自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 上校車 於 08-11-7 12:25 發表

我唔係短炒呀, 我坐左艇呀, 仲出左公海好耐都回唔到頭呀, 陰公

你咩价入呀.....
之前我同老豆都講左好多次....係逢高減持....
因為我睇到既係, 終極一跌后, 會進入寒冬期, 呢段时間成交會5多, 個市靜到不得了, 咁股市就可以係呢段时間休食生息.....
所以先會叫你地逢高減持.....

珍珠宮

早.... 早.... 早晨~~~ 家姐, 姊姊妹妹們!!

尋日我睇左一篇叫做"一個投機者的告白"的書的簡單介紹文章, 裡面講左好多道理, 而其中最後的十戒, 真係發人深省啊!!!

而家分享比各家姊妹, 去片!!

十律
1 有主見,三思後再決定,是否應該買進,如果是,在哪裡,什麼行業,那個國家?
2 要有足夠的資金,以免遭受壓力。
3 要有耐心,因為任何事情都不可預期,發展方向都和大家想像的不同。
4 如果相信自己的判斷,便必須堅定不移。
5 要靈活,並時刻思考到想法中可能的錯誤。
6 如果看到出現新的局面,應該賣出。
7 不時察看購買的股票清單,並檢查現在還可買進哪些股票。
8 只有看到遠大的發展前景時,才可買進。
9 考慮所有風險,甚至是不可能出現的風險,也就是說,要時刻想到意想不到的因素。
10即使自己是對的,也要保持謙遜。
十戒
1 不要跟著建議跑,不要想能聽到祕密訊息。
2 不要相信賣主知道他們為什麼要賣,或買主知道自己為什麼要買,也就是說,不要相信他們比自己知道的多。
3 不要想把賠掉的再賺回來。
4 不要考慮過去的指數。
5 不要躺在有價證券上睡大覺,不要因為期望達到更佳的指數,而忘掉他們,也就是說,不要不做決定。
6 不要不斷觀察變化細微的指數,不要對任何風吹草動做出反應。
7 不要在剛剛賺錢或賠錢時做最後結論。
8 不要只想獲利就賣掉股票。
9 不要在情緒上受政治好惡的影響。
10獲利時,不要過分自負。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

hsbc 宣佈減息 , p去到5%
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

珍珠宮

我真係好想去買返本黎睇下呢~~~

珍珠宮

wow~~ +185點啦~

子爵府

原文章由 山SANDRA渣 於 08-11-7 12:31 發表
hsbc 宣佈減息 , p去到5%

英倫銀行一野減1.5%呀, 佢边有可能5減先.....
個個有錢都存銀行, 佢再5減息佢地都5掂....

禁止訪問

水晶宮

原文章由 chinghomama 於 08-11-7 12:28 發表

你咩价入呀.....
之前我同老豆都講左好多次....係逢高減持....
因為我睇到既係, 終極一跌后, 會進入寒冬期, 呢段时間成交會5多, 個市靜到不得了, 咁股市就可以係呢段时間休食生息.....
所以先會叫你地逢高減持.... ...

平均價14.x 架
點都蝕餐飽
仲有一隻941, 真係無眼睇

子爵府

原文章由 上校車 於 08-11-7 12:41 發表

平均價14.x 架
點都蝕餐飽
仲有一隻941, 真係無眼睇

講真, 941市值咁大, 就算我有貨揸手, 我都5會担心囉....
講到尾大家心態都係想投机多过投資既, 如果你真係对941有信用既, 又何必担心佢會上5返你既買入价喎....

大宅

港股今日一早跟日本同美國跌跌跌,但係依架升返上去,應該係因為阿公照住
今日大陸股市都無乜升跌
上証綜指 1,719.189 +1.467
深証成指 5,693.221 -27.331
所以我估可能今日下晝香港都會keep住咁樣收市
我估估下架jor

複式洋房

今朝買咗#1898,下午仲會唔會升

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

嘻嘻, 真係低自己坐boat, 我有呢本書成5年, 都未睇到去20頁

原文章由 小寶貝兒 於 08-11-7 12:31 發表
我真係好想去買返本黎睇下呢~~~

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

水晶宮

941 蝕好多, 走左怕會家變
而家 1800 心大心細, 走又蝕, 屋企人更加堅持唔好走
但唔走又坐住唔郁得, 搖上搖落

[ 本文章最後由 上校車 於 08-11-7 14:14 編輯 ]

男爵府

晏晝開市, hsi 有d腳軟, 現微升 32點 13821
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

子爵府

原文章由 山SANDRA渣 於 08-11-7 14:36 發表
晏晝開市, hsi 有d腳軟, 現微升 32點 13821

係又試好淡爭持.....
而家係吹緊無定向风....
只要一有小小风吹草動, 個市隨时會飘去好或坏方面....
不过如果美国今晚公佈既經濟數据係差既話, 美股又會再插, 到下周一港股都可能會跟架.... 小心小心....

水晶宮

又一單
星展裁員百人
澳門金莎面臨倒閉 ?

大宅

金沙都要執??

子爵府

原文章由 上校車 於 08-11-7 14:49 發表
又一單
星展裁員百人
澳門金莎面臨倒閉 ?

我月頭去左澳門實地觀察.....
共去左6間賭場, 講真, 賭場真係好多人, 雖然話大6收緊左政策, 但去到边撞口撞面都係大6人, 好討厭....
但條街呢, 真係靜到你5信, 基本上係無人既.....
果日重要係sat, 我真係以為自己眼花, 不論早同晚, 都係5多人, 而且, 去到漁人碼頭, 直情可以用空曠嚟形容....
你入到去以為自己去左鬼城....
就算去到賭場, 你都可以好容易搵到吉枱, 同埋好多枱都係一個人坐係度玩.....
講真, 個個都賭得5多, 無論輸嬴, 你估有幾多人真係可以賭足一晚5瞓先.....
而且僧多粥小, 見到美高梅同永利重係度擴建緊, 我真係好懷疑, 佢地好好生意咩.....

[ 本文章最後由 chinghomama 於 08-11-7 15:00 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至