自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

emimi 發表於 18-3-1 09:58
我都冇後悔過,真係壞媽媽
不過真係見媽媽群好多人話一收奶bb就病(講緊係1,2歲,甚至2歲幾), ...

Touchwood我個bb由滿月開始飲奶粉,咪一樣健健康康!over 1歲先有傷風感冒,根本冇關係!唔病唔代表好。

男爵府

回覆樓主

咁不如試下轉半奶粉啦

珍珠宮

畀面勳章

最緊要自己舒服.

我D細路全奶粉, 大個個3歲先第一次病, 細個個都好少病.
我細個全人奶, 經常病到CC下.

我覺最緊要識湊同之後飲食

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

睇番自己情況,唔駛理人點講。 自己舒服就得。

大宅

餵人奶對我黎講既好處系埋身餵好方便同慳返好多奶粉錢。但事實我身邊有母乳媽媽,個b家下先6個月大,已經睇過好多次醫生,成日都病,唔系話人奶好多抗體,就算病左都唔洗食藥,只要飲人奶就會好返架既咩?都病到咁,咁其實人奶系咪真系講到咁好咁神奇呢?唔好俾人洗晒腦啦,我識好多奶粉b都肥肥白白健健康康,選擇適合自己既餵哺方法先系最正確。

子爵府

回覆樓主:

辛苦就轉返奶粉,以自己的身體為優先。媽媽休息夠好重要

別墅

雖然我係在職全人奶媽已幾年, 一向鼓勵餵母乳, 但如果餵母乳影響到你的情緒, 真係要考慮轉奶粉, 或返工半夜餵奶粉在家先母乳親餵, 咁你就唔駛太大壓力追奶量.

如想堅持, 首先要調整自己心態, 記住人奶餵到就餵, 餵唔到就轉奶粉, 不是大不了的事情. 當BB一轉固體, 餵人奶就會變得好輕鬆. 加油!

男爵府

如果太攰, 無謂堅持, 休息唔夠, 心情唔好, 都會影響人奶質量, 無論返工泵定係埋身, 都會有壓力, 唔需要唔開心及自責的, 你已經做得好好, 支持你!!

男爵府

2018復活節勳章

其實餵人奶最重要既都係媽媽既心情~

如果真係太累~ 可以餵奶粉 BB都一樣健康成長

健康快樂既媽媽陪住BB成長先最重要~

子爵府

castle100 發表於 18-3-1 08:21
我都係全人奶媽!我女5個月了!我產後成身爆濕診!我每晩都痕到醒幾次!我又唔敢食藥!我好想轉奶粉!但冇 ...

買枝荷荷芭油+幾滴德國洋甘菊essential oil,有抗組織胺、抗發炎、止痕、舒緩修復功效

沖涼用天然手工皂,避免化學沐浴露刺激濕疹

瞓覺時一定要戴手套,因為瞓緊覺都痕到不自覺R損晒

我都係全埋身媽媽,生濕疹期間做到以上幾點就好返lu同埋留意自己對咩食物過敏引起濕疹,我食果仁就起濕疹

別墅

回覆樓主:

我第ㄧ個餵咗ㄧ個月only, 第二個埋身全人奶餵足9個月。 老實講, 宜家佢地大咗睇返, 以同齢計大嗰個身體同各樣發展反而好過細嗰個, 同埋大嗰個從冇濕疹細嗰個反而有少少, 仲明顯痴身到爆, 仲有餵完第二個個鬆嚴重走樣了, 如果再有第三個(當然係冇可能 )我諗我都吾會堅持餵

男爵府

回覆樓主

自己精神健康都重要,如果自己健康會受影響,我唔會勉強,會改餵奶粉,尤其要返工嘅媽咪。餵奶粉冇問題喎,都有足夠營養比bb, 我兩個小朋友都係餵奶粉架

男爵府

辛苦就放棄啦!我試過幾日(係醫院果陣)都放棄左,湊b已經辛苦,無謂攪到自己抑鬱。
依家成日都鼓吹人奶點好點好,我唔否定,但奶粉都無乜唔好講到吸毒咁。我仔一出世飲奶粉,我有d朋友餵人奶到一歲咪一樣成日病.

珍珠宮

回覆樓主:

嗰時我好快已經上晒奶,全人奶餵咗 3 星期就乳腺炎發高燒,半夜辛苦到我有一刻諗過會唔會死。之後餵咗幾日奶粉想再追奶,工人又錯手整禍晒陪月煲落嘅上奶湯,本身有壓力又唔夠瞓,我癲咗咁喊。我老公問我:你想餐餐阿媽開開心心同你食魚蛋粉,定係佢愁眉苦臉同你食山珍海味(純粹比喻,無意冒犯)?嗰下我醒咗

之後半人奶半奶粉輕輕鬆鬆反而可以餵到 6 個月

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

呢度似乎有d 奶粉媽吹到人奶係萬能咁,見人奶b 病好似好開心咁。 真正了解人奶既奶媽唔會話人奶b 唔會病,或者唔駛食藥。

大宅

回覆樓主

唔好理人點講,盡力左冇人可以怪你,餵奶係一種堅持,所以唔需要比壓力自己,飲奶粉都健康架,媽媽加油

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我餵左一陣人奶, 因為無奶焗住餵奶粉, 過左幾年仲俾人講緊

都唔明我餵咩俾bb食關其他人咩事, 講到我好似餵毒藥俾佢食咁, d人真係short short地

珍珠宮

NatalieTY 發表於 18-3-1 11:07
辛苦就放棄啦!我試過幾日(係醫院果陣)都放棄左,湊b已經辛苦,無謂攪到自己抑鬱。
依家成日都鼓吹人奶點 ...

Me too

首頁

尾頁

跳至