自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

同意呀.
除咗係有病水腫外, 飲食+運動係好重要.

以前我減肥, 越減越肥,
又成日病,
後來感冒停食咗一樣野, 就開始瘦..
呢樣就係-----蔬果汁,
以前每朝打一杯, 有檸檬+青瓜+青蘋果+紅菜頭+甘荀+少少蜜糖,
用嗰隻好勁既BLENDER連渣一齊飲,
以為蔬菜多D會少糖份,
連續飲咗1年.
隔日都有2小時運動 YOGA,BODY COMBAT, ZUMBA,
都肥咗成15磅有多, 又有1高,
諗極都唔明......直至停咗飲汁,
先開始瘦,
呢2年間瘦咗10KG

男爵府

ivyko 發表於 16-7-20 11:03
我個男性朋友都係,二百二,三十磅,連佢老婆都話佢食野唔多,其實經常自助餐放題,最攞命佢話自己驗身全正 ...

唔排除真係有人有病而肥
但肥到二百磅既人,入面有幾多%人有病,幾多%人為食....真係心照啦

我唔會歧視佢地,各有各人生...但唔好當人傻....仲話細食....

子爵府

54heima 發表於 16-7-20 06:54
同意嗎?

9成同意。
對自己身體好些才是好,滿足食慾就一定有付出。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

又唔好咁武斷話9成係食出黎。。。
少做運動都佔好大比重;而且過左一定歲數,新陳代謝慢,就會好明顯留意到即使同年輕時一樣常做運動甚至多左運動,就算食量少左(唔係刻意減食量,而係身體話比你知無辦法再好似後生時食到咁多),體重都好難減,我就係,因爲我發現呢年多之間,就算運動量比以前多,而且坐少左,但下圍反而肥左,真係好苦惱,因爲我平時都幾注重飲食(當然偶爾都比自己稍為放縱,否則個人會容易唔開心),雞皮一定走,甜野盡量少食,汽水完全戒絕,多食生果蔬菜,etc 。。。咁都控制唔到下圍發展,我相信同年紀真係有關。

男爵府

kimberlybaby 發表於 16-7-20 08:47
咁點樣至可以新陳代謝快返

1. 多喝水
2. 早睡不捱夜
3. 深呼吸
4. 增加肌肉, 做增加肌肉的運動, 增加蛋白質吸收也有利增加肌肉
5. 做帶氧運動, 但不能長於一小時以免肌肉流失
6. 適量喝不含糖的醋及綠茶

MagDog    發表於 16-7-20 17:55

伯爵府

同懶

伯爵府

54heima 發表於 16-7-20 07:03
排除青春期,到咁上下年紀,仲話自己食極唔肥果啲,仔細觀察,其實有好多生活習慣細節令佢食唔肥,例如慢食 ...

我同老公都係超瘦底, 食極唔肥, 運動有但唔可以算好多.
不過你講得啱, 我地唔係餐餐暴飲暴食就真, 而且新陳代謝好快.

公爵府

回覆:肥,9成係食出黎

我相信冇9成咁多,6、7成啦。身邊都有人係食好少野都肥的

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公直腸直肚,食極都唔肥架。佢有時食到兩碗飯架,但佢同我都唔鍾意食肥

膩野,逢肥既、雞皮都唔多食,而且好鍾意食蔬菜。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

我瘦底, 從未試過節食減肥, 反而覺得年紀大左, 想肥d都唔係咁易, 上年有段時間長期90磅徘徊 (158cm高), 瘦到紙片人咁, 好努力食同瞓, 先去到差唔多100磅。
現在夏天又輕番少少...

反而十幾廿歲時, 有段時間心曠體胖, 可以去到11x磅keep到一排。
現在邁向4字, 唔係咁易keep到肥...

我一向少食多餐, 同埋為左瞓得好, 食高碳餐, 晚上一定食得夠carbo先唔會失眠。
但我唔好西式甜品, 汽水, 熱飲都走甜, 因為覺得有甜味唔好飲, 亦唔鍾意食肉, 只會食基本份量。

鍾意運動, 一星期都3、4日運動, 會好好瞓。

我老公40+又係食極都唔肥。
我個女3歲幾, 食量拍得住大人, 又係好瘦, 但高度average。
我覺得DNA影響最大。

用戶要求終止服務

Pink_girl 發表於 16-7-20 10:49
夜晚戒食澱粉質,食清少少,6點前食完。

好,我會試下,謝謝你建議

伯爵府

一半半,一來睇下點定義"肥"先
我覺得"懶"同"有時間運動"比較關鍵
因為單靠飲食,對減輕體動長遠幫助係唔足夠
點都要有適當運動量
運動要時間,大家都明啦,講緊係隔日一小時或每日半小時以上
如果份工好忙,朝九晚九,係真係好難有時間運動,有時間都訓下覺

珍珠宮

我係,特別係零食,難忍口

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

我無食自助餐和打邊爐後, 真係有瘦到

同埋而家食乜都好, 都是每樣食少少, 唔好食晒食份

仲要每日有運動呀
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

回覆樓主:

再加埋小運動

伯爵府

我覺得食唔係全部,dna ,日常生活都息息相關
我瘦底,但個個識我都知我食得好勁,以前一個人食兩碗牛腩米,食自助餐個個停哂我仲可以繼續食,但都無100磅。
到而家人到中年,開始收手,唔放縱,不過咩都食,體重都係無變

珍珠宮

回覆:肥,9成係食出黎

我想肥反而肥唔到,係食唔落野

首頁

尾頁

跳至