自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要買? 如果有得揀買唔買, 覺唔合理咪唔買!

ANYWAY, 校方實話有行政費用等等.... 邊有得嘈, 不過可以反映下!

男爵府

回覆樓主:

一向相都放上網, 幼稚園和小學都分班上, 我覺得關心既家長,一定有瀏覽, 我睇完順手dl. 相比中學, 幼小都多活動, 中學都有相但上鏡率比較小。

自己dl會分folder放, 做backup, 反而俾隻usb, 重可能唔見。 我記得小學畢業隻usb, 印哂logo, 好差果啲, 俾左仔keep, 都唔知係邊。

呢啲同校刋一樣唔可以強制, 自願性質好啲。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

雨點RR 發表於 19-1-4 23:56
學校今個學年收家長$120,用來購買4GB USB手指儲存學生在校相,合理嗎?

相.... 有包括 seasonal event 嘅慶祝照嗎?!
無話合唔合理,齋計隻手指就一定貴,佢仲要大批買,最多咪加個學校 logo 喺手指同埋學生名!
不過,如果學校咁好,果隻手指只放該個學生及有該學生在內嘅大合照呢.... 人手再分相,睇 mon 揀相過手指,真係苦差!一個或半個學年$120我會俾!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

$120包埋相唔算叫貴,同埋咪睇自己需唔需要,冇硬性規定一定要買吧。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

manu42l1963 發表於 19-1-5 00:09
$120 可以買到靚牌子的 64GB USB 了, 太掠水.

但學校話 : 要計埋人工 Input 資料, 你即刻冇野好講. ...

用戶要求終止服務

8gb香港電視賣29蚊咋
4gb絕版添

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

幼稚園? 我仔收 $2 張,一年都收過 五六次每次 十張左右,咁計番 $120 係唔貴既 又方便

侯爵府

$120,不只計算購買usb收費,仲有人工相片分類行政費
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

侯爵府

zuzu888 發表於 19-1-5 14:02
幼稚園? 我仔收 $2 張,一年都收過 五六次每次 十張左右,咁計番 $120 係唔貴既 又方便
...

幼稚園我果間$3/張,無得要softcopy
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

babe2010 發表於 19-1-5 10:36
幾十張你覺得有幾多G?
以我一張相平均38-40mb計
80張已經3.2GB 100張夠打爆隻usb

直接咁講 唔好話usb錢
照片何價?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

雨點RR 發表於 19-1-5 00:58
原來大部份人覺得收費正常

視乎相片數量,六十張左右 唔貴,十張八張就叫 貴!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

ok la, 我一張相, 學校收3.5, 34 張已經係你個價

子爵府

hellohellojenny 發表於 19-1-5 14:09
幼稚園我果間$3/張,無得要softcopy

咁$120 usb 真心抵

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

同埋如果學校係自願性質咁由你選擇買唔買
你可以唔買架嘛
但如果唔買得來又搵同學copy
呢種抹殺攝影師/老師心機既行為
我只會覺得好低賤而已

當然強制120一定要俾就唔係幾好
唔係個個家長都咁重視呢啲回憶照
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

講真呢d可買可唔買,如果樓主嫌貴可以選擇唔買

大宅

雨點RR 發表於 19-1-5 00:58
原來大部份人覺得收費正常

我自己覺得有點commercial。 我覺做到這個offer應該出於真誠,如果為做而做,失去了意義。但當然有些人冇所謂,當買賣交易。

我咁講因為我小朋友讀個間小學都有這個offer,是老師問家長想不想要小朋友照片同video,想要就比USB老師,老師就會執返自己小朋友照片落去。老師是出於愛心,冇收錢。

男爵府

BK Milk勳章

babe2010 發表於 19-1-5 08:33
自己download然後燒隻碟同買隻碟有乜分别?

因為我懶,又無燒碟機
即的懶煮買外賣一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一個學年都OK嘅

伯爵府

有人影埋相俾我收錄我會好開心,$120即俾。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

4G手指好細咋, 如果計埋人工就唔洗講啦!

我只可以講, 肉隨砧板上!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至