大女就係好乖果隻,好多人羨慕佢咁乖,但其實我一直都擔心佢收收埋埋,抑壓住自己,唔知幾多年後大爆出嚟 ...
我都覺得有要渠道釋放情緒、感受,諗起最近有段片講有個媽咪由個仔係廁所喊~我幾buy, 人總有情緒,有沒有道理都好,發洩出嚟好過收埋係心入面!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

所以有時做人, 唔好咁乖,
唔鐘意就要 SAY NO
勉強無幸福

男爵府

回覆:近期學生跳樓令我想起n年前一單新聞!

係香港生活,人人都想做得啱,咩都要快,以免走冤枉路,但其實錯都要學習,都值得學習,好多人都回避個“錯”字,大人小孩都有無比壓力。

男爵府

引用:其實要反抗、要爭取,還有好多方法,都畢業

原帖由 babyhowie 於 16-03-10 發表
其實要反抗、要爭取,還有好多方法,
都畢業啦,廿二歲,大可離家獨立,
何必選擇輕生?
因為佢由小到大都被呢種父母洗腦,所以只識用呢種方法。就如北韓人民,佢地吾知咩係遊行,或者知,但都估到無用。

首頁

尾頁

跳至