自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

我同意不能評論個女是否真的冷血. 內裡的原因, 外人知幾多?

令我想起早前有段新聞, 個阿媽叫個大幾歲女要應酬個富二代去"改善生活",
佢個男友仲衰, 話個女仔如果夠16歲就同佢開苞, 等佢識服待男人.

如果你係個女, 你又可以原諒咁的阿媽?

又, 或者, 大家又可以諒解阿梅的媽媽多少呢?

侯爵府

陪月勳章

goat 發表於 16-4-24 20:00
一家唔知一家事, 就咁話個女似乎唔太公平
同意。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

asa2012 發表於 16-4-25 11:45
我同意不能評論個女是否真的冷血. 內裡的原因, 外人知幾多?

令我想起早前有段新聞, 個阿媽叫個大幾歲女要 ...

無錯,人哋內裏發生過啲乜外人唔知,有時原諒唔到就係原諒唔到,天下無不是之父母呢句話,的確唔係人人啱用

我要記得幸福......

子爵府

引用:婆婆好慘架、我係fb有睇開成日整野食比婆婆

原帖由 lala0909 於 16-04-25 發表
婆婆好慘架、我係fb有睇開成日整野食比婆婆個善心人、成日睇瑜我眼濕濕

...
可惜大部分人覺得,佢唔知對個女做過乜野陰質事,所以個女唔原諒。攞咗好extreme 嘅cases 來做比較。例如:梅媽,推五歲女落火坑媽媽.. 好多人沒有俾婆婆思女心切的心情所感動。母親節就到...

珍珠宮

樓主,一家唔知一家事,唔好亂咁叫人衰女。

你話個女衰唔理呀婆,但你點知個呀婆當年點對個女,

睇電視聽呀婆口吻,都覺呀婆當年應該幾難頂。

emmamay    發表於 16-4-25 13:13
QUEEN314    發表於 16-4-25 12:42
CHINA_HK    發表於 16-4-25 12:34

禁止訪問

回覆:鏗鏘集:唉!婆婆個女死咗去邊?

水晶宮

回覆樓主:

任何人講一件事, 會以自己角度去層述, 聽眾就自然站在説者那一邊; 同一件事, 由另一個人去講, 就有另一個版本。

況且, 未經歷過k型家庭的人其實真的好難明白k型家庭的矛盾

子爵府

引用:樓主,一家唔知一家事,唔好亂咁叫人衰女。

原帖由 choco_soup 於 16-04-25 發表
樓主,一家唔知一家事,唔好亂咁叫人衰女。

你話個女衰唔理呀婆,但你點知個呀婆當年點對個女,
係啊,你啱。佢個女應該係受害人,偉大,孝順嘅人..阿媽好難頂時,由它阿媽一個人,要瞓街頭度日。佢應該值得你效法嘅人。

禁止訪問

引用:例如果個自己5歲女都搞的老豆都話自己係受

珍珠宮

Miulo 發表於 16-4-24 20:30
呢d唔係“家家有本難念的經”問題,而係一個忘恩負義的女兒,母親有養育之恩,又唔係深仇大恨,點解要咁對 ...

呀婆係電視機面前一定講到自己好慘好慘,講到點對個女好,先博到同情。

養育之恩唔係大晒,個女唔想見到呀婆一定有原因,唔通呀婆對個女咁好,個女仲會走咩。

大宅

人係無選擇地來到世上,家庭美滿幸福快樂,當然要感恩要孝順父母,但如果生出來就無被愛過,我唔覺得父母老來得唔到子女愛有乜問題,你帶我來到世上,但又唔關心我唔對我負責,養兒防老?當生兒育女係投資?投資都要「投入」先有回報吧!
我唔評論電視上個婆婆,都唔會評論個女,世上一定有不知感恩之心既人,但我唔知道個女係唔係。

zoie_w    發表於 16-4-26 11:59

珍珠宮

TiffChan 發表於 16-4-25 12:22
係啊,你啱。佢個女應該係受害人,偉大,孝順嘅人..阿媽好難頂時,由它阿媽一個人,要瞓街頭度日。佢應該值 ...

Relax。只可講一句,你未感受過你唔會明。
呀婆瞓街係佢既選擇,又唔係個女逼佢。
一家唔知一家事,我覺得鬧晒個女錯,對個女好唔公平,
而家電視咁播,個女分分鐘更加唔想認個阿媽。

vi.ann    發表於 16-4-27 01:25
mabel7705    發表於 16-4-25 13:59

男爵府

唏噓

伯爵府

珍珠宮

ceomum 發表於 16-4-24 22:13
對於一D係正常家庭長大既人睇完可能會好心酸!

對我呢D係破碎家庭長大既人黎講睇完係全無感覺!

珍珠宮

choco_soup 發表於 16-4-25 12:24
呀婆係電視機面前一定講到自己好慘好慘,講到點對個女好,先博到同情。

養育之恩唔係大晒,個女唔想見到 ...
我只想講, 世事太多羅生門, 單聽一面之辭去罵另一方, 係幾傻的事..

子爵府

大部分嘅回覆令我嘆為觀止。

珊瑚宮

大宅

引用:希望有人再開Post, 數父母,數老公老婆,數

原帖由 TiffChan 於 16-04-24 發表
希望有人再開Post, 數父母,數老公老婆,數兄弟姊妹,大伯姑仔,老爺奶奶。大家嘅答案都會係:一家唔知一家 ...
有d人對外人、朋友好好,對自己屋企人好差,外人眼中覺得佢好好人,轉頭返到屋企……,有誰知!(其實有,隔離鄰舍,好多時聽到)

首頁
34567...14

尾頁

跳至