時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

tinlong22 發表於 16-3-11 15:27
MPF 係失敗

全民退保更加係失敗之中既失敗

現在政府比的選擇不是有沒有全民退休保障,而係是否支持有資產審查?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Alex123 發表於 16-3-11 15:29
現在政府比的選擇不是有沒有全民退休保障,而係是否支持有資產審查?
...
so? 唔駛立法會通過架咩?

天朗氣清

大宅

回覆:想知其實大家點睇聯席既全民退保方案

no need, just earn money to protect yourself~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:cattz288 發表於 16-3-11 15:13 笑左

原帖由 wonderlulu 於 16-03-11 發表
我覺得MPF係個失敗安排, 直情向資本市場送肥肉, 仲係一件唔使問責、任割嘅肥腩。
...
對於自己有儲開錢既人黎講, 可能係多舊魚, 但對月光族黎講, 唔迫根本乜都儲唔到!

放下自在

珊瑚宮

tinlong22 發表於 16-3-11 15:27
MPF 係失敗

全民退保更加係失敗之中既失敗
咁係你未明個制度上嘅差別。好明顯, 依家食綜援/福利嘅, 大多根本唔使供, 係白食, 而且食得爽。

子爵府

回覆 柔子剛 的帖子

我也不讚成..因為巳有綜援制度

60歲或以上的長者拎綜援:
每月基本金 $3,200
再加長期個案補助金:
1.單身人士 : 每年$2000
2.社區生活補助金 : 每月$300
3.交通補助金每月$255

呢度合共$ 3921 @月

仲多過退休保, 真係窮可以申請綜援.

(以上如有錯誤請更正)

珍珠宮

tinlong22 發表於 16-3-11 15:24
幾時, 邊個講過過唔到資產審產唔駛供?

我是指5個在職年靑人及5個已退休的大食懶!合共10個人。

珊瑚宮

cattz288 發表於 16-3-11 15:32
對於自己有儲開錢既人黎講, 可能係多舊魚, 但對月光族黎講, 唔迫根本乜都儲唔到!

...
同意。但都應該俾個FAIR DEAL 佢地, 依家咁就對建制安老更冇信心。

侯爵府

回覆 柔子剛 的帖子

反對!反對!反對!

珍珠宮

Alex123 發表於 16-3-11 15:34
我是指5個在職年靑人及5個已退休的大食懶!合共10個人。
我係5個有生產過既退休人仕, 同5個從來無生產過既大食懶
之後再加5個退休既家誠哥

退保你拎在職黎比黎做乜

天朗氣清

珍珠宮

wonderlulu 發表於 16-3-11 15:33
咁係你未明個制度上嘅差別。好明顯, 依家食綜援/福利嘅, 大多根本唔使供, 係白食, 而且食得爽。

...

哈, 難道全民退保之下
同一班人要供?
人地咪後生拎綜援, 年老拎退保囉
天朗氣清

大宅

引用:Quote:tinlong22 發表於 16-3-11 15:01 我

原帖由 Alex123 於 16-03-11 發表
條數應咁計,原本10個,有5個大食懶。即是5個人要供另外5個人,right?
因有審查自己父母或將來自己也無份 ...
我都係咁諗, 但我唔係咁sure 我個concept 岩唔岩。

而家要資產審查, 窮既就有得拎, 中產就一定無。
全民退休保障, 即係全港既人都有得拎, 連中產都有wor.
雖然交稅多左, 但都有得拎返。
所以中產應該更支持ga, 反而窮果d 行邊個方案都有得拎ga la, 分分鐘全保要全港市民分, 可能分得仲少wor.

所以d 人話支持呢個方案都係窮人, 大食懶? 我就唔係好明?

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔贊成全民退休......

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

供MPF, 供自己份保險, 阿仔份保險仲唔夠, 仲要供埋人地果份退休金呀?

侯爵府

引用:唔讚成!淨係要增加福利,咁多錢係邊度嚟?

原帖由 littledot 於 16-03-11 發表
唔讚成!
淨係要增加福利,咁多錢係邊度嚟?開徵銷售稅,唔批,陸路出入境稅,唔批,高地價賣地,又俾人插 ...
認同,講出我嘅心底話

珊瑚宮

tinlong22 發表於 16-3-11 15:39
哈, 難道全民退保之下
同一班人要供?
人地咪後生拎綜援, 年老拎退保囉

未必。

香港最大問題係依家"過客"心態嘅人太多, 有幾多個真係關心、想植根香港發展?

我比較反感動不動就叫香港年青人去大陸發展, 香港點解冇前途俾到我地嘅年青人呢? 但日日放緊班人落嚟食福利喎?

如果香港需要勞動人才, 工錢合理一樣吸引, 近年亦好多後生入建造業, 但一講到工資, 誰個要力壓止增長呢? 係外國, 一個註冊建築類工人絶對唔係低下工種, 放假上郵輪亦唔罕見。

年青人, 唔多唔少有些理想, 問題係, 未必啱大人期望, 甚至啱大人心中規範。最近我見個話供個仔讀完金融, 個仔辭咗投資工, 跑去咗搞電競(線上遊戲比賽), 阿媽大呻嘥錢供書教學, 但佢了解電競係一門咩性質嘅新興產業嗎? BK都唔收錢我地上嚟, FB 都係, 但我估兩個老細都要交稅咯
年青人, 只要家長俾佢地成長, 大多數都會希望做一番事業的, 生下來就係大食懶的其實很少, 家庭教育, 過份溺愛, 甚至家長本身就時時念住食阿公要食盡嘅心態, 反而才是培養出"阿蟲"嘅禍根。

珍珠宮

wonderlulu 發表於 16-3-11 16:15
未必。

香港最大問題係依家"過客"心態嘅人太多, 有幾多個真係關心、想植根香港發展?
後面個一大堆文字都解釋唔到你個未必

點樣未必?

無收入食綜援既人, 你直接話我聽點係全民退休供佢款?

天朗氣清

珍珠宮

queena0077 發表於 16-3-11 15:42
我都係咁諗, 但我唔係咁sure 我個concept 岩唔岩。

而家要資產審查, 窮既就有得拎, 中產就一定無。

講緊反對既根本係全民退保呢個concept

唔係兩碟米田共入面揀一碟黎食

同埋邊得黎咁多中產, 大部份都係介乎大食懶同中產之間
你話月入二萬都當中產我無野講

天朗氣清

公爵府

好媽媽勳章

引用:供款來源1.強積金供款既一半2.政府注資3.邊

原帖由 柔子剛 於 16-03-11 發表
供款來源1.強積金供款既一半
2.政府注資
3.邊際利得稅1.9%