自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

回覆 cattz288 的帖子

到時自動架啦!仲UP。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

幸福花 發表於 18-4-22 11:34

到時自動架啦!仲UP。。

電腦自己自動識up?? so funny
放下自在

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

未來可能係用 rfid, 成車嘟,唔洗 scan

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

健朗媽咪 發表於 18-4-22 09:56
對呀,麥記好多都有自助點餐機,可以請少d人做點餐嗰part

但係麥記個個都周圍企係度等餐出,仲阻地方,以前係排住隊等,好整齊

水晶宮

到時世界是怎樣好難講!但人類越依賴科投。。到最後亦會被科技淘汰。。人類好鐘意話不進歨則淘汰。其實大自然亦唔需要人類。。

公爵府

好媽媽勳章

幸福花 發表於 18-4-22 11:00
回覆 健朗媽咪 的帖子

係。。人類早應被淘汰!!

你咁講係消極,其實科技進步,人要跟住走,正如手機咁,越出越先進,新手機出之前都唔會問你哋識唔識用,都係出咗,你哋學點用,如果一路唔學,咪用最舊嗰d,到最舊嗰d都唔出都迫住要學新野,路係死,人係生,人唔轉就邊個都幫你唔到

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

好媽媽勳章

幸福花 發表於 18-4-22 11:47

到時世界是怎樣好難講!但人類越依賴科投。。到最後亦會被科技淘汰。。人類好鐘意話 ...

其實大自然都的動物都係一樣跟環境變,變唔到就淘汰絕種

水晶宮

熱血金章

DoReMi媽媽 發表於 18-4-22 10:47
英國都有自助check out好耐了,大勢所趨

十幾年前已有,仲可以入紙幣,找銀仔。但果時只係覺得,鬼佬好多時都一大車咁去買,個個都排職員,如果買一兩件就會有排等,所以十件樓下就排自助。

而香港地,要排自助,某程度上係啲企業諗縮數,唔想請人比福利,賺錢可以賺更盡。

但另一方面,香港人又係咪願做呢啲工呢,係咪好難請人,結果人不足而令企業有多個理由要自助化呢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

9594 發表於 18-4-22 12:07
十幾年前已有,仲可以入紙幣,找銀仔。但果時只係覺得,鬼佬好多時都一大車咁去買,個個都排職員,如果買 ...
其實,太多原因了,我唔知咁係咪好,哩個趨勢,係會萎縮低技術工作職位,但有雞先定有蛋先呢?係因為香港福利太好,難請人定係企業諗縮數? 香港情況有啲複雜。

琥珀宮

大勢所趨,正如依度好多人都成日話去M記個D食完自己放盤,其實舖頭可以連執枱都唔請架,咩都自助,咪減人手囉,無嘢架

禁止訪問

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

oceandeepsea 發表於 18-4-22 07:59
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180422&s=7015342&a=58102354

我有用快好多,唔使排隊,taste ...

仲未用過,放便嗎

珍珠宮

回覆樓主:

網購
超市自助付款
餐廳派電子等位器
美加已行了十多年
香港算遲起步
電子化大勢所趨

大宅

回覆樓主

其實呢啲自動買賣機係外國一早已經有,超市有自動買賣機,銀行有自動換銀機,好多都係電腦化代替人力,宜家元氣都開始自動化,點餐送餐,減小人手⋯

水晶宮

oceandeepsea 發表於 18-4-22 11:38
但係麥記個個都周圍企係度等餐出,仲阻地方,以前係排住隊等,好整齊
...

佢嗰個App係半自動,點完餐仲要去到再scan個簽到code,所以啲人咪要等囉,
我就用另一個電話影低個簽到code,係屋企點完餐,scan埋個簽到code先落去攞餐,咁樣落到去已經攞得走,完全唔駛等。

子爵府

都係架,遲d一藍過,唔使逐件過機。

水晶宮

katychan59 發表於 18-4-22 12:42
其實呢啲自動買賣機係外國一早已經有,超市有自動買賣機,銀行有自動換銀機,好多都係電腦化代替人力,宜家 ...

係呀,宜家係元氣用微信掃一掃佢比嗰個二維碼,跟住自己點餐好方便,不過每款唔可以超過8碟,呢方面就有待改善

水晶宮

oceandeepsea 發表於 18-4-22 07:59
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180422&s=7015342&a=58102354

我有用快好多,唔使排隊,taste ...

其實依樣嘢美加廿年前已經有,依家香港先有,不過我覺得香港人冇外國人咁自律! 太多人貪小便宜了!

大宅

ddkaka 發表於 18-4-22 12:47

係呀,宜家係元氣用微信掃一掃佢比嗰個二維碼,跟住自己點餐 ...

如果多人食就可能會點到8碟既,我多數一款都係1-2碟,所以我覺得運作幾好。

首頁
34567...10

尾頁

跳至