自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

Amy1974 發表於 18-4-13 13:30
見到依家啲大學生,ah de ah de card return home card,就知道母乳教學幾成功。

成功地將香港變成二流城 ...

咁先同大陸融合到麻,真係好賤好賤。e家中港學識水平拉近啦,大陸仲大把英文學校,香港返而迫後代學母語!學乜春姐!一日講足25小時啦!有咩意義?

珍珠宮

mandy952 發表於 18-4-13 13:16
其實唔係母語英語嘅問題,係教學方法嘅問題,點解香港學生學英文咁多年d英文都咁一般?
...

我嘅母語係粵語,唔係普通話。

我唔反對學習普通話,但能說好普通話絕對(的確是絕對)不等於中文好,尤其現在敎授普通話的並不包保中文修養有一定水平,其中包含北方土話成份相當高,文法上更是崇洋媚外,詞不達意的語病呆詞更多,所以爛中文出現的比例甚至更大,成件事作繭自縛,兜圈費勁。

就是因為現代中文廢話頹詞太多,連大陸大學生(尤其頂級大學理工系)都轉用簡潔明快的外語表達。那香港有中小學英語雙行便利何不選擇?!更何況英中不代表中文差!(相對中中如培正,英文並不差!)。

中中長期積弱,問題出現在以爛中文學數理......添煩添亂

Felix223    發表於 18-4-13 13:55

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 18-4-13 09:58
培正係津中咩

中學係津喎!
放下自在

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

中文,用繁體定簡體先?呢樣都未搞清楚,好難轉晒做中中。點樣都係英文方便教學。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆樓主

我自己b1英中出
但其實當年母校都係英書中教
之後升三大
口語真係唔夠人好
Listening 同writing 就聽多睇多練到
口語到而家都係死症

同意母語教學真係害死人
係小學普教中更加大問題
有幾多間中學可以好似培正咁中中得黎英文唔太弱?
香港近年敎改啲方向好似無哂方向咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 18-4-13 11:52
Yes,正確來說,只有學生有banding ,學校無。

明白,睇埋隔離鋪講升中分banding,好複習,睇完明dd

男爵府

mandy952 發表於 18-4-13 12:56

講出重點,家長鍾意英中,學校隨家長所好變成英中

你有什麼障礙?為什麼講極你都不明白?D學校冇「變成」英中,係band 1 學生選英中。學校冇banding 只有學生有banding。

artroboy    發表於 18-4-13 15:06

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

secretrose 發表於 18-4-13 10:08
d中中無本事上位做band one, 唔關英中事。(emoji)
上到 B1 時轉晒全英, 到時又變埋英中, 咁點算丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

blackypurin 發表於 18-4-13 13:19
我覺得係歷史問題,有錯請指正。我記得廿多年前其實大部分學校皆是英中,只有較差的學校先係中中(培正或極 ...
係, 廿幾年前就算 B5 中學都可以係英中.

到推母語教學, 得返 114 間中學可以繼續全英教學, 咁呢 114 間中學自然成為成績好既指標.

實施10年 母語教學證實失敗 中學自決英語授課
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

回覆樓主

邏輯錯誤
唔係因為英中所以band one
已經整體優秀達至band one學生入讀嘅
好多都係英中
係英中學生表現比較好
唔係單純因為佢係英中所以變成band one學校

子爵府

nixphoenix 發表於 18-4-13 13:59
我自己b1英中出
但其實當年母校都係英書中教
之後升三大

劏房波都揀漢基啦。

做生意最忌-力不到不為財。

做教改最忌:不是用家強說教。最新既教育局長仔女都唔揀母語教學,點 sell 人?

失敗之中既失敗。

Tris    發表於 18-4-13 16:44

子爵府

回覆 mandy952 的帖子

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 18-4-13 10:36

學校係冇分 band , 只係學生分 band幾, 點解 band 1學生要係英中, 就要問返 D學生同家長, 因為學校係佢地選

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bb130505 發表於 18-4-13 12:08
因為世界係現實既!入唔到英中,寧願入國際。
這只是我想法。

你以為入唔到英中可以考到國際學校呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

畀面勳章

sillything 發表於 18-4-13 15:34

欣賞你的直接

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miriam 發表於 18-4-13 14:53
係, 廿幾年前就算 B5 中學都可以係英中.

到推母語教學, 得返 114 間中學可以繼續全英教學, 咁呢 114 間中 ...

我母校曾經區內算ok,之後每況愈下,仲落埋車(無得做英中),從此一蹶不振

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

701003 發表於 18-4-13 15:36
欣賞你的直接

多謝
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

英文是國際語言,而香港是華洋雜處的國際都會,拔尖的學生兩種語言都要掌握得非常好,只中文好是不夠的

王國長老

sillything 發表於 18-4-13 15:34
係咪校名咁岩有 "國際" 兩個字咋

王國長老

Charlotte_mom 發表於 18-4-13 15:40
我母校曾經區內算ok,之後每況愈下,仲落埋車(無得做英中),從此一蹶不振
...
我母校上訴唔到變左中中

首頁
34567...8

尾頁

跳至