自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kittypsh 發表於 17-3-24 12:55
請問邊一間?每星期一堂?大約幾多錢?
我諗緊俾不俾女兒試堂接觸
有人說芭蕾舞是有錢人學

我在英藝幼稚園學,大約$110一堂,唔覺得係有錢人玩意,一樣每年考一次英國皇家芭蕾舞試。

子爵府

3歲半開始在毛妹學

大宅

回覆樓主:

阿女未夠兩歲就參加親子班,因為無報n班,聞歌起舞,所以當去playgroup,到而家已經11歲,黎緊考g5,佢係唔怕辛苦,又鐘意跳舞果種小朋友。初初係朋友介紹,唔係連鎖大校,同埋近屋企,因為到大啲上小學、跳兩堂,帶出帶入要作考慮因素。

男爵府

kittypsh 發表於 17-3-24 13:02
請問大約幾多錢?每星期一堂?

$750 1個月,9個字一堂

雖然我女得3歳,但我覺得佢好清楚有啲咩玩,例如有啲呼拉圈響地下跟住一個一個跳,或者扮兔仔

都有教佢地一字馬同拉筋

男爵府

Hotpot-baby 發表於 17-3-9 22:46
樓主話佢個女鍾意跳舞!

培育興趣係好好嘅事。好過個人懨懨悶悶,負能量纏身。

回得幾好

男爵府

龜精靈 發表於 17-3-9 22:52

我唔係針對樓主

我好2.5歲開始學,佢知自己做咩,小朋友好簡單,就係開心就ok啦,佢知拉根為乜,就係熱身囉,之後會跳得好d囉。
小朋友真係真係好簡單,唔好強加d複雜思想落小朋友到。
如果拉根係傷害的話,咁學校體育堂都唔應該上,係咪?

別墅

我女上年暑假上王X曼暑期班,一個星期兩堂,每堂半個鐘,之後足兩歲半上恆常班,一個星期一堂都係半個鐘。老師好好,好似講故事咁帶小朋友學下點聽音樂,簡單動作、跟音樂行同停、坐。

珍珠宮

bblook2 發表於 17-3-9 13:59
本來只有個仔,佢幼稚園時見佢D女同學個個都跳芭蕾舞,其實好想知大家有女的,是否也一樣?現有了囡囡後,這 ...

利申, 我女由6歲學到而家.. 差不多12年了.. 我無覺係有錢人玩意, 近來老師仲同佢地講可以幫補家計, 佢自己當年十幾歲就教到今時今日添..偷偷數一數,近四十年了.
至於要唔要早學.. G1要七歲先考, IF(跳足尖)要12歲先開始考. 當然, RAD近年都好識搵錢, 在PP前加左三級, 我覺得係可考可不考.. 我隻豬都係G1先開始考, 都係等家長自己取捨啦..大家時代都唔同, 無得再比較了.

至於學到幾時, 我當年無咩諗過的, 初初係在D細場俾佢玩下, 都玩得幾開心又在小學內的外聘舞蹈老師教下, 之後半推半就考左G1, 就轉去大校的小分區學下, 點知幾突然地成班去哂總校學...當初知道係分區BOOK唔夠場乍, 人地話跟總校資質係好D, 又真係唔覺, 不過交通不更,壓力真係大D, 有上堂時間, 無落堂時間, 又要頂得住罵都不知喊過幾多次, 不過又要死頂, 考緊DSE都唔肯停, 出身汗就身心愉快, 所以都無咩點理佢了.

都係一句啦, 有興趣去學, 真係事半功倍的, 一邊俾錢,一邊要觀察住佢仲有冇興趣咯, 在我觀察, 升小一會少一批, 升小六會少一批, 升中又會少一批, 外國升學的話走就走.. DSE之後又會得返一兩個撐住場.. 真係幾有趣的.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小紅梅 發表於 17-3-10 01:23
唔好意思想問問,青春期m到咁點算? 我一直想比女學,做媽咪又擔心呢樣嗰樣,咁細個冇理由棉條
...

我一直都係用 m 巾 ,冇用綿條喎,利申:已考 A2, 做左c9 重跳緊
總有離別的時候

大宅

大家有無好手學校介紹?

子爵府

MommyPanel勳章

JAlove 發表於 17-3-9 20:57
我個女兩歲半學,佢學得好開心呀!

佢係毛妹學,我覺得時間和價錢比王仁曼好

請問幾錢呀?

子爵府

龜精靈 發表於 17-3-9 15:01
其實芭蕾舞係會跳壞腳(長遠落力練習計)

如果小朋友唔係特別鐘意, 我唔明點解家長要咁對個小朋友 ...

去到高班,一定係好愛跳舞先繼續上,家長迫唔到。

子爵府

Hotpot-baby 發表於 17-3-9 23:37
你講嘅廠商係跳到高級要point toe先會發生。而可以跳到咁高級嘅,都有自己獨立思考,自己會做風險評估。

...

講得好!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女幼稚園係學校玩過下,升左小一就冇再比佢跳,講左2年話想跳,暑假終於比佢跳返,佢又真係好中二,我都唔明咁多隻舞唔跳係都要跳芭蕾

暑假係細舞室學過十堂,如果想keep住學係咪揀返毛妹會好d?thx
感激遇上你~

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我果個今年8歲考完g1,你話辛苦又得你話快樂又得,如果佢唔想你覺得仲可以繼續考咩,反而佢大左我少左要佢表演,比賽有時都會既,唯一要佢每日要做係拉筋咪當上瑜珈

子爵府

回覆樓主

我女剛剛開始學,3.5歲!她鍾意到不得了!每次落堂都會跟我講番今天扮兔子跳,上次扮老虎!上次skipping跌倒出來話吾痛吾怕,會下次小心一些!淨系咁,$110/一堂讓她快樂都抵啦!我女在屋企樓下會所學,老師是由毛妺派來跟屋苑合辦,我覺得既可學習跳舞,及與朋友相處,也可鍛練體力意志,why not?!長遠的創傷她現在還未有資格去接受,現在先讓她享受她的童年吧!

男爵府

happy_yan 發表於 17-8-23 23:30
請問幾錢呀?

$750 a month, 45 minutes per lesson

子爵府

回覆樓主:

見到某位會員不停指責家長不應送小朋友去學芭蕾舞,仲一大堆理據。。得罪講句,佢自己本身冇小朋友,好明顯佢自己本身又係冇系統性咁學過舞蹈。。其實大家可以直接ignore佢

男爵府

回覆樓主

無知一問:芭蕾舞如果長期學會唔會小腿變粗?因為muscle長期用力?

子爵府

我女大約3歲去學喇, 其實都唔為左D咩, 係為左紀律, 合群, 同社交. 自己本身得一個女, 所以我認為佢有需要去學作合作, [其實佢都真係幾自我中心]
跳群舞, 你成班人各自各地跳得好叻都係唔好睇, 要佢地學下點互相配合, 打氣, 呢份友份誼得來不易架. 依家班同學仔個個都係K2-3就識到升小五, 學樓上JM話齋, 上小一又少D, 上小4-5 又少D, 依家KEEP住有6個己好好, 希望佢地可以齊齊學到G8喇!

佢依家10歲, 出年5月考G5, 今年會開始試ON POINT, 佢有無話辛苦? 梗有喇, 呻到樹葉都落, 咪就係MISS 好惡, 迫佢要企直唔好寒背, 話佢唔認真[重點係佢唔敢駁咀, 平時屋企人話佢時一定多多藉口]

其實學咩都辛苦, 都要落苦工架喇..至於受傷, 跳咩舞/運動都會受傷架喇...

我自己唔係跳BALLET, 係跳中國古典舞, 對拉筋, 基訓呢D 要求仲多..次次上完堂都得返半條命.

首頁

尾頁

跳至