自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

綜援婦:居香港慘過在鄉下耕田!

咪回鄉耕田...........mouth: 洗鬼留係香港咩......

大宅

原文章由 雪~bb 於 08-11-10 03:00 AM 發表

邊有樓主講咁多丫
我媽有住佢兩個細既拎都冇咁多啦
我媽有心臟病
兩個細仲剛剛讀中學
都冇咁多啦...

最多個d呀, 咩100%傷殘又單身個d(60歲以上又多d),
如果以媽黎計既話, 連租都只係約$6-7,

複式洋房

好媽媽勳章

唉! 自己日日返工, 人工又少, 又要怕今日會唔會比人栽走. 一年人工都只係佢地的一半, 都唔知做嚟做嘜. 好灰呀!!!!!!

別墅

好心就取消呢d 人既綜緩啦...

次次呢d 報導睇到都想打鍋佢

大宅

我都要攞綜援, 我同c6日日朝九晚七加埋都係得$15000/Month,
捱到周身痛,假期先有親子樂,我有肩周炎,要睇醫生同物理治療,c6就有腳患.唉......好想多d時間陪囝囝呀

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 siusum 於 08-11-10 10:58 發表

你條數計錯左喇, 佢加4.2%, 即係1個月攞到12700x 1.042 =13233.4
一年就係13233.4x12 = 158800.8
唔知今年佢地仲有冇14個月, 有的話就185267.6...

冇廿幾萬一年咁多, 以一個3人家庭計...有18萬都幾好洗, 仲要唔 ...

我老公年薪都係18萬多D... 做得咁辛苦...
不如攞綜援仲好...

複式洋房

我成日見到好多攞綜緩C9, 生幾件架, 生得多攞得多嘛, 佢地幾好呀, 唔C做又有政府養!得閒又見佢地一家大細去歎茶, 我地就驚裁員減人工, 佢地不知幾歎!唔怪之得咁多大6人想嚟香港啦!有政府養, 又幾好喎!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

越睇越嬲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 evang1668 於 08-11-9 02:55 發表

係呀,綜援金會養懶人:;pppp: ,眼見唔少唔做野,日日係公園無所事事,果D大多數係,大陸婆好貪錢/貪心:;pppp: ,好慘就返大陸唔好係香港,香港有人唔使做都有錢用,仲係到嘈,日日訓到肩膀痛咪返大陸日日耕田........ ...

我有日搭車, 仲聽到隔離個女人同佢朋友講, 攞d綜綬返大陸 "起" 樓添呀, 我覺得佢哋真係好好, 唔駛做, 又有錢洗, 仲多到可以返鄉下 "起" 樓, 又有租收, 真係好羨慕佢哋。 我哋就日做夜做, 但想洗錢時都要諗下先洗。 最慘就係有d不分是非的人, 為咗別人的支持而提出加綜綬, 真係聽到都嬲

珍珠宮

如果唔係揸住份保險,我一定申請.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無天理

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 鑰匙 於 08-11-9 00:43 發表
睇完呢個post"47.5 萬 人 明 年 加 綜 援"
又睇到呢個新聞,
http://hk.news.yahoo.com/article/080509/4/4db5.html
綜援金額計算3個家庭成員, 一個月竟有12,700元!!!

我即刻覺得自己挨得好辛苦...但人工少過佢地好 ...

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

男爵府

$12000, 咪同我一家人差不多, c6重要捱餐c 做酒樓又假期唔多, 硬要買自己假期才有這個銀碼

珍珠宮

熱血金章

頭先radio話d宗媛家庭因為時代變化, 所以眼鏡費有上升的需要, 仲有宽頻&電腦的需求, 議員會提出動議. 真係離晒譜. 就嚟要上街遊行.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

加加加,事道唔好喎...真係慘嘅我未見過,拎綜緩又風流快活嘅就見得多 xyz@#$

侯爵府

好媽媽勳章

For what kind of school need $5000 for 2?
My BB only pay $400.
[img align=right][/img]

男爵府

我諙一個女人同兩個女伶綜援,佢有錢到可以日日同男朋友吸毒。

大宅

做到扒係到既香港人真係可憐, 見到d咁既新聞都真係幾唔平衡.

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

都唔知咩世界,香港人就捱餐死,
大6人就係樹嘆,我見我99隔離果d拎綜援的人,日日食下午茶,去公園傾計,真係辛苦佢地啦

侯爵府

禁日睇鏗鏘集...

一個後生仔出黎開公司搵生意, 佢話 "自己連生活都攪唔掂... 唔敢講生活質素"

我真係唔明點解要加綜援... 我地人工都未有得加... 綜援係一種援助... 唔係同佢地計好條好, 足夠佢地糊口就夠l u 咩...

點解我地有手有腳, 打死一世工既人, 都要為自己幾餐而煩惱... 點解仲有禁多人可以拎住綜援日日響到 hea~

首頁

尾頁

跳至