自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

elfmama 發表於 18-6-5 17:08
件事發生係我朋友身上,
佢囡囡依家11歲,
學校有位老師思想比較紅,一直灌輸佢地,

想知老師點紅法? 如果佢係多角度分析, 我唔覺得係紅, 反而你老公就真係太偏激, 睇新聞都故意大大聲, 我估佢應該係深黃人士

男爵府

Conybrownbb 發表於 18-6-5 17:09
基本上一個宗教, 一個政治, 點拗都唔會有結果, 只會傷感情

非常同意

珍珠宮

回覆樓主

到底立場重要定親情重要.......
我係樓主會‘好媽兩頭教’,同女講唔好再同爸爸講政治;同爸爸講唔好再同女拗。政治方面各自有立場就算。喺屋企表達除咗傷感情,毫無意義,亦冇輸贏!

伯爵府

件事發生係我朋友身上,
佢囡囡依家11歲,
細路仔唔識啫...大人應該識得乜野叫「尊重不同立場卦」...

伯爵府

回覆樓主:

所以朋友之間不會討論宗教和政冶。

家人亦盡量避免。但有時傾開新聞,或者選舉期間,就難免會傾到。不過你朋友個case比較特別,通常係身份掉轉。家長比較親中,子女或後生一輩,比較爭取民主。

家人之間,唯有盡量互相尊重, 各抒己見,講出自己嘅睇法,有時都會爭論下,但唔會人身攻擊。

最近一次比較爭論得激烈嘅,係雨傘運動。
呀仔好支持,除了有出席,有時聽見邊度話需要支援,會同朋友一起趕去。有試過係老公屋企,比其他長輩圍住坐,同佢理性爭論呢件事,不過佢又答得頭頭是道。

我同老公其實都支持,但有時會覺得有D人過咗火位。最慘老公既職業(慈母),同呢件事有衝突。我問呀仔,如果爹哋被派去嗰度做嘢,咁你點睇?佢話叫Daddy立刻辭職。我問咁辭咗職,我哋一家人點算?佢話冇辦法,我有辭咗先算。
我慶幸老公冇被派去。

咁當然,有D立場,大家係一致嘅,例如八九民運,大家當然同聲同氣。

子爵府

回覆樓主

屋企唔係城市論壇,唔凖講政治同宗教就天下太平

公爵府

回覆樓主

個大嘅無得教,要教個細,唔同人有唔同意見,要學識專重他人。對方唔專重自己係對方問題。教佢遇著意見相異而抗拒聽別人意見兼堅持己見應如何做,唔止紅黃立場咁簡單,現實生活好多議題唔同人唔同意見eg ftm vs wm,直私vs 官津,etc. 成熟嘅人係要學識如何處理。至於學校,老老實實,一個半個老師點可能有咁大影響,同學校講係本末倒置。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

id4pat 發表於 18-6-5 17:35
其實兩父女都要學懂尊重其他人的政治立場!乜嘢政黨,乜嘢背景並唔緊要…互相尊重唔需要拗撬先至係上策! ...

Good!和而不同

公爵府

e家黃C老師,黃C教授就好多,佢哋為人師表,經常將“黃”深深灌輸入小孩,見e家d激進大學生,中學生,就知黃c對學生影響有幾深,我反而唔覺d紅C學生比黃c學生激進,睇下個黃c老豆咁激動,我就情願小孩染紅,仲好過染黃,d黃c教授就只會推d黃c學生去衝,自己的小孩就不准染黃。

侯爵府

pcy307 發表於 18-6-5 18:57
未聽過教聯會都聽過現任教育局副局長蔡若蓮掛,唔紅?

佢點紅法? 做過D咩紅色洗腦教育,請詳細講比大家了解吓。

子爵府

olkan 發表於 18-6-5 18:29
我同亞仔立場唔同,以前會成日嘈的,我想改變佢想法,但發覺唔可行。依家討論政治時,我好多時,變為拋個題 ...

認同你,其實一味話紅/黃唔好,對小朋友冇幫助,反而成人真係要幫助佢地思考問題,自己分析

珍珠宮

畀面勳章

kenshiro18 發表於 18-6-5 17:32
如果灌輸你係中國人
要愛國,咁算唔算紅?

唔算, 除非唔係 流住中國人既血 而迫你認中國人身份,如果唔係, 老師咁講係正確

大宅

件事發生係我朋友身上,
佢囡囡依家11歲,

帶佢睇返大陸睇清楚真相
自己由雙眼判斷

而且價值觀應該爸媽細個時講多d,灌輸多d
大個就少d呢類問題

水晶宮

Miulo 發表於 18-6-5 19:49
e家黃C老師,黃C教授就好多,佢哋為人師表,經常將“黃”深深灌輸入小孩,見e家d激進大學生,中學生,就知 ...

係,啲黃c家長好偏激,唔會用理性分析問題

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

件事發生係我朋友身上,
佢囡囡依家11歲,

唯一方法,尊重大家理念,唔會否定對方,亦唔應該在家中爭辯。不過一個青春期孩子+一個更年期多咀男人,基本上係好易火星撞地球。係咪可以話唔講就唔講?都應該幾難。
你朋友可能要從中化解下。。。辛苦佢了。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Conybrownbb 發表於 18-6-5 17:09
基本上一個宗教, 一個政治, 點拗都唔會有結果, 只會傷感情

同意

公爵府

回覆樓主:

我同我老公政治立場都唔同,所以我從來唔會同佢討論政治,以免有爭執,就算唔小心聽到老公講,我永遠都唔會答,因為點講都講唔清

侯爵府

回覆樓主:

依家啲人參加下內地交流團, 升下國旗唱下國歌都話人紅㗎啦

侯爵府

小吳夫人 發表於 18-6-5 20:11
帶佢睇返大陸睇清楚真相
自己由雙眼判斷

無錯
我由小朋友細個就帶佢地返大陸, 佢地眼中嘅大陸根本就係另一個城市. 有嘢玩有嘢食。完全無bad feeling.

侯爵府

kenshiro18 發表於 18-6-5 19:05
我只係講出好多黃絲家長連講自己係中國人都話洗腦,唔好上頭住

咪係,妄想症發作

首頁
34567...13

尾頁

跳至